Cartela care deschide orice uşă de bloc din Bucureşti”Cititoarele de proximitate sunt senzori cu transmisie radio prin intermediul unei cartele de proximitate sunt superioare celor cod de bare. Ele sunt imposibil de copiat, codul lor fiind unic şi transmis electronic”, informează, pe site-ul propriu, Interada, una dintre firmele care distribuie interfoane în Capitală.

În realitate, însă, cartelele breloc, mult lăudate pentru siguranţa lor, nu sunt total distincte, iar unele dintre ele funcţionează la uşi diferite, fără vreo intervenţie prealabilă.

Patru cartele de interfon, tip breloc, pe bază de senzori cu transmisie radio, descoperite de reporterii B365.ro, deschid uşile altor blocuri din Capitală, deşi nu au fost programate pentru acestea. Astfel, o cartelă destinată unui bloc de pe strada Peştera Scărişoara din Sectorul 6 permite accesul şi într-un imobil din Str. Mihai Eminescu. O altă cartelă care deschide uşa unui imobil din Bd. Theodor Pallady funcţionează şi la alte două clădiri din Șos. Panduri şi Str. Mihai Eminescu. Locatarii unui imobil din Șos. Panduri pot deschide cu cartelele lor uşile unei alte clădiri din Șos. Panduri. Proprietarul unui apartament dintr-un bloc situat pe Aleea Hobiţă din Sectorul 2 poate deschide, cu cartela sa, uşa unui imobil din Str. Mihai Eminescu. Acestea sunt doar câteva dintre exemplele care scot la iveală hibele sistemului de securitate ”impenetrabil”. Practic, toate combinaţiile încercate cu astfel de cartele la diverse uşi de bloc au funcţonat.

”În momentul în care se face o instalaţie de genul acesta, programul poate rămâne deschis tocmai pentru că mulţi dintre locatari nu au fost acasă şi, când intră proprietarii în bloc, li se înregistrează cartela. Și celor care intră în bloc în timp ce programul rămâne deschis li se înregistrează cartela. Programul rămâne deschis, pentru puţin timp, la solicitarea administratorilor de bloc. Ulterior se închide programul, dar codul cartelei rămâne stocat în memoria interfonului. Nu e nicio pagubă. Având în vedere câte adrese sunt în Bucureşti este posibil să existe o asemenea situaţie”, a motivat un reprezentant zonal de la Interada.

Însă, toate interfoanele care au permis accesul cu cartelele descoperite de reporterii B365.ro au fost montate în urmă cu câţiva ani, iar probabilitatea ca programul să fie deschis după un timp atât de îndelungat tinde vertiginos către 0.

În ciuda exemplelor concrete care le-au fost aduse, reprezentanţii firmelor de profil refuză să creadă că aceste cartele funcţionează la diferite blocuri. ”Singurele cartele care pot fi personalizate sunt cele de proximitate. Fiecare cartelă poate memora doar codul de pe ea. Cartelele breloc pot fi memorate şi în 500 de panouri de interfon. Dacă panoul respectiv nu memorează codul cartelei nu puteţi deschide uşa. Dacă cineva nu intervine pentru ca panoul respectiv să reţină cartela nu veţi avea acces în bloc”, a explicat Florin Alexandru, director tehnic la Electra Instal, o altă firmă care montează interfoane în Bucureşti.

Contrar afirmaţiilor reprezentanţilor firmelor de profil, reporterii B365.ro nu au folosit niciun sistem de programare pentru a decodifica interfoanele, ci doar au apropiat cartelele de panourile de la scările blocurilor respective.

Mai mult, angajaţii firmelor care instalează interfoane ignoră inteligenţa hoţilor şi spun că aceştia nu folosesc astfel de cartele pentru a pătrunde în imobilele pe care au pus ochii pentru că nu sunt atât de pricepuţi în domeniu, în contextul în care, pentru unii, falsificarea cardurilor şi fraudele informatice reprezintă o joacă simplă de copii.

”Probabilitatea ca hoţii să folosească asemnea cartele este foarte mică. Hoţii nu sunt atât de inteligenţi să ştie că de la o adresă la alta funcţionează cartela pe care o au, iar cartela pe care o deţin ar trebui să fie tot a unui locatar care merge dintr-un loc în altul al Bucureştiului şi descoperă că aceasta funcţionează în locaţii diferite. Și la cheie se poate întâmpla la fel. Uneori mergi cu cheia undeva, greşeşti şi o introduci într-un alt butuc, şi descoperi că acea cheie merge şi la altă uşă”, a motivat un reprezentant zonal de la Interada.

”Vă garantez eu că hoţii nu intră cu ajutorul cartelelor, sună la apartament şi intră, nu folosesc nicio cartelă”, spune şi Florin Alexandru.

Directorul tehnic de la Electra Instal a mai precizat că nu exită cartele de interfon universale. Însă, un anunţ postat de un internaut pe un site de licitaţii online indică tocmai contrariul. Utilizatorul site-ului vinde, cu 6 lei bucata, trei cartele de interfon universale, care funcţionează garantat la interfoanele Electra.

Cum poţi clona o cartelă de interfon

Cartelele transparente cu formă dreptunghiulară sau trapezoidală, imprimate cu coduri de bare, sunt uşor de copiat. Cei care vor să afle cum pot clona o asemenea cartelă au la dispoziţie toate informaţiile necesare pe un blog, care explică toţi paşii.

Copiile provizorii nu sunt la fel de rezistente şi fiabile aidoma celor originale, dar sunt eficiente pentru cei care vor să pătrundă într-un bloc fără acordul cuiva, susţine blogger-ul. Este nevoie doar de o cheie din plastic transparent un scanner A4, o riglă de plastic transparent şi bandă adezivă transparentă lată.

Cheia originală de interfon se scanează la o rezoluţie de minimum 600 dpi. Imaginea obţinută se salvează şi se prelucrează cu un program de grafică: se îndreaptă imaginea prin rotire şi se redimensionează pentru ca la tipărire să se obţină dimensiunile cheii originale. La prelucrarea imaginii scanate este de preferat ca liniile codului de bare să fie prelungite ca să fie egale cu lăţimea riglei astfel încât noua cheie să poată fi folosită pe oricare parte.

Rezultatul se tipăreşte, de preferat, cu o imprimantă laser, pe o folie transparentă de retroproiector. Dacă liniile negre din codul de bare nu sunt negre se pot colora cu un marker negru permanent cu vârf subţire, însă trebuie să aveţi grijă ca să nu depăşiţi dimensiunile liniilor printate.

Rigla se taie la dimensiunea cheii originale (VEZI GALERIA FOTO), se decupează din folia transparentă bucata cu cheia tiparită astfel încât să aibă lăţimea riglei. Segmentul de folie tipărită se poziţionează pe riglă la distanţa de margine ca şi la cheia originală. Apoi se fixează folia pe riglă, se înveleşte rigla cu codul printat cu două - trei straturi de bandă adezivă transparentă (scotch) pentru a proteja folia.

Dacă se respectă întocmai paşii, cartela trebuie să deschidă uşa de la interfon.

Totodată, firmele care instalează interfoane fac afirmaţii false ”Cititoarele de proximitate sunt imposibil de copiat” fapt dovedit de numeroasele centre de specialitate care copiază şi cartele tip breloc.

Etichete: acces, bloc, Bucureşti, cartelă, deschidere, imobil, panou, realitatea

0/6 COMENTARII
ukuvuawi
10 mai 11:05
+0
VOTURI
-0
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Online 18 hrj.xxdo.b365.ro.xsz.zq http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Maianu Adrian
26 mai 20:54
+0
VOTURI
-0
NU exista o cartela universala care sa deschida toate usiile de la bloc numai daca se programeza la fata locului de catre firma instalatoare.
www.electrogrupproinstal.ro
Vali
18 oct 21:03
+0
VOTURI
-0
Asa e!Interada a montat de prin 2008 pana prin 2011 cateva sute de asemenea cititoare care merg cu orice tag.
Pasarin
18 aug 15:09
+0
VOTURI
-0
As dori o ocartela universala care sa deschida toate blocurile deoarece eu sint curier si intimpin numai necazuri din cauza aceasta.
silviu
16 aug 21:11
+0
VOTURI
-0
Nu exista posibilitatea de a intra in scari, daca firma instalatoare NU doreste acest lucru!! Fiecare TAG de proximitate are un cod unic de acces care daca NU ESTE MEMORAT de panou NU va permite accesul in incinta. Singura varianta este sa aveti un clonator de taguri, dar si acestea se vand DOAR partenerilor autorizati si au un cod UNIC de acces! Acest lucru este valabil in cadrul interfoanelor marca ELECTRA sau GENWAY. De astea am instalate destule si in continuare instalez. Daca se intampla sa gasiti un Tag de acces care sa functioneze si la alte scari, acest lucru este posbil DOAR din neglijenta instalatorilor care au un tag UNIVERSAL * care este programat la mai multe scari, pentru a facilita interventia in caz de service. Acest tag universal ajuunge sa fie VANDUT accidental sau nu de catre instalator clientilor. Asadar nu DEZINFORMATI. Interfonul este u sistem de CONTROL ACCES si nu de SECURITATE sau ALARMA. Prin urmare daca un hot doreste sa intre intr-o cladire, intra panala urma indiferent de folosirea corespunzatoare sau nu a interfonului, bazand foarte mult pe indolenta si teama locatarilor care lasa usa deschisa sau nu cheama politia sau sa iasa pe scari cand aud cum usa este bruscata si in final yala este smulsa sau rupta usa!!
Catalin
24 iul 11:28
+0
VOTURI
-0
Si eu am patit ceva "nostim": pentru o seara am fost gazduit la o ruda la bloc. Pe strada respectiva toate scarile pareau identice. Cum nu avea sa imi dea cheie de interfon, mi-a dat un cod de tastat acolo, la intrarea in bloc. Si seara cand am venit, am tastat am intrat si m-am trezit in alt apartament, caci si usile erau identice :)) Atunci intrebari, cum am ajuns acolo etc etc, noroc ca oamenii erau intelegatori si le-am explicat, apoi am mers la celelalte scari si am intrat cu codul peste tot. Deci parerea mea e ca e lipsa de profesionalism din partea celor ce instaleaza astfel de dispozitive si lipsa de interes din partea celor ce platesc pentruastfel de dispozitive: verificati oameni buni daca doar locatarii unei scari pot intra! Altii nu fac verificarile pentru voi si e pacat sa te bizui pe o solutie nesigura. PArerea mea!
Florian
07 iul 09:16
+0
VOTURI
-0

Interesant acest articol dar reporterii care l-au realizat nu au descoperit adevarul.

Cartelele de proximitate sau brelocurile de proximitate nu au nico o vina ca deschid mai multe usi de la alte blocuri. Singura vina o au cititoarele de proximitate care sunt oarbe. Da exact asa cum a -ti auzit , sunt oarbe. Ele nu au procesor si memorie de inregistrare cartele si sunt oarbe. Firma Interada foloseste aceasta smecherie pentru ca sunt foarte ieftine. Cand semneaza un contract de montaj interfon nu le spune la oameni . Oamenii i si dau seama dupa un anumit timp ca acesta firma i-a inselat. Intradevar cartele se pot clona dar asta nu inseamna ca se pot face cartele universale care sa mearga la multe blocuri decat sistemul de citire este ORB. deci in concluzie nu exista cartele universale dact daca cititorul este ORB .Intradevar o cartela poate sa functioneze la mai multe usi dar numai daca cartela respectiva este programata la acel sistem sau asa cum am mai zis acel cititor este orb. Deci reporterii au fost departe de adevar si au muncit degeaba pentru realizarea acestui articol.

nicusor
06 iul 20:12
+0
VOTURI
-0

cu usl fonduri europene in 2 luni si 17 ani!!

turboworm
06 iul 12:36
+0
VOTURI
-0

Sa va zic o alta smecherie, o seara am venit dintr-un club si nu imi gaseam cartela si ce sa crezi fiind putin in lumea lui bachus am incercat varianta ca si in filme sa descid cu ajutorul unui card bancar intre yala si tocul usii si ce sa vezi in mai putin de 20 de secunde am deschis ... am zis wow si am incercat la scarile invecinate si ce sa vad ca pot intra in 10 sec, ca fapt divers erau diferite tipuri de systeme.

Leetkr2w
06 iul 11:07
+0
VOTURI
-0

Acest tip de cartela se foloseste si la intrarea blocului in care locuiesc... Tin sa mentionez ca nu sunt deloc sigure. Intamplarea a facut ca intr-o zi sa dau din obisnuinta cu cartela de acces de la servici si ce sa vezi??? S-a deschis usa. Nu a fost o intamplare, de fapt, nici nu mai folosesc cartela lor o prefer pe cea de la servici. O zi buna

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE