Centura Ciclo Bucureşti: trasee pentru biciclişti pe centura Bucureştiului şi în satele de lângăMai mulţi tineri din localitatea Ciocăneşti, aflată la 30 de km de Capitală, au iniţiat un proiect care îşi propune să creeze o reţea de comunităţi rurale în jurul Bucureştiului, uşor accesibilă bucureştenilor care folosesc bicicleta şi care iubesc natura: proiectul Centura Ciclo Bucureşti.

Centura Ciclo Bucuresti
Centura Ciclo Bucureşti
Foto: b365.ro

Elevii din clubul Tineri de Succes Ciocăneşti au venit cu ideea proiectului, ajutaţi fiind de Şerban Moldoveanu, de la Asociaţia pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership (ApEAL). În toamna lui 2012, tinerii şi-au prezentat proiectul în faţa fundaţiei PACT și au primit finanţare pentru demararea traseului în comuna lor. Proiectul are însă ca scop formarea a mai multor comunităţi rurale în jurul Bucureştiului, de circa 20-45 km distanţă rutieră, comunităţi care să reprezinte un mediu prietenos pentru cicloturism.

Ei vor să faciliteze, pe termen lung, accesul altor comunităţi rurale dintr-un perimetru aflat la aproximativ 25 – 35km de centrul Bucureştiului. Acest perimetru ar reprezenta Centura Ciclo Bucureşti.

Pus în practică, proiectul înseamnă un traseu local marcat, care va trece prin satele Ciocăneşti, Decindea, Urziceanca, Vizureşti şi Creţu (harta de mai jos). Se vor folosi însă, la construirea lui, căi de acces deja existente, pe care se vor pune marcaje specifice. Traseul începe la Ciocăneşti, unde va fi pusă la dispoziţie o parcare auto, pentru cei care vor să-și lase mașina acolo și să pornească mai departe pe două roți. Urmează un ocol al lacului Zmeului, drumul continuând prin pădurea Codrii Vlăsiei. La jumătatea pădurii, există deja amenajări de agrement, fiind plănuită şi o pistă de ciclism sportiv. Drumul continuă prin Căsuţa din Pădure şi prin satul Urziceanca, pe lunca râului, şi, mai departe, se va face şi un foişor de observare a faunei din zonă. Pe traseu, bicicliştii vor găsi şi o pensiune.Totodată, în fiecare sat va exista câte un punct de asistenţă tehnică gratuită la magazine locale ciclo-prietene (cu trusă de scule, în caz de pană etc.),  se va face un centru de împrumut biciclete, vor fi semnalaţi producătorii locali (de fructe, legume, mături, ouă, brânză, vin și miere) şi obiectivele de interes, fiind dezvoltate totodată dotări de agrement.

Pe parcurs, se urmăreşte şi dezvoltarea de activităţi noi pe traseu: caiac, drumeţie, echitaţie, pescuit și un Park Agrement-Aventura.

În comunitatea-pilot a proiectului, Ciocăneşti, vor fi finalizați, până în luna aprilie a acestuia an, 25 de kilometri de traseu. 

Iniţiativa îşi propune totodată să creeze şi o comunitate de oameni, organizaţii şi instituţii în jurul proiectului, pentru ca ideea să se implementeze în cât mai multe comunităţi rurale, ca să se formeze o reţea întreagă în jurul Bucureştiului. Acest lucru se va face, în primă fază, prin înfiinţarea de cluburi, de tipul celui al Tinerilor de Succes Ciocăneşti şi în celelalte comune- care să atragă fonduri pentru a dezvolta traseul în fiecare sat. Şerban Moldoveanu, de la Asociaţia ApEAL, a explicat, în conferinţa de presă ce a avut loc miercuri, că doresc să implice şi Primăria Municipiului Bucureşti în proiect, în sensul de a obţine de la Primărie nişte navete cu locuri pentru biciclete, dintre cele care nu sunt aşa de aglomerate în week-end, care să ducă bicicliştii din Bucureşti la kilometrul 0 al traseului (Ciocăneşti) şi să îi ia de acolo seara.

Partenerii proiectului sunt Primăria Comunei Ciocăneşti, Asociaţia pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership, Asociaţia Adamos, Fundaţia Aldea-Tudorache, Cycling Romania şi Asociaţia pentru dezvoltare Comunitară Cioconeşti-DB, însă fondatorii lui îndeamnă la implicarea oricui în proiect, întrucât lucrurile s-ar mișca mai repede cu ajutor din partea oamenilor. 

CUM PUTEŢI AJUTA PROIECTUL:
-la montarea în situ a marcajelor existente, la începutul lunii martie
-la ecologizarea traseului, care se va face tot în luna martie
-în confectionarea marcajelor de rezerva
-prin promovarea proiectului CCB în online şi media
-în lărgirea echipei de management, alăturându-vă echipei pentru a dezvolta CCB

Etichete: realitatea

0/13 COMENTARII
GDoJToUh2
09 aug 15:30
+0
VOTURI
-0
O lectie de viata,din care turiebe inteles ca atunci cind nu mai esti dominat de sentimentul fricii te poti elibera ca si exemplul din film,iadul in care fetele erau exploatate sexsual.Un film emotional si povestea foarte adevarata.
UEv7nfwOIzS
20 iul 17:06
+0
VOTURI
-0
Felicitari pentru fnuitce, nu stiu insa daca va fi o schimbare majora in bine fiindca din pacate nu exista acea schimbare unde ar trebui sa fie. Bafta la treaba dar cam greu cu Kung-Fu Manescu :)
7y1074ACx
18 iul 04:13
+0
VOTURI
-0
98+35 au fost anlaute, adica 133. Voturile anlaute au fost si sterse definitiv pentru a nu influenta procentajul voturilor corecte. Totalul voturilor pana acum ar fi fost 215 valabile + 135 anlaute. Chiar nu trebuie sa iasa nimeni pe primul loc, trebuie doar ca echipa celor nemultumiti de sondaj sa se mobilizeze mai mult, si sa adune voturi corecte. Nu sa se stea ca ieri de la 12 noaptea pana la ora 1 sa se voteze de 43 de ori acelasi candidat de la acelasi ip
Vladi
21 feb 19:25
+0
VOTURI
-0
Wow..o idee..un proiect...care parca suna prea bine pentru Bucuresti/ Romania. Mult succes si rabdare!
Dragos Apostu
21 feb 16:14
+0
VOTURI
-0
@Anca - am facut tura si am vazut traseul fara sa avem probleme cu vreun caine. :)
@Cata - asta incercam sa facem cu ajutorul paginii web. Pana la lansarea oficiala o sa gasiti toate informatiile de interes.
@ioana - aici gasiti cateva imagini: http://bit.ly/XOu9h5

Va asteptam sa biciclim!
Ciclo
21 feb 15:12
+0
VOTURI
-0
O initiativa laudabila. Tot ce are in centrul atentie pietonul si biciclistul are din partea mea votul de investitura...ca sa zic asa. Asteptam si rezultatele.
Dan
21 feb 14:42
+0
VOTURI
-0
Bebe, tinere, ii raspundeam gospodarului de mai jos in privinta implicarii primariei si a circarului de Oprescu..ia-te cu el de mana si luati-va tratamentul...succes
B365.ro
21 feb 13:17
+0
VOTURI
-0
Traseul se inaugureaza in aprilie. Atunci vin si fotografiile :)
ioana
21 feb 12:30
+0
VOTURI
-0
Felicitari pentru initiativa, avem nevoie de mai multe proiecte de genul acesta!
Ne puteti arata poze facute pe traseu ?
Bebe
21 feb 12:18
+0
VOTURI
-0
Dane ..esti praf ! Ce legatura are una cu alta ??
Cata
21 feb 11:09
+0
VOTURI
-0
O initiativa curajoasa si exrtaordinar de benefica pentru Bucuresteni si cei care vor sa faca "ceva" sanatos si frumos in timpul lor liber.
Cum ar fi daca am avea trasee marcate peste tot in jurul Bucurestiului? Locuri despre care sa citim inainte sa plecam de acasa, sa putem downloada o harta etc. Ca in alte tari.
Sper sa ii sustina si Primaria Bucuresti si proiectul sa inconjoare Bucurestiul.
Anca
21 feb 09:40
+0
VOTURI
-0
O sa-i manance cainii pe acolo...ca peste tot...dealtfel

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE