Centrul de Transfuzii Bucureşti: Oferim spitalelor doar jumătate din necesarul de unităţi sanguineCentrul de Transfuzii Sanguine din Capitală face, din nou, apel la populaţie pentru donarea de sânge. Din cauza lipsei donatorilor, Centrul reuşeşte să ofere spitalelor doar aproximativ 450 de unităţi sanguine pe zi, faţă de necesarul de 900. 

Donare de sange
Donare de sânge

n permanenţă avem nevoie de sânge pentru că dorinţa noastră este să avem donatori fideli, care donează şase luni de zile pentru că astfel sunt verificaţi şi un donator fidel poate să salveze chiar şi trei vieţi. Cerinţele sunt foarte mari în spitale pentru că este nevoie de 800-900 de unităţi pe zi, iar noi oferim, în zilele bune, aproximativ 400-450 de unităţi de sânge. Spitalele cer în permanenţă. Suntem ajutaţi de companii, firme care vin cu angajaţii să doneze sânge sau mergem noi pe teren pentru a recolta în Bucureşti. Studenţii sunt foarte dornici de a dona, de exemplu, cei de la Academia de Poliţie ne dau chiar şi 200 de unităţi pe zi", a declarat Andrei Ignat, asistent Centru de Transfuzii Sanguine din Bucureşti.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii spun că actul de a dona nu reprezintă un efort mare şi că încearcă să încurajeze pe oricine este sănătos şi poate să doneze.

"Orice persoană care este sănătoasă şi are între 18 şi 60 de ani poate să doneze. Ei completează un chestionar şi se face o anamneză bazată pe ceea ce au declarat în chestionar şi se stabileşte dacă pot sau nu să doneze. Sunt şi contraindicaţii, dar donatorul ajunge şi în faţa unui medic pentru a i se lua tensiunea şi pentru o discuţie înainte de a i se recolta sânge. Pauza între donări este de opt saptămâni. Normal ar trebuie să nu ne uităm la avantajele materiale când donăm, ci să venim să donăm efictiv pentru a ajuta", a adăugat Andrei Ignat.

La Centrul de Transfuzii vin şi mulţi donatori din propria iniţiativă doar pentru a îi ajuta pe cei care stau săptămâni în spitale pentru a aştepta sânge.

"Este prima dată când vin să donez. Am prieteni care au donat până acum şi am zis să încerc şi eu pentru că este un gest important pe care l-am putea face cu toţi. De acum încolo, voi face lucrul ăsta cât de des îmi permite organismul", a spus Cristina, o tânără din Bucureşti.

"Empatizez cu persoanele care au nevoie şi sunt foarte multe şi ar trebui cât mai mulţi oameni să facă lucrul ăsta, nu ne costă nimic şi îi ajutăm pe alţii să trăiască. Este un sentiment plăcut după ce ai donat, ştii că ai făcut ceva bine", a afirmat Marius, un bărbat din Capitală.

Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donaţie, se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului, iar în aproximativ 24 de ore, organismul înlocuieşte sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donaţii de sânge o dată la 70 de zile.

Etichete: donare sange, donat sange, sânge

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE