Centru comercial și bloc cu 7 etaje, în grădinile Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei. FOTOO construcție cu șapte etaje va fi ridicată în spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei, pe terenul ocupat de grădinile palatului. În noua clădire vor fi amenajate o galerie comercială, pe cinci nivele, și apartamente de lux pe 7 etaje. Noua clădire va fi separată de palat printr-un atrium cu acoperiș retractabil, iar fațada de la Calea Victoriei va fi înverzită. Proiectul a fost avizat miercuri în Comisia de urbanism a Primăriei Capitalei după ce în trecut aceeași comisie a respins proiectul și a cerut modficarea lui. 

Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei a dat aviz pozitiv proiectului de construire a unei clădiri cu cinci nivele la subsol, parter, mezanin și 7 etaje în spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei. Proiectul a mai fost prezentat în Comisia de Urbanism însă a fost respins, membrii Comisiei cerând modificarea acestuia. În noul proiect, aprobat miercuri, suprafața de spațiu verde a fost majorată până la aproximativ 2000 metri pătrați.

Clădirea nouă va fi ridicată pe terenul ocupat de grădinile palatului și va avea o înălțime de 34 de metri, dublă față de cea a Palatului Stirbey. La primele patru nivele din subteran vor fi amenajate locuri de parcare, iar la nivelul -1, parter, mezanin și primele două etaje va funcționa o galerie comercială. De asemenea, pe cele șapte etaje ale clădirii vor fi amenajate apartamente de lux.

Noua construcție va fi separată de palat printr-un atrium cu acoperiș retractabil, iar fațada de la Calea Victoriei va fi înverzită. De asemenea, între cele două clădiri va fi amenajat și un pasaj pietonal, dar un spațiu expozițional.

De asemenea, Palatul Stirbey va fi restaurat și va funcționa ca muzeu și centru cultural.

Pentru a fi realizat, acest proiect va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Istoria Palatului Știrbey

Palatul Stirbey a fost construit între 1833-1835 dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbey (1799-1869). În timpul domniei sale (1849-1853 si 1854-1856), Barbu Stirbey a folosit palatul ca reședință domnească. În 1852, palatul este modificat de către Xavier Villacrosse si Moritz von Ott.

In 1882, Alexandru Stirbey, fiul domnitorului, schimba dupa proiectul arhitectului Friederic Hartmann fatada dinspre Calea Victoriei si apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea si de la inceputul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se tineau aici. In spatele palatului era amenajata una dintre cele mai frumoase si luxoase gradini din Bucuresti.

Complexul a ramas in posesia familiei Stirbey pina in 1948, cind are loc nationalizarea. Atunci bunurile si pivnitele revin Intreprinderii de industrializare a vinului. Intre 1954 - 1977, in palat este gazduit Muzeul de Arta Populara. La inceputul anilor '80, se deschide aici Muzeul Ceramicii si Sticlei, ce va functiona pina in 1994. Intre 2001-2004, palatul a fost recuperat de mostenitorii familiei Stirbey si a fost vandut unui anume Ovidiu Popescu.

 

 

Etichete: calea victoriei, centru comercial, Comisia de Urbanism, locuinţe, Palatul Știrbey, realitatea

0/10 COMENTARII
Cris
23 ian 08:01
+0
VOTURI
-0
Nesimtirea lui Oprescu nu are margini.

Daca tot vrea sa tranteasca o cladire de sticla si metal acolo de ce nu face in ea muzeu de arta contemporana sau o sala de spectacole.... De ce neaprarat mall si birouri... Sa aiba meltenii unde sa mearga sau ce?
Cris
23 ian 07:52
+0
VOTURI
-0
Numai meltenii nu pot face un mimmim efort de imaginatie sa-si dea seama cum ar arata un bloc de 7 etaje si un centru comercial in acea zona. Ar strica tot stilul arhitectonic. Si asa a darmat Ceausescu cat a putut el cladirile de patrimoniu... acu apare desteptul de Oprescu sa le lege cu arcade de sticla de cladiri tip kitch.

E o insulta la adresa bunului simt ce se petrece in Bucuresti. Uitati-va la Cathedral Plaza, acea cladire monstruasa de pe str. Luterana. Arata fix ca sulla, trantita acolo, fix ca o poola in mijlocul unei campii verzi.
Screech
22 ian 19:06
+0
VOTURI
-0
@ @cris - Cine dracu" esti tu ca sa-ti dai cu parerea? Si cine dracu" sunteti voi?

Vino in fata palatului cu o pancarta in maini, pe care sa scrii "eu vreau zgarie-nori aici", ca sa stim si noi, cei din colibele saracacioase "cine dracu" esti tu".
Jos Oprescu
22 ian 17:01
+0
VOTURI
-0
Incompetenta si coruptia lui Oprescu devine monstruoasa
Caragiale
22 ian 14:27
+0
VOTURI
-0
@ @Cris
Zici ca iti doresti zgarie noi intr-o zona plina ochi de cladiri de patrimoniu? Amice esti idiot. Eu, aici in coliba mea, chiar mor de ciuda... Mor de ciuda ca unul ca tine consuma oxigen pe fata acestei planete.

Alta chestie pe care am remarcat-o imediat. Aceasta noua cladire, daca se va construi, va fi la o aruncatura de bat de turnul Cathedral Plaza, cel ce trebuie demolat, dar pentru a carui demolare primaria nu are bani.
@cris
22 ian 13:47
+0
VOTURI
-0
@Cris - lumea trebuie sa iasa in strada importiva unor prosti ca tine ! Ne doar in fund pe noi ca nu vrei tu acolo un centru comercial. Cine dracu" esti tu ca sa-ti dai cu parerea despre ce trebuie facut si ce nu ? Eu mia-s dori acolo numai zgarie-nori, ca sa moara de ciuda cei ca tine care traiesc in colibe sau apartamente saracacioase !
Cris
22 ian 11:52
+0
VOTURI
-0
Nu are ce sa caute acolo un centru comercial. Asta arata clar ca Primaria Capitalei si tara in general e condusa de escroci spagari si nu ar mai trebui platita nicio taxa, ci iesit in strada cu furci si topoare impotriva infractorilor.
vlad
22 ian 10:38
+0
VOTURI
-0
Mda, pana la urma fac ce vor in gradina lor, problema mea nu este ca s-au decis sa contruiasca ceva acolo, ci ce anume. Uitati-va la cladirea aia, cum sa accepti o cladire asa de sticla pe Calea Victoriei??? E o rusine, si nu oriunde, chiar langa palat.
L87
22 ian 10:33
+0
VOTURI
-0
Proiectul, cel putin asa cum apare din imaginile postate este cel propus de ani de zile. Probabil ca acum s-au inteles cu spagarii din comisia tehnica de urbanism cei care isi trec propriile proiecte prin aceeasi comisie (ex. Sorin Gabrea, Dorin Stefan, etc...). Cladirea este dubla ca inaltime fata de palat si are de fapt 8 etaje. Chestia cu mezaninul este o gluma: mezaninul e tot un etaj dar da mai bine sa zici ca de fapt sunt 7 etaje + mezanin. Eu zic ca nici macar nu are etaje are mezanin 1+mezanin 2+.... Practic monumentul dar si intreaga zona protejata este batjocorita de aceasta porcarie. Un palat de 2 etaje este strivit de o magarie de 8. Niciuna dintre cladirile din zona nu are 8 etaje. E o bataie de joc!
George
22 ian 08:56
+0
VOTURI
-0
Nesimțire fără margini. Batjocura continua, orașul ne este distrus si aerul tot mai poluat. Votați oprescu pentru continuarea acestor mizerii

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE