Cetatea Devei va fi redeschisă luna viitoareCetatea Devei va fi deschisa oficial la inceputul lunii aprilie pentru vizitatori. Joi au fost deschise doua incinte care au fost reabilitate timp de trei ani.

Cetatea Devei va fi redeschisa luna viitoare
Cetatea Devei va fi redeschisă luna viitoare
Foto: wikipedia.org

Din 2007 pana in 2012, cetatea a fost inchisa, iar lucrarile au fost oprite complet, unitatea fiind scoasa din circuitul turistic. Din 2013 s-au reluat lucrarile si au fost reabilitate incintele doi si trei. Aceste lucrari de reabilitare sunt primele lucrari facute la Cetatea Devei din 1849, cand au explodat depozitele de munitii, daramand toata latura de est a monumentului, aminteste Hotnews.ro.

Cetatea Devei a fost reabilitata printr-un program de dezvoltare pe fonduri europene incepand cu data de 13 martie 2013. Valoarea proiectului de finantare este de 38.428.182,03 lei. Din acesti bani, 21,96 milioane lei au fost asigurati din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 3,35 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar contributia beneficiarului, Primaria Deva, a fost de 516.844 lei. Timp de trei ani, in cele doua incinte s-au derulat lucrari finantate din fonduri europene, menite sa refunctionalizeze obiectivul si sa atraga tot mai multi turisti.

"Cetatea nu a fost inchisa integral, doar pe incinta doi si trei. Cele doua au fost reabilitate printr-un contract de finantare de reabilitare a zonei urbane ￯ Dealul Cetatii Devei, monument al naturii si cu valoare istorica, ridicat in municipiul Deva. Este singurul monument cu dubla valoare din tara. Turistii pot vizita incintele doi si trei, care inseamna baza cetatii si centrul cetatii pana in varf. S-a facut consolidarea zidurilor incintei, reamenajarea spatiului interior, restaurarea portii a doua, care e si punct de informare pentru vizitatori. A fost restaurata si camera artileristilor, spatiul interior a fost amenajat ca spatiu de expunere a armelor medievale, piese de artilerie. La incinta doi a fost restaurat bastionul semicircular Bethlen si scara semicirculara tot ca spatiu de expunere de arme medievale. Mai avem de finalizat pe fonduri proprii mobilierul si achizitionarea de arme, nu vrem reproduceri, ci arme originale pe care vrem sa le achizitionam de la muzee", a declarat Petru Marginean primarul municipiului Deva.

Etichete: cetatea deva, lucrări

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h