CGMB a votat: Fără panseluțe în parcurile din BucureștiPrimarii din Bucuresti vor fi nevoiți să planteze în parcuri, scuaruri și aliniamente stradale doar plante perene, arbori și arbuști. Proiectul exclude astfel folosirea florilor anuale, implicit a panseluțelor. Noul regulament a fost votat marți de Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

CGMB a votat: Fara panselute in parcurile din Bucuresti
CGMB a votat: Fără panseluțe în parcurile din București
Foto: cronicipebune.ro

Primăria Capitalei a elaborat un nou proiect de hotărâre privind amenajarea peisagistică a scuarurilor, aliniamentelor stradale plantate și a grădinilor sau parcurilor publice. Potrivit articolului 1, "pe suprafața scuarurilor, a fâșiilor plantate (aliniamente stradale) și a grădinilor/parcurilor publice (...) se vor planta, cu preponderență, plante perene, vegetație lemnoasă compusă din arbori și arbuști, iar restul terenului va fi acoperit cu gazon sau înlocuitor de gazon". 

"Plantele perene au o perioadă de viață cuprinsă între 5 și 8 ani, cu condiția ca lucrările de întreținere să fie aplicate conform tehnologiei de specialitate de către personal calificat în domeniu", se mai precizează în proiectul aprobat azi de CGMB,

Practic se interzice folosirea frecventă a florilor anuale sau bianuale, cu durată mică de viață, inclusiv a panseluțelor, preferate edilillor bucureșteni în ultimii ani. Conform proiectului se permite plantarea de lalele, zambile, narcise ghiocei, crizanteme, gențiană, lăcrămioare etc. Acestea fac parte din categoria plantelor perene și cresc și înfloresc din aceeași rădăcină sau din același bulb mai mulți ani. 

După aprobarea acestui proiect de către CGMB, primarul general va supune aprobării consilierilor generali și regulamentul care va stabili condițiile în care se vor realiza amenajările spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului București. Regulamentul va fi elaborat de o grup de lucru format din specialiști în horticultură, arhitectură peisagistică și urbanism.

Amenajarea spațiilor verzi din Capitală se va realiza doar în baza unui plan de amenajare peisagistică care a fost în prealabil avizat de o comisie a municipalității și care va fi publicat și pe site-ul instituției. Același regulament va permite doar utilizarea acelor plante aclimatizate la condițiile meteorologice specifice Municipiului București. VEZI PROIECTUL AICI

Curtea de Conturi a dezvăluit la începutul acestei luni, cum primarii din București au cheltuit, in perioada 2007-2014, circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi. Adaosurile practicate de furnizori si acceptate de unele primarii de sectorau ajuns la 2.483% in cazul unor crizanteme pe care o primarie de sector a platit 310 lei/bucata, desi furnizorul primariei le cumparase de la producator cu 12 lei/bucata. Adaosuri uriase, de 418%, au fost constatate si la cumpararea de trandafiri (achizitionati cu 5,5 lei bucata si revanduti primariei cu 28,5 lei/bucata).

De asemenea, la sfârșitului lui 2014, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordonată municipalității, a încheiat un acord cadru pe 4 pentru achiziția de flori și arbuști. Contractul are o valoare de 7,6 milioane euro 

Proiectul de hotărâre privind amenajarea peisagistică a scuarurilor, aliniamentelor stradale plantate și a grădinilor sau parcurilor publice va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului București în ședința din 26 ianuarie. 

Etichete: panseluta, panselute bucuresti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE