Cele mai utile sfaturi pentru a evita CANCERULApariția cancerului poate fi cauzată de gene, dar stilul de viaţă sănătos şi controalele regulate pot preveni aproape jumătate din decesele cauzate de cancer, conform Societăţii Oncologice Americane. 

Cele mai utile sfaturi pentru a evita CANCERUL
Cele mai utile sfaturi pentru a evita CANCERUL
Foto: daruiesteviata.ro

Cercetări recente au arătat că îmbolnăvirea cu cancer se poate preveni cu ajutorul unor măsuri simple:

1. Renunţaţi la fumat

Fumatul nu este vinovat doar de cancer pulmonar, ci şi de cancer în gât, esofagian, stomacal şi pancreatic. În plus, fumatul e cauza morţii premature subite.

2. Faceţi analize regulat

Testele pot depista cancerul la sân, de colon, de prostată, de col uterin sau de piele. Medicul va recomanda intervalul la care trebuie efectuate testele.

"Nu trebuie aşteptate simptomele, depistarea cancerului în fază incipientă creşte considerabil şansele de vindecare. Screeningul poate include examen clinic, analize de sânge, ecografie sau radiografie, teste genetice, markeri tumorali", recomandă Dana Stănculeanu, medic oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti, citat de doctorulzilei.ro.

3. Limitaţi consumul de alcool

Asta înseamnă nu mai mult de două pahare pe zi pentru bărbaţi şi unul pentru femei. Cancerul în gât are o incidenţă de şase ori mai mare în rândul consumatorilor de alcool decât în cazul celor care nu obişnuiesc deloc să bea. Beţiile de weekend nu limitează riscul.

4. Protejaţi-vă de soare

Razele ultraviolete alterează ADN-ul şi provoacă mutaţii genetice care duc la cancer de piele. "Cremele de protecţie solară nu sunt doar pentru zile cu soare, ci şi pentru zile cu nori. Un factor de protecţie peste 30 sau mai mare e de preferat", recomandă dermatologul Mihaela Leventer.

5. Păstraţi-vă o condiţie fizică bună

Persoanele active au un risc mai mic de a face cancer de colon sau la sân, spre deosebire de sedentari. Nu trebuie să faceţi performanţă în atletism ca să beneficiaţi de pe urma exerciţiilor fi zice. Mersul pe jos, plimbările cu bicicleta, dansul sau alte exerciţii "cardio" sunt suficiente.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET.

Etichete: afecţiuni cancerigene, cancer, cauze cancer, cum pot evita cancerul, fumatul si cancerul, simptome cancer

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h