CGMB şi-a dat acordul de principiu pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni de la ElcenConsiliul General al Municipiului Bucureşti şi-a dat acordul de principiu, în şedinţa de vineri, pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Energiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA la producătorul şi furnizorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti SA, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că municipalitatea ar urma să plătească aproximativ 155 de milioane de euro.

ELECEN
ELECEN

"Societatea comercială ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI este o societate pe acţiuni având că acţionari Ministerul Economiei şi Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Numărul acţiunilor nominative ale societăţii este de 71.583.469 lei, valoarea nominală a unei acţiuni fiind de 10 lei fiecare. În vederea eficientizării consumului de energie termică şi în scopul asigurării continuitătii serviciului public de alimentare cu energie termică, a asigurării calitătii serviciului public de alimentare cu energie termică, accesibilitatea preţurilor pentru consumatori, asigurarea resurselor necesare scrviciului public de alimentare cu energie termică, pe termen lung, asigurarea siguranţei în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi evidenţierea transparentă a costurilor în stabilirea preţului energiei termice, supunem dezbaterii şi aprobării prezentul proiect de Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti", se precizează în expunerea de motive semnată de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Gabriela Firea a precizat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată hotărârea privind trecerea acţiunilor ELCEN de la minister la municipalitate, acest lucru neputând fi posibil fără votul de principiu al consilierilor.

"Am avut ieri (joi, n.r.), după învestirea Guvernului, o întâlnire cu domnul ministru al Energiei şi cu domnul premier, care şi-au luat angajamentul ca în următoarea şedinţă de Guvern să fie adoptată hotărârea de Guvern care consfinţeşte luarea în patrimoniul municipalităţii, a acţiunilor Elcen deţinute acum de statul român. Guvernnul nu poate da o hotărâre fără ca noi să ne dăm acordul de principiu", a subliniat Firea.

E a susţinut că numai prin preluarea ELCEN poate fi asigurată continuitatea serviciului de termoficare în Bucureşti.

"Avem un proiect aşteptat de ani de zile pentru bucureşteni şi care va asigura continuitatea serviciului de termoficare în Capitală în şcoli, institutii publice şi apartamente. Este vorba despre primul pas catre fuziunea dintre ELCEN şi RADET. Noul Guvern să emită o hotărâre prin care Primăria Bucureşti sa achiziţioneze pachetul integral de acţiuni de la ELCEN. Este vorba, ca şi valoare financiară, de circa 155 de milioane de euro, dar suma nu va fi platită pe loc, ci în cinci ani. Este un preţ bun, suportabil pentru municipalitate. Prin această fuziune şi prin preluarea pachetului se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt unui serviciu de proastă calitate", a mai afirmat Gabriela Firea.

La şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti a particpat şi ministrul Energiei, Toma Petcu, el susţinând că proiectul este de "importanţă majoră pentru Bucureşti". "Vorbim de un proiect de importanţă majoră pentru Bucureşti, o importanţă care, de-a lungul timpului a fost rostogolită, discutată. Cred că pentru prima dată există un consens pe acest subiect, dat de necesitatea acestui proiect. Dacă în acest an nu se va realiza asta, poate va fi ultimul an în care avem capacitatea împreună să furnizăm în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile energie termică pentru cetăţeni. Intrăm în perioada de iarnă şi trebuie să fim foarte bine pregătiţi. Este bine să înţelegem de ce bucureştenii au ajuns în această situaţie, dar ceea ce ne asumăm astăzi cu toţii trebuie să aducă beneficii mari pentru cetăţenii Bucureştiului. Dincolo de orgoliul politic, trebuie să luăm o decizie care să deblocheze pentru totdeauna această imposibilitate de a pune la masă furnizorul şi distribuitorul de energie termică. Avem o colaborare bună cu primăria Capitalei", a susţinut Toma Petcu..

Proiectul a fost aprobat cu 28 de voturi "pentru", o abţinere şi 14 voturi "împotrivă", iar consilierii au aplaudat la final.

Consilierul PNL Ciprian Ciucu a spus, în cadrul dezbaterii, că nu poate vota un proiect pentru care nu are documente şi analize care să explice necesitatea şi urgenţa.

"Eu am aflat de acest proiect azi-noapte, la ora 23.00. Eu vă întreb, domnule ministru, dacă aflaţi noaptea că aveţi de cheltuit 150 de milioane de euro din bugetul pe care îl aveţi, pe un proiect programat a doua zi dimineaţa la ora 8.00, vă grăbiţi să luaţi o decizie? Eu nu am cum să votez pentru aşa ceva, pentru că nu ştiu ce votez. Nu am primit date, documente necesare, analize care să îmi argumenteze acest punct. Mi se pare anormal", a declarat Ciprian Ciucu.

Un alt consilier, din partea USR, a spus că proiectul este necesar, dar nu ar trebui realizat fără dezbateri şi fără argumente şi analize.

"Dacă până acum am fost "noaptea ca hoţii", acum suntem dimineaţa ca băieţii deştepţi. Eu cred că pasul acesta este unul necesar, dar modul în care se realizează, fără transparenţă, fără dezbatere, fără să ştim dacă preţul plătit este unul corect, nu e ok. Eu aş vrea să ştiu, înainte să votez acest proiect, care sunt activele acestui proiect, câte active sunt către bănci, care este starea tehnică a instalaţiilor, necesarul de investiţii estimat, dacă poate Bucureşti să îşi asume această sumă. Sunt lucruri pe care ar fi trebuit să le vedem", a subliniat consilierul general. "La un an şi o lună aţi uitat punctul opt din decalogul bucureştenilor pe care chiar dumneavoastră ni l-aţi propus, care vorbeşte despre transparenţă totală în primărie. Dacă nu v-aţi fi jucat o lună de zile de-a moţiunea, de-a evaluarea, aveam timp pentru dezbaterea acestui proiect", a mai spus un consilier USR.

Proiectul privind preluarea de către Primăria Capitalei a pachetului de acţiuni ELCEN a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a CGMB, fiind primul discutat.

La şedinţa CGMB au venit şi mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au intrat pe baza unor liste, la câteva minute de la începerea şedinţei. Acum, accesul pe fiecare etaj se face pe baza unor cartele magnetice pe care le au doar angajaţii primăriei, astfel că atât jurnaliştii, cât şi cetăţenii pot intra în primărie doar însoţiţi de un reprezentant al biroului de presă. De asemenea, în sala de consiliu numărul poliţiştilor locali s-a mărit.

Ultima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din 8 iunie, a fost întreruptă în urma unui scandal izbucnit după ce poliţiştii locali au împiedicat accesul mai multor cetăţeni, inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile, care au vrut să intre la şedinţă şi cărora nu li s-a permis accesul pe motiv că nu sunt locuri în sală şi că nu erau înscrişi pe liste. În urma scandalului, primarul general, Gabriela Firea, a părăsit şedinţa. La sediul Primăriei au sosit un echipaj de Poliţie, dar şi un echipaj SMURD, după ce trei poliţişti locali au reclamat că au fost răniţi în busculadă.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, anunţa încă din 30 martie că Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Societatea Comercială Electrocentrale (ELCEN) ar putea fuziona, până la începutul iernii viitoare, urmând a fi administrate de Primăria Capitalei prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara atunci că, după ce ministerele Justiţiei şi Finanţelor Publice îşi vor da avizele, se aşteaptă o hotărâre de guvern prin care ELCEN să fie dat în administrare municipalităţii.

Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, declara, în 16 martie, că RADET urmează să fuzioneze prin absorbţie cu ELCEN, iar datoriile reciproce se vor şterge. Piperea a precizat, pentru News.ro, că fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimată pentru noiembrie în acest an.

Compania ELCEN - controlată de Ministerul Energiei - produce şi distribuie energie termică şi energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

Elcen a intrat anul trecut în insolvenţă, decizie luată de autorităţi pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre companie şi RADET, dar şi pe care acestea le au către terţi.

Etichete: achiztionare elcen, Bucureşti, ELCEN, pmb, Primăria Bucureşti

0/17 COMENTARII
ugicatat
01 mar 09:22
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
ukiyefa
01 mar 09:06
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
aqelewoco
01 mar 08:38
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
ucamaseyequr
01 mar 08:29
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
eqedaqecvide
01 mar 08:24
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
oyohigu
01 mar 08:22
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
fuipetoyibo
01 mar 08:12
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
ivupooko
01 mar 08:08
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
ociieje
01 mar 07:54
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
utiqiepuyife
01 mar 07:50
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
enoxuxf
01 mar 07:33
+0
VOTURI
-0
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
Dumnezeu
07 iul 10:27
+0
VOTURI
-0
Ordin de Memorat si de Promovat
Si a zis Dumnezeu: "Sa fie Danacu Viorel, ca sa nu se inteleaga cu Nicu Viorel Danacu!" Si asa a fost.
Si a zis Dumnezeu: "Sa fie fecale si diarie Gigi Becali, fiul lui Atanase si Alexandrina Becali, cu fiicele sale,
Teodora, Alexandra si Cristina, domiciliat in sos./bld. pipera tunari nr. 41!" Si asa a fost.
Si Dumnezeu nu se indoieste de creatia Sa si e bine ca e asa.
Domnul Dumnezeu a facut ca Danacu Viorel sa nu se mai inteleaga cu el insusi,
cat timp o trai Danacu Viorel.
Zis-a Domnul Dumnezeu: "Sa fie excrement Gigi Becali, cat timp o trai el".
Domnul Dumnezeu a facut ca sa fie prost Gigi Becali, cat timp o trai Gigi Becali.
Iisus le-a zis tuturor apostolilor: danacu viorel si nicu viorel danacu au fost, exista si vor fi prostii
prostilor si asa vor ramane cat vor trai.
Iisus le-a zis tuturor apostolilor: gigi becali a fost, este si va fi spurcaciune cat va trai.
Dumnezeu va scoate din pomul vietii si din cetatea sfanta partea celor ce vor sterge sau modifica ceva din
cuvintele scrise si vor fi exterminati.

ordin sa faci click: https://creatorulcosmosului.wordpress.com
cineva
05 iul 11:06
+0
VOTURI
-0
Daca duduia Firea zice ca nu e mult 155 de milioane de euro esalonat in 5 ani, sa le dea de la dumneaei din portofel. Sa iasa public si sa ne explice si noua pentru ce platim acesti bani. De ce trebuie sa fuzioneze RADET si ELCEN si de ce trebuie platiti acesti bani? Cine a stabilit suma asta si ce reprezinta ea? Multe intrebari fara raspuns.. Prostii platesc ca doar n-au incotro.
Pandelia
01 iul 16:33
+0
VOTURI
-0
Titisor mama, mai usor cu rezistentele alea sa nu te ia Salvarea din fata Cotroceniului, unde rezisti tu...

Atat RADET, cat si ELCEN, se afla in insolventa. Daca treaba mergea asa usor cum o descrii tu, ca din programul "Din scoarta-n scoarta", de ce mai era nevoie de fuziuni si alte minuni? Bagam RADET in insolventa si stergeam din pix toate datoriile. Si la fel faceam si cu alte societati. Dar deh, e greu cu dispozitiile de la Daddy, "nenica !"...

Deci. RADET are datorii catre ELCEN, care are datorii catre Distrigaz. RADET si ELCEN fuzioneaza, deci datoriile intre ele vor fi sterse.
Dar ce se intampla cu datoriile ELCEN catre Distrigaz? ELCEN trebuie sa plateasca cel putin gazul ars, daca nu si alte penalitati de intarziere. Ce se intampla cu banii aia? Cine-i va plati?

Asta intreb, Titisorule. Dar tu esti cu rezist, cu mintea jucausa, cu Iohannis care vinde copii si cu Firea care trebuie sa fie presedinte.

Mdah... Noroc ca ai tu pregatire in domeniu. Sa te intreb si unde lucrezi? PMB? Coleg cu dezaxatul ala care prezicea cutremurele cu 4 ore inainte?
titi
01 iul 12:18
+0
VOTURI
-0
fascinanta situatie, nu ? dar poate daca ai avea si ceva pregatire in domeniu ai putea intelege toata problema. elcen se afla deja in insolventa asa ca tocmai debitele catre aceasta societate se discuta in instanta. TOATE debitele. primaria cumpara doar drepturi patrimoniale. devine actionar la elcen. ce este greu de priceput? dar cand ai doar.... rezist, mintea este jucausa. mai invata nenica !
Pandelia
01 iul 09:36
+0
VOTURI
-0
Ma fascineaza ca toata lumea vorbeste despre stergerea datoriilor RADET catre ELCEN, ca urmare a fuziunii.
Da, este corect, dar este doar o parte a problemei. Mai raman datoriile ELCEN catre Distrigaz, care vor fi preluate de aceeasi Primarie... Pe astea cum le stergem? Sau preia Primaria si Distrigazul?
Ca nah, daca am inceput o chestie, macar s-o facem pana la capat, nu?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE