Centrul Capitalei se schimbă radical: Străzi pietonale, fântâni arteziene 3D și parcări subteranePrimaria Capitalei vrea să schimbe centrul orașului. Piața Lahovari, Piața Cantacuzino, dar și Piața Constituției vor fi reamenajate pentru a fi mai prietenoase cu pietonii, Podul Mihai Vodă va fi reconstruit, iar pe Bd. Unirii circulația se va muta de pe centru pe margine, zona fântânilor devenind pietonală.

Aceste proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, iar o mare parte dintre ele vor fi realizate cu fonduri europene. Proiectele au fost realizate de o echipă de tineri arhitecți - ReAct Studio și biroul de arhitectură al arhitectului Dorin Ștefan.

Bulevardul Unirii- Piata Constitutiei- Manastirea Antim

Un prim proiect pus în dezbatere de Primaria Capitalei prezintă reamenajarea Pieței Constituției, a bulevardului Unirii, segmentul cuprins între Piata Constitutiei si Piata Unirii și zona aferentă Manastării Antim, aflata in spatele bulevardului Unirii. Potrivit planurilor prezentate de arhitecti, in Piata Constitutiei se va realiza o parcare subterana cu 988 locuri. In locul unde parcheaza acum masinile se va amenaja un spatiu public pentru pietoni, pavat cu piatra, dedicat in special organizarii de evenimente.

 "In zona Manastirii Antim, sensul si numarul benzilor de circulatie auto se va pastra, in schimb se va modifica traseul lor, in sensul eficientizarii, astfel castigandu-se spatiu pietonal si spatiu verde. Parcajele auto se vor mentine de o parte si de alta a circulatiei auto, insa vor fi in numar mai mic decat in prezent (existand Parcarea din piata Constitutiei). Zona din fata Manastirii Antim (la intersectia str. Justitiei cu str. Antim Ivireanu) va fi zona pietonala, cu acces auto ocazional pentru parcajele manastirii, parcajele riveranilor si accesul in curtea manastirii. Pentru accesibilizarea zonei se va crea un spatiu public de legatura primitor intre Bulevardul Unirii si Manastirea Antim", explica arhitectii pentru hotnews.ro.

"In prezent, bulevardul Unirii nu dispune de o infrastructura propice pentru pietoni si biciclisti, de mobilier urban sau de un sistem de iluminat adecvate, vegetatia este neintretinuta si partial uscata si degradata, iar fantanile nu sunt functionale. Fiind un reper important la nivelul orasului, avand o latime considerabila a partii pietonale si beneficind de prezenta vegetatiei si a fantanilor, bulevardul are potentialul de a deveni un spatiu public important. In Piata Constitutiei, tipul de ocupare al terenului, in acest caz, domeniul public, este parcarea supraterana, fiind utilizata numai ocazional ca spatiu de evenimente, pentru concerte, targuri sau expozitii. Zona Manastirii Antim este greu accesibila si destructurata", spun arhitectii.

Citește și Centrul Capitalei devine pietonal. CUM VA ARĂTA

Piața Lahovari și Piața Cantacuzino

Un alt proiect presupune reamenajarea Piețelor Cantacuzino și Lahovari și a străzii Eremia Grigorescu care le leagă. Sub Piața Cantacuzino și Lahovari ar urma să se construiască două parcări subterane. 

De asemenea, în zona Piața Alexandru Cantacuzino, traficul rutier va fi reorganizat astfel încât sa se realizeze o trecere pietonala intre cele doua parcuri din zona. 

În același timp, va fi reconfigurată Piața Alexandru Lahovari astfel încât să se păstreze statuia lui Alexandru Lahovari. De asemenea, vor fi plantati arbori, locurile de parcare reconfigurate, iar accesul masinilor va fi permis in special la Spitalul Oftalmologic.

Proiectul propune regandirea zonei Parcului Izvor - Brezoianu - Lipscani. Astfel, podul Mihai Vodă, demolat in 1977, ar urma să fie reconstruit, iar zonele de la cele doua capete ale podului (scuarul si strada Lipscani si scuarul Izvor) vor fi reamenajate si se vor construi doua parcari subterane.

"Strada Lipscani va fi reamenajata. Se va scoate circulatia auto de pe segmentul dintre Strada Radu Elie si strada Anghel Saligny. Pavajul, mobilarea si iluminatul se vor face unitar pentru intreaga suprafata", explica arhitectii. La celalalt capat al podului, in scuarul Izvor va fi amenajat un amfiteatru. Parcajul Lipscani, va avea 2 nivele si un numar total de locuri de parcare de 168, cate 89, respectiv 79 pe nivel. Accesul se face pe o rampa dreapta, sens unic, din Splaiul Independentei printr-o artera de decelerare. Iesirea se face tot in Splai, dar la capatul opus al laturii adiacente Splaiului Independentei. Parcajul Izvor, sub scuarul amfiteatrului, va avea 1 nivel si un numar total de locuri de parcare de 164. Sunt prevazute doua accese si doua iesiri, pe rampe drepte, cu sens unic, o iesire din Splaiul Independentei si doua accese si o iesire din/in Strada Libertatii", explica arhitectii.

Modificări sunt anunțate și în zona Parcul Izvor. "Se propune transformarea lui dintr-un maidan plantat intr-un parc urban reprezentativ pentru centrul Bucurestiului, o anticamera cu doua intrari: spre Muzeul National de Arta Contemporana si, opus, spre centrul istoric al Bucurestiului. Aleiile pietonale ale parcului vor fi trasate pe locul vechilor strazi ale cartierului Uranus si se va reface simbolic topografia zonei, cum era ea inaintea demolarilor din anii '80. Se va reface partial si dealul Manastirii Mihai Voda si se va construi un memorial/ spatiu expozitional ingropat in zona fostei Manastiri Mihai Voda", explica arhitectii.

Spatiul verde de la Sala Palatului Potrivit proiectantilor, parcarea de la suprafata va fi desfiintata, iar masinile vor fi duse in parcarea subterana care se va amenaja sub acest spatiu, iar in fata Salii Palatului vor fi amenajate gradene si fantani arteziene. Cele doua parculete din stanga si din dreapta salii vor fi si ele reamenajate, iar vizitatorii vor putea sta in doua spatii gen "acvarii de sticla, transparente", unde vor putea bea un ceai sau o cafea. "Vrem ca acest spatiu sa nu fie animat doar cand este un spectacol la Sala Palatului ci in fiecare zi, pe toata durata zilei", a declarat pentru HotNews.ro Mario Kuibus, proiectantul acestui spatiu.

Etichete: Bd. Unirii pietonal, Bulevardul Unirii, centrul Capitalei, Domnița Bălașa, PIDU, pietoni, Podul Calicilor

0/5 COMENTARII
geez
24 feb 22:54
+0
VOTURI
-0
Ca de obicei. Se mai face un santier care fa stagna 5 ani ca restul de cateva sute din Bucuresti. Si la final iese o frauda din bani publici si o lucrar de 2 lei.
vlad
21 ian 00:06
+0
VOTURI
-0
A fost odata ca niciodata... bla bla bla. Parcul Izvor sper sa nu-l strice... ii spun maidan, OK. Dar de ce sa-l faca iarasi plin de mobilier urban, de ronduri si alte prostii??? Tocmai fiind un maidan eu mi-as dori de exemplu acolo un parc de tip britanic... cu gazon perfect, intretinut cu grija, pe care sa vina oamenii si sa se aseze... e exact la intersectia zonei universtare... ar fi de succes.
Hreapca Bogdan
20 ian 13:36
+0
VOTURI
-0
Eveminetele o sa fie organizate de Andreea Hreapca? Si banii cum se impart? Tot prin Mircica?
artiom
20 ian 11:44
+0
VOTURI
-0
Basme! Sa termine de pavat trotuarul de la Romana mai intai si dupa putem visa la cai verzi pe pereti..
freez
20 ian 09:05
+0
VOTURI
-0
cam mult beton, cam putin verde...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h