Cinci protestatari au fost ridicaţi de Poliţie la Marşul pentru Basarabia din Bucureşti VIDEOPeste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă, manifestanţii cerându-le preşedintelui, premierului, dar şi liderilor politici să-şi asume unirea României cu Basarabia ca proiect de ţară. Cinci manifestanţi care participau la marş au fost ridicaţi de poliţie.

Incidente in timpul marsului pentru Basarabia
Incidente în timpul marşului pentru Basarabia

UPDATE. Patru din cele cinci persoane care au fost duse la secţia de poliţie în urma incidentelor de la manifestanţia din Piaţa Victoriei au fost amendate cu câte 3.000 de lei, pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice

În urma forţării cordonului de jandarmi în zona Calea Victoriei, cinci manifestanţi care participau la marşul pentru unirea României cu Basarabia au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 4 de Poliţie pentru identificare şi audiere, scrie Mediafax.

La ora trasmiterii ştirii, o parte din cei 2.000 de participanţi la Marşul pentru Basarabia pleacă de pe Calea Victoriei, care a fost blocată câteva zeci de minute, şi se îndreaptă către Piaţa Victoriei, zonă pentru care au primit autorizaţie din partea autorităţilor.

Incidentele au avut loc atunci când unii dintre protestatari au încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând cordonul de jandarmi, ei neavând autorizaţie să meargă pe acel traseu până în Piaţa Universităţii.

 

Aproximativ 2.000 de oameni au participat la această manifestare.

Manifestanţii strigă "Basarabia e România!" şi le cer liderilor politici să facă din unirea României cu Basarabia o prioritate. Ei au plecat din Piaţa Unirii, pe traseul spre Guvern şi apoi Piaţa Universităţii.

"Noi nu suntem partide, nu suntem organizaţii, noi suntem oameni liberi, suntem unionişti. Ne-am adunat din toate colţurile ţării să îi întâmpinăm pe fraţii noştri basarabeni, care anul trecut au venit pe jos spre ţară şi a căror dorinţă nu a fost ascultată de clasa politică din România. Exstă o mare indiferenţă în momentul ăsta la Bucureşti, dar indiferenţa asta trebuie să se oprească astăzi, aici şi acum. Ne-am adunat în faţa Hanului lui Mnauc pentru că de aici a fost răpită Basarabia prima oară şi nu o să oprim această manifestaţie până când premierul Dacian Cioloş şi toţi liderii partidelor politice nu o să ne asculte şi o să îşi asume unirea ca proiect de ţară", a declarat unul dintre manifestanţi.

"Noi am venit, cum am venit şi anul trecut în cadrul marşului lui Ştefan cel Mare, noi, tinerii Moldovei, să spunem foarte clar că ne dorim unirea Republicii Moldova cu România. O spunem acum. Atunci, anul trecut, noi am venit, am fost primiţi la Cotroceni, nu e preşedinte, dar am fost primiţi şi am plecat fără a avea promisiuni clare. Acum noi am venit şi nu vom pleca până când nu vom fi ascultaţi", a mai spus un unionist.

"Îl aşteptăm pe premierul Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea, Gorghiu şi toţi lierii politici în Piaţa Universităţii! Îi aşteptăm să vină să ne spună că uniea este pe agenda publică, că este un proiect principal, nu o promisiune, o idee", a mai declarat un bărbat.

Manifestarea este organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pentru al cincilea an consecutiv.

Aproximativ 50.000 de basarabeni au participat anul acesta, pe 27 martie, la un marş de amploare în Chişinău, care a celebrat 98 de ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România.

Incidentele de la marşul unioniştilor de sâmbătă au dat prilejul partidelor de acuzaţii reciproce sau la adresa Guvernului, în funcţie de agenda electorală a fiecărei formaţiuni.

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a arătat cu degetul spre administraţia Capitalei şi Jandarmerie după ce cinci manifestanţi care participau la marşul pentru unirea României cu Basarabia au fost ridicaţi şi duşi la secţia 4 de Poliţie.

''Lansez un apel către actuala administraţie a Bucureştiului/Jandarmerie să permită manifestarea paşnică a oamenilor. Să blocheze elementele care vor să degenereze marşul, dar respectănd mesajul militanţilor corecţi. Cred că apropierea alegerilor din Moldova naşte tensiuni pe ambele maluri ale Prutului, dar nu dăm un exemplu de democraţie blocându-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chişinău nu poate fi modificat parcursul european al acestei ţări şi acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie să il dăm'', a scris Gorghiu pe Facebook.

În replică, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a condamnat ''atitudinea iresponsabilă a preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuză Primăria Capitalei de escaladarea tensiunilor şi violenţelor între jandarmi şi participanţii la mitingul unionist din Bucureşti''.

Ea a susţinut că Primăria Capitalei, prin Comisia tehnică de avizare a manifestaţiilor publice, nu a făcut altceva decât să aprobe un marş organizat pentru a transmite un mesaj de unire a României cu Basarabia ;i a criticat Jandarmeria.

''Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase şi pot determina o creştere a violenţelor în următoarea perioadă. Jandarmeria a decis reţinerea în forţă a celor 5 lideri ai manifestanţilor, fără implicarea sau consultarea Primăriei Capitalei - o acţiune pe care o considerăm exagerată. Doamna Gorghiu doreşte, prin afirmaţiile sale iresponsabile, să acopere o gafă imensă a Guvernului tehnocat, dând vină pe Primărie. Jandarmeria este o instituţie în subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului. Nu este prima dată când preşedintele PNL minte în legătură cu activitatea mea, de aceea o somez pe doamna Gorghiu să nu mai dezinformeze populaţia şi să nu mai provoace campanii de manipulare'', a argumentat Firea.

La rândul său, liderul PMP, Traian Băsescu, a lansat un atac în termeni jignitori la adresa Guvernului - ''adunătură de ticăloşi trădători de ţară'' - şi a premierului Dacian Cioloş. ''Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică. (...) L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federaţiei Ruse'', a scris fostul şef de stat pe Facebook.

Cinci manifestanţi care participau, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia din Capitală au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 4 de Poliţie pentru identificare şi audiere, în urma incidentelor care au avut loc la protest, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Bucureşti.

Etichete: basarabia, jandarmi, marş, mars bucuresti, Marşul pentru Basarabia, Platforma Unionistă, protestatari arestati

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE