Cine este noul baron al panseluţelor din Bucureşti. E de la PDL şi dă contracte apropiaţilorPrincipalul adversar politic al liberalului Andrei Chiliman, şefa PDL Bucureşti - Elena Udrea, a lansat multiple acuzaţii la adresa celebrelor panseluţe sădite de primarul Sectorului 1, în prag de iarnă. Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, declara şi el, în repetate rânduri că "edilul Chiliman are buget numai pentru panseluţe cât am eu pentru tot sectorul".

Dacă edilul Sectorului 1 a deţinut capul de afiş al banilor cheltuiţi pe spaţii verzi, începând din acest an, situaţia pare să se schimbe.

Reporterii B365.ro au consultat bugetelor din 2012, aprobate de consiliile locale ale primăriilor de sector din Bucureşti, şi au constatat că cea mai mare sumă pentru întreţinerea spaţiilor verzi ar urma să fie cheltuită în acest an de primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă de la PDL.

Unu din 5 lei se cheltuie pe spaţii verzi, în Sectorul 3

Consiliul Local Sector 3 a aprobat pentru întreţinerea grădinilor publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement, în acest an, suma de 157.039.000 lei (36,5 milioane euro), Negoiţă fiind astfel primul în topul primarilor de sector din Capitală în funcţie de banii alocaţi în această direcţie.

În condiţiile în care în bugetul Primăriei Sectorului 3 sunt prevăzute cheltuieli totale de 758.560.000 de lei, rezultă că la fiecare 5 lei cheltuiţi unul va merge pentru întreţinerea spaţiului verde. (Vezi document).

Contactaţi de reporterii B365.ro pentru a explica de ce este necesară alocarea acestei sume mari de bani, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 nu au răspuns până la ora publicării materialului. "Am transmis solicitarea mai departe dar nu am primit niciun răspuns", ne-a declarat miercuri, Florina Gheorghe, de la biroul de presă al Primăriei Sectorului 3.

Demn de remarcat este faptul că la Primăria Sectorului 3 licitaţiile sunt câştigate de obicei fie de apropiaţi personali ai lui Liviu Negoiţă, fie de firme aparţinând unor colegi de partid, aşa cum este cazul firmei Rosal, deţinută de Silviu Prigoană. Deşi reporterii B365.ro au solicitat de mai bine de jumătate de an clauzele contractului dintre administraţia locală şi firma parlamentarului Prigoană, nici până acum administraţia locală nu a răspuns. Mai mult, detaliile contractul nu a fost făcute publice niciodată până în prezent.

Rosal a câştigat inclusiv contracte pentru amenajarea spaţiilor verzi, aşa cum a câştigat şi firma AA Marketing & Management SRL, care a devenit o favorită a primarului Negoiţă, graţie soţiei sale, Carmen Negoiţă, prietenă foarte bună cu Florina Gruia (fostă Boştină), patroana acestei societăţi, potrivit Q Magazine.

Prietenia a adus zeci de contracte directe de lucrări în valoare de sute de milioane lei, pentru AA Marketing & Management SRL. În schimbul acestor bani, firma doamnei Gruia a furnizat către Primăria Sector 3 şi Administraţia Parcuri Sector 3 diverse elemente decorative, precum băncuţe sau coşuri de gunoi. Exces de zel sau nu, unele elemente de decor au fost montate din metru în metru în mai multe zone ale Sectorului 3, precum  Piaţa Alba Iulia, Dristor şi Piaţa Sfânta Vineri, contractul cu AA Marketing & Management SRL fiind în sumă de peste 2 milioane de euro.

Altă firmă apropiată a soţiei lui Liviu Negoiţă este Euroverde SRL, care a câştigat contracte de milioane de euro în domeniul spaţiilor verzi cu Primăria Sectorului 3 . Carmen Negoiţă i-a vândut, de altfel, patronului firmei, un italian pe nume Monteleone Aldo, un apartament, în urmă cu câţiva ani. Ulterior, de la o firmă de apartament, Euroverde a ajuns să câştige contracte de milioane. Mai multe detalii, aici.

20% din cheltuielile cu spaţiile verzi din Sectorul 2 sunt acoperite cu fonduri UE

Pe locul secund al clasamentului se situează primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, de la UNPR. Conform proiectului de buget pe 2012, publicat pe site-ul instituţiei, administraţia locală intenţionează să cheltuiască pe spaţii verzi, în acest an, suma totală de 117.663.000 lei (27,3 milioane euro).

În aceşti bani intră cheltuielile Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 2 în cuantum de 76.059.000 lei (Vezi document), la care se adaugă proiectele cu fonduri structurale derulate de primărie (21.528.000 lei, Vezi document) şi proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (20.076.000 lei, Vezi document).

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 susţin că bugetul alocat anul acesta pentru cheltuieli necesare întreţinerii grădinilor publice, parcurilor şi zonelor verzi ar fi mai mic, respectiv 97.587.000 lei (22,7 milioane euro) din care 77.511.000 lei din fondurile publice ale bugetului local şi 20.076.000 lei din proiectele cu fonduri europene. Cu alte cuvinte, administraţia locală nu a mai luat în calcul banii din proiectele cu fonduri structurale, adică 21.528.000 lei.

"Prin programele derulate până în prezent, Primăria Sectorului 2 asigură 21,8 mp. spaţiu verde de locuitor, cel mai mult din Bucureşti, urmând ca în anul 2013 să atingă valoarea de 26 m.p. de locuitor, atât cât prevede norma impusă de Uniunea Europeană. Din acest motiv, avem proiecte care prevăd creşterea suprafeţei de zonă verde în Sectorul 2", informează administraţia locală.

Oficialii instituţiei susţin că cele 77.511.000 lei din bugetul local vor fi folosite pentru amenajarea unei grădini publice şi a unui teren de sport pe Strada Marian Cristescu, se vor realiza lucrări de întreţinere a celor 28 parcuri pe care le are în administrare (cele mai multe din Bucureşti) şi se va planta material dendrofloricol pe aliniamentele stradale, scuaruri şi intersecţiile din Sectorul 2.

"Investiţii pe care le atragem prin proiecte cu fonduri europene, în sumă de 20.076.000 lei vor viza amenajarea parcului Ion Creangă, amenajarea  peisagistică a cartierul Baicului, înfiinţarea parcului cultural Plumbuita, amenajarea unei clădiri foişor în parcul cultural Plumbuita, modernizarea  pasarelei şi construirea podului peste lacul Plumbuita pentru a ajunge pe insula din lac, precum şi amenajarea unui drum de halaj la Mânăstirea Plumbuita. Se adaugă amenajarea  parcului adiacent Mânăstirii Plumbuita şi înfiinţarea parcului de agrement Tei - Plumbuita", au precizat pentru B365.ro reprezentanţii administraţiei locale.

Aproape 24 milioane euro pentru spaţiile verzi ale Sectorului 1

Ultimul loc pe podium revine aşa numitului "baron" al panseluţelor, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL) care administrează cel mai mare buget dintre toate primăriile de sector din Bucureşti.

Potrivit proiectului de bugetul pe 2012, Consiliul Local Sector 1 a aprobat cheltuirea a 102.301.780 lei (23,8 milioane euro) pentru Întreţinere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement (Vezi document) şi niciun ban pentru consolidaresa şi restaurarea monumentelor istorice ori pentru centrele de conservarea şi promovarea culturii tradiţionale.

În condiţiile în care administraţia locală a Sectorului 1 şi-a bugetat cheltuieli totale de 1.449.952.000 de lei rezultă că pentru spaţiile verzi ar urma să fie cheltuiţi aproape 7%.

Verdele Bucureştiului, de 5 ori mai mult ca la Paris

Datele privind cheltuielile cu întreţinerea spaţiilor verzi nu sunt însă disponibile la Sectorul 5, administrat de primarul PSD Marian Vanghelie, care nu a publicat bugetul pe anul 2012.

Primarii sectoarelor 4 şi 6 ale edililor Cristian Popescu Piedone (PC) şi Cristian Poteraş (PDL) menţionează că vor cheltui, în acest an, pentru capitolul Cultură, Recreere şi Religie (care include şi subcapitolul Întreţinere spaţii verzi) sume cuprinse între 70 şi 80 milioane de lei.

Pentru o imagine de ansamblu asupra banilor pe care primarii bucureştiului i-au cheltuit în ultimul mandat pentru spaţiile verzi din Capitală, citiţi o amplă analiză realizată de B365.ro în materialul Un miliard de dolari s-au dus pe spaţii verzi, în Bucureşti, în patru ani. Sumele pe care le-au cheltuit aleşii locali pentru întreţinerea verdelui din Bucureşti sunt de aproape cinci ori mai mari decât ceea ce suportă administraţia pariziană. Astfel, dacă primarul Parisului a dat în 2009 echivalentul a 32,83 milioane euro pentru a păstra în stare bună spaţiile verzi, edilii din Bucureşti au bugetat peste 161 milioane euro, în aceeaşi perioadă.

Etichete: baron panseluţe, buget 2012, Chiliman, întreţinere spaţii verzi, negoiţă, Onţanu, promo, realitatea, Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6

0/0 COMENTARII
petrica
11 feb 22:51
+0
VOTURI
-0

Doamna Udrea, ati fost singura cu cele mai multe realizari, proiecte si contracte semnate. Felicitari! Aveti tot sprijinul si toata sustinerea noastra.

mitica
11 feb 22:27
+0
VOTURI
-0

Ne pare rau ca trebuie sa plecati Doamna Udrea, dar pentru tot ceea ce ati facut si veti face pe viitor, aveti sustinerea noastra. Trebuie sa mergem inainte si sa finalizam toate proiectele pe care le-ati lasat.

batman
11 feb 21:53
+0
VOTURI
-0

Felicitari doamnei Udrea pentru tot ceea ce a facut in timpul mandatului. Au fost multe multe realizari, proiecte si promovari de care ne bucuram cu totii. Ne pare rau ca trebuie sa plecati. Plecati cu fruntea sus, pentru ca sunteti singura care a avut cele mai mari realizari de pana acum.

larisa
10 feb 21:04
+0
VOTURI
-0

Doamna Udrea si-a facut treaba in minister intr-un mod cat mai competent. Doar datorita dansei, turismul in Romania a ajuns la un nivel mult mai ridicat...

bebi
10 feb 19:23
+0
VOTURI
-0

mereu ii bagati pe cei de la pdl...da mereu..dar poate sunt cei din opozitie..nu credeti???

gogu
10 feb 15:45
+0
VOTURI
-0

Felicitari pentru noul Guvern propus si care de altfel a si fost incredintat. Sa speram ca o sa reziste mai mult, este un Guvern tanar, cu noi viziuni si cu forta de munca..

batman
10 feb 15:45
+0
VOTURI
-0

Minoritatile vor trebui sa accepte noul Guvern, pentru stabilitatea tarii si pentru o noua Romanie. Tinerii sunt noua generatie de conducatori a tarii si vor demonstra asta prin munca. USL ati face bine sa nu va mai bateti joc de popor si sa va mai jucati cu grevele din parlament..

unguru
10 feb 15:45
+0
VOTURI
-0

Demisia Guvernului Boc a fost o decizie luata din cauza presiunii poporului, care au stat zile la rand in strada si inca stau, ei nu cer nimic concret, doar fac presiuni asupra guvernului si a presedentiei. Sper sa se voteze Guvernul propus pentru a nu se mai juca cu poporul roman, sa avem o alta strategie, care speram la o creste economica si la o stabilitate a tarii mai buna..

zeus
10 feb 15:35
+0
VOTURI
-0

Daca USL va bloca noul guvern, inseamna ca este mai mult decat clar ca singura lor dorinta este de a avea puterea. Pe ei nu ii intereseaza binele acesgtei tari, ci doar dorinta de a conduce si de a fura.

big
10 feb 07:33
+0
VOTURI
-0

Toti primarii sunt niste ciocoi pusi numai pe furat, indiferent de partid se comporta la fel. Ar trebui sa intrebe cetatenii ce vor, dar Constitutia si legile sunt facute de ei si pentru ei! Am dormit 20 de ani si acum ne fura si argatul ( primarul) pe care l-am lasat sa aiba grija de gospodarie, noi plecand la servici, iar cand ne-am intors el s-a facut stapan in casa... ...si pe strazi!

ola
09 feb 20:18
+0
VOTURI
-0

Acelasi imbecil, acelasi tip de comentarii.

Tipic trepanatului pedelist !

raluca
09 feb 19:21
+0
VOTURI
-0

Felicitari pentru noul Guvern propus si care de altfel a si fost incredintat. Sa speram ca o sa reziste mai mult, este un Guvern tanar, cu noi viziuni si cu forta de munca.

Edy
09 feb 19:02
+0
VOTURI
-0

Le urez succes celor din noul guvern, sa faca treaba buna si sa ajute Romania asa cum a fost ajutata de fostul guvern….

Dana
09 feb 18:58
+0
VOTURI
-0

Vor sa puna mana pe putere indiferent de armele pe care le folosesc desi nu vad ce arme are USL-ul decat oamenii care protesteaza in strada….

Maria
09 feb 18:55
+0
VOTURI
-0

Nu ne lasam influentati de Antonescu, el are un scop pe care-l urmareste, sa dea jos orice guvern oricare ar fi el…ar trebuii sa-si vada de problemele lui cu Ponta…

Sya
09 feb 18:50
+0
VOTURI
-0

Cum ar fii bine in Romania?! Sa conduca Crin Antonescu si cu Ponta?! Oricum lor nu le convine nimic si nu vad cum ar conduce ei tara…impartind-o in doua?!!

Corina
09 feb 18:47
+0
VOTURI
-0

Sunt tineri, sunt educati, scoliti si pregatiti, nu vad de ce nu ar fii compatibili pentru a fi ministrii, un nou guvern este bine venit….

dani
09 feb 18:33
+0
VOTURI
-0

Spuneti ca basescu e rau pt tara.....stati sa vedeti dak vine usl la putere ca o sa pierdem tot ce mai avem....

Mihai
09 feb 18:32
+0
VOTURI
-0

Antonescu acuza actualul guvern cum ca ar fii prea tanar si prea putin pregatit…

Cristina
09 feb 18:27
+0
VOTURI
-0

Antonescu e suparat pe Ponta ca a fost azi in parlament alaturi de guvern… in curand cred ca or sa se certe.

alexandru
09 feb 18:16
+0
VOTURI
-0

Am asteptat de mult acest moment in care si celor care au cu adevarat minti deschise si care vin cu idei inovatoare li se da o sansa de a arata ce pot. Succes noilor ministri ai PDL!

cristian
09 feb 16:46
+0
VOTURI
-0

Ma simt mult mai bine reprezentat acum in Guvernul Romaniei. Tinerii sunt solutia si viitorul acestei tari, nu octogenari neo-comunisti si pseudo-liberali de varsta a 3-a.

muc pe sfarc
09 feb 16:57
+0
VOTURI
-0

toa(n)ta lumea e de aceeasi parere ca tine :))) numai ca ne intrebam cum au adunat atatia bani la varsta lor desi n-au stat decat sa faca teancu de diplome.

platitor de taxe
09 feb 16:45
+0
VOTURI
-0

bine ca macar se vede ca au facut ceva, la mine in oras, trei seri la rand am dat telefon la iluminatul public, au facut doua drumuri si n-au aprins decat ... trei becuri din sapte. pe site-ul primariei Pitesti, poti posta orice neregula, ti se da un nr. de inregistrare automat dar nu raspunde nimeni la sesizarile pe care le faci desi le ceri sub forma de email-uri. alta data bagau niste bla-bla-blauri si macar stiai ca ti-a citit cineva neplacerile acu... sa se gandeasca doar la impozite, o sa le platesc la anu'

unguru
09 feb 16:40
+0
VOTURI
-0

http://demneura.blogspot.com/

duinea
09 feb 15:50
+0
VOTURI
-0

Ma bucura prezenta atator tineri in noul guvern al Romaniei. Asta este ce are nevoie tara asta, tineri profesionisti si competenti. Felicitari PDL pentru care are puterea de a investi un astfel de guvern.

ala
09 feb 16:16
+0
VOTURI
-0

Hai sictir pupincuristule !

Cred ca si daca io trageau lu'ma ta, tot asa scriai.

zeus
09 feb 15:46
+0
VOTURI
-0

PDL demonstreaza inca odata ca are oameni de valoare in partid si ca acestia pot oricand sa conduca cu success destinele Romaniei. Eu voi vota cu adevarata dreapta romaneasca, cea care promoveaza munca si meritocratia. Jos USL!

ala
09 feb 16:21
+0
VOTURI
-0

Boule, dreapta nu tine cu cei care muncesc, ci cu stapanii lor ! Mai citeste si tu , dobitocule !

Ai habar cat de pro st esti ?

gogu
09 feb 15:44
+0
VOTURI
-0

Minoritatile vor trebui sa accepte noul Guvern, pentru stabilitatea tarii si pentru o noua Romanie. Tinerii sunt noua generatie de conducatori a tarii si vor demonstra asta prin munca. USL ati face bine sa nu va mai bateti joc de popor si sa va mai jucati cu grevele din parlament.

Marian
09 feb 14:18
+0
VOTURI
-0

Ziua parea ca incepe bine pentru liderii USL

Emil Boc isi dadea demisia – obsesiv ceruta atat de Ponta,cat si

Antonescu.Desemnarea noului premier si formarea unui alt guvern a pus insa

la grea incercare USL.

batman
09 feb 14:07
+0
VOTURI
-0

Demisia Guvernului Boc a fost o decizie luata din cauza presiunii poporului, care au stat zile la rand in strada si inca stau, ei nu cer nimic concret, doar fac presiuni asupra guvernului si a presedentiei. Sper sa se voteze Guvernul propus pentru a nu se mai juca cu poporul roman, sa avem o alta strategie, care speram la o creste economica si la o stabilitate a tarii mai buna.

Ioan
09 feb 10:50
+0
VOTURI
-0

Intrebati-l pe "gospodarul" sectorului 3 si cum a efectuat el reabilitarile blocurilor din sector... O sa aveti material cat pentru doua vieti. Sa vedeti acolo afaceri de familie! Doar el e cel mai tare! Nu te pui cu primarul sectorului, el e doar il capo di tutti capi...

Ioana Alexandra Ghinda
09 feb 10:23
+0
VOTURI
-0

Hmm...Probabil Ontanu creste plante medicinale in parcurile din Sectorul 2 sau cine stie... ceva "iarba" pentru studentii din "Tei", astfel nu vor mai simti viata grea din caminele insalubre.

Agheboaiei Daniel
09 feb 15:55
+0
VOTURI
-0

vezi ca nu mai sunt asa insalubre caminele din tei, le-a mai aranjat ASE-ul. alea de la Constructii nu le stiu asa ca ma abtin

David
09 feb 09:04
+0
VOTURI
-0

27 de milioane de euro pentru spatiile verzi din sectorul 2 ?

Care spatii verzi ?

Care-s marile parcuri in care Ontanu investeste banii ?

E frauda de la un capat, la altul !

Nu inteleg cum rezista primarul asta de doi lei al sectorului cu acelasi numar.

Agheboaiei Daniel
09 feb 10:08
+0
VOTURI
-0

Bai nene, esti dus rau cu pluta! In fiecare postare a ta zici doar de sectorul/primarul de 2 lei.

Am vaga impresie ca esti de undeva de la tara si de aia nu stii parcurile din sectorul 2. Iti recomand sa accesezi o harta a Bucurestiului ca sa le vezi singur. Daca nu te lamuresti asa, o sa ti le spun eu.

Daca nu ai ce vorbi, macar nu mai manca caca...o. Daca iti sata Ontanu in gat, nu mai citi stiri despre sectorul 2.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE