CET-urile trec la Primărie: ELCEN fuzionează cu RADETConsiliul General al Municipiului București a votat, miercuri, în favoarea trecerii producției de energie termică pentru oraș în subordinea Primăriei.

Pretul gigacaloriei va creste la iarna
Pretul gigacaloriei va creste la iarna
Foto: presalocala.com

În felul acesta, RADET scapă de datoriile istorice ce se rostogolesc încă din perioada primarului Victor Ciorbea, iar bucureștenii scapă de creșterea prețului la gigacalorie.

Primul ministru Victor Ponta si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au decis ca cel mai mare producator de agent termic din tara, ELCEN Bucuresti sa fuzioneze cu societatea de distributie RADET, astfel incat in iarna care se apropie sa nu fie majorate tarifele la caldura si apa calda. Datoria Radet catre Elcen depaseste suma de 2.224 miliarde lei.

Iată cum explica primarul general Sorin Oprescu mecanismul prin care Primăria a ajuns să aibă datorii imense față de ELCEN: ” Bucureştenii trebuie să ştie de unde vine preţul mare al gigacaloriei în Bucureşti - de la Guvern, prin ELCEN, producătorul de energie termică şi electrică, aflat în subordinea Guvernului (la ministerul Economiei). Preţul real al gigacaloriei, nesubvenţionat este de 318 lei pe unitate de masură, inclusiv TVA, din care  60% este tariful ELCEN, iar 40% este tariful RADET. (...) Pînă acum, fiecare işi subvenţiona pierderile - Guvernul subvenţiona pierderile ELCEN, iar noi subvenţionam pierderile RADET. Și asta doar în teorie, pentru ca niciodată Guvernul nu a dat sumele la care se angajase prin lege. (...) Nu ştiu unde este economia pe care o face statul pentru cetăţeni, câtă vreme cetăţenii vor fi nevoiţi să suporte aceasta economie! Oamenii trebuie sa ştie că guvernul ar fi putut să dea în continuare aceşti bani, dar a decis sa nu o facă”, mai arată primarul.

Hotărârea poate fi consultată aici.

Etichete: Bucureşti, căldură, ELCEN, gigacalorie, oprescu, pret, RADET

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE