Chiliman a luat 125 mil. euro de la BEI pentru reabilitarea blocurilor din Sectorul 1Contractul de imprumut de 125 milioane euro a fost semnat, joi, de primarul Andrei Chiliman
Contractul de împrumut de 125 milioane euro a fost semnat, joi, de primarul Andrei Chiliman

Creditul de 125 milioane de euro poate fi rambursat în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani, a anunţat joi, primarul liberal Andrei Chiliman, în cadrul unei declaraţii de presă alături de oficialii BEI.

"Această sumă ne ajută să depăşim perioada dificilă în care ne aflăm având în vedere faptul că Guvernul a împărţit banii de reabilitare termică, în 2010, pe criterii politice şi a eliminat fondurile în anul curent. Eu n-am văzut ca Ministerul Dezvoltării să fi dat bani în acest an pentru reabilitarea termică", a declarat primarul Andrei Chiliman care a adăugat că locatarii blocurilor izolate termic vor fi scutiţi de la plată, contribuţia de 20% a asociaţiei de locatari fiind suportată de administraţia locală.

B365.ro a publicat, de asemenea, un articol în care a dezvăluit faptul că primarii PDL din Bucureşti sau apropiaţii puterii primesc de 3-4 ori mai mulţi bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru anveloparea blocurilor, decât edilii din opoziţie.

După cum susţin reprezentanţii BEI, creditul luat de Primăria Sectorului 1 este cel mai mare contractat până acum de o admnistraţie locală din România pentru reabilitare termică. "Este cea de-a doua operaţiune dar este cea mai mare de până acum pe care BEI o acordă, în România, unei municipalităţi", a precizat Milena Messori, şefa biroului BEI în România care a adăugat că a mai semnat un împrumut cu Primăria Sectorului 2 pentru suma de 60 milioane de euro, respectiv cu Primăria Sectorului 6 pentru 70 milioane euro.

Potrivit primarului Chiliman, din creditul luat de la BEI, vor fi reabilitate termic 365 de blocuri până la sfârşitul anului 2013, în acest an urmând să fie finalizate lucrările de anvelopare pentru 190 de blocuri din Sectorul 1.

"Pe raza Sectorului 1 avem o evidenţă de 750 de blocuri, 84 de blocuri au fost reabilitate în 2009 pe banii primăriei şi am obţinut sub 20% de la MDRT, adică vreo 20 milioane de lei, 50 de blocuri în 2010 când MDRT ne-a dat zero lei şi 190 de blocuri în 2011 pe programul cu BEI, plus 10-12 blocuri care vor mai fi făcute pe banii noştri", a detaliat Chiliman.

Pentru creditul de 125 milioane de euro, administraţia locală va plăti o dobândă de circa 2,2% pe an. În prezent, gradul de îndatorare al Sectorului 1 este de 9%, urmând ca după accesarea împrumutului să crească la 16-17% între anii 2015-2016, când se va înregistra maximul.

Etichete: Andrei Chiliman, apartamente, blocuri, împrumut BEI, MDRT, reabilitare termică, Sectorul 1

0/0 COMENTARII
Ioana Alexandra Ghinda
29 Sep 14:37
+0
VOTURI
-0

Domnilor ziaristi, blocurile au mai multe scari si sigur se depaseste media dumneavoastra de 54 apartamente/bloc. De exemplu blocul Perla din Sectorul 1 are 7 scari si cate 40 de apartamente pe scara. Deci acest bloc are in total 280 apartamente.

pepsi
29 Sep 14:36
+0
VOTURI
-0

Bravo! Inca un lucru bun facut de Chiliman. A inceput sa reabiliteze blocuri din 2008 si acum , in 2011 inca isi continua programul. Foarte bine , uite un primar care chiar face ceva , nu doar promisiuni!

Mihai Baciu
29 Sep 14:35
+0
VOTURI
-0

Foarte bine Chiliman!

1. subventiile pentru caldura s-au taiat

2. guvernul actual au oferit fonduri pe criterii politite

Acum mai mult ca niciodata avem nevoie de reabilitare termica, iar Chiliman a luat o decizie inteleapta. Acesta trebuie sa termine de reabilitat blocurile indiferent daca guvernul il sustine sau nu.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h