Cine face curăţenie de 152.000 euro în parcările şi toaletele de pe Autostrada Soarelui (A2)Parcările şi toaletele publice de pe Autostrada Soarelui (A2) nu au fost niciodată o privelişte plăcută în drumul spre mare, cunoscute fiind atât mizeria din unele WC-uri, cât şi mirosul pestilenţial care se simte de la mare distanţă. Asta, în ciuda faptului că, firma responsabilă de curăţenie încasează anual 152.000 euro pentru a presta acest serviciu. Dacă societatea Romprest scapă din vedere aspecte importante ale curăţeniei parcărilor şi grupurilor sanitare de pe A2, nu acelaşi lucru se poate spune despre un angajat model de la kilometrul 206. Aici, toaleta este plină de flori, miroase "a curat" şi totul în jur străluceşte. 

Serviciile de ordine şi curăţenie în cele 23 de parcări şi grupuri sanitare de pe Autostrada Soarelui (A2) scot, anual, din buzunarele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (ANADNR) sume importante de bani. Potrivit ultimului contract atribuit de CNADNR Companiei Romprest Service SA, firma care de altfel obţine regulat contravaloarea acestor servicii de curăţenie, igienizarea parcărilor şi WC-urilor publice de pe traseul Autostrăzii A2 costă, în 2015, peste 677.000 lei cu TVA (aprox. 152.000 euro). 

Contractul obţinut din nou de Compania Romprest Service SA nu a fost atribuit prin licitaţie publică, procedură care ar fi atras poate mai mulţi competitori, şi implicit, o calitate mai bună a serviciilor prestate, ci prin negociere fără anunţ de participare, cu un singur ofertant, declarat de altfel câştigător. 

Suma mare de bani nu reflectă însă întotdeauna şi o calitate bună a serviciilor. De cele mai multe ori, toaletele publice de pe drumul spre mare sunt insalubre, dacă nu chiar mizerabile, mirosul pestilenţial fiind insuportabil de la o distanţă considerabilă. 

Omul sfinţeşte locul: firma ia 6.600 euro pentru curăţenia unei toalete de pe A2, angajatul plătit cu salariul minim pe economie

Cu toate acestea, la kilometrul 206 al Autostrăzii A2 pe sensul spre mare, situaţia se schimbă radical. Şi asta, nu prin grija firmei de salubrizare Romprest SA care încasează 152.000 euro de la CNADNR, ci prin grija unui simplu angajat, domnul Fodor, plătit cu salariul minim pe economie. Aici, parcarea aflată în grija sa este măturată la timp, în toaletele publice sunt puse flori în vaze improvizate în pahare şi cutii de suc, iar chiuvetele şi closetele strălucesc de curăţenie. 

La cei 55 de ani ai săi, domnul Fodor spune că a rămas fără serviciu, dar că a fost bucuros că a găsit acest post de îngrijitor pe autostradă. Îşi face meseria "cu simţ de răspundere", munca sa fiind apreciată la superlativ de toţi cei care îi trec pragul. 

Povestea sa a devenit virală pe internet în această vară, când o tânără Anca după ce l-a cunoscut pe domnul Fodor a scris despre el pe Facebook. În mai puţin de o săptămână a strâns zeci de Like-uri şi peste 17.000 de redistribuiri.

Textul postat de Anca, pe Facebook
"Tot felul de oameni. Unii cu O, alții cu o, mulți așa-și-așa. Sau merge-și-așa. Domnul Fodor lucrează la un WC public.

Poate îl știți, cel de la kilometrul 206, pe Autostrada Soarelui. Nu e job-ul pe care un părinte și-ar dori să îl aibă cândva copilul lui. Probabil nici părinții domnului Fodor nu visau la asta. Poate sperau că fiul lor va ajunge la universitate, că va lucra într-un birou aseptic, va fi domn mare la București. Presupun asta, n-am de unde să știu. Ce știu este că, în timp ce sperau și visau ce visau ei, părinții domnului Fodor au crescut și au educat un Om. Acela despre care zice vorba din bătrâni că sfințește locul.

Cum spuneam mai sus, locul s-a nimerit să fie WC-ul de la kilometrul 206. Ne-am oprit acolo în drum spre mare, fără prea multă tragere de inimă. Presați de biologie. Asta e, nu e nici o benzinărie în zonă, n-o să muriți acum de puțin miros și câțiva microbi. Luați de-aici, niște șervețele. Primul a intrat T – în stânga, la bărbați. Apoi fiică-mea – în dreapta. "Băi, e de necrezut, trebuie să mergi la toaletă." "N-am nevoie, mersi." "Nu de nevoie, du-te să vezi cum poate să arate un WC public de autostradă. Totul strălucește. Parcă nici nu-ți vine să calci de atâta curățenie. Cu săpun, hârtie, miroase ca la parfumerie. Sunt până și sticle cu flori proaspete. La bărbați !!" "Maaamaaa, tu știi cum e toaleta asta? E foarte curat. Și au trandafiri lângă chiuvetă." Îmbrăcat într-un tricou alb, imaculat, domnul Fodor ne măsoară din priviri, curios. "Dumneavoastră vă ocupați de toaleta asta?" "Da, doamnă. Aveți nevoie de ceva?" "Nu, ne gândeam că faceți o treabă foarte bună." "Mă bucur că vă place. Nu-i chiar ușor, că multă lume lasă mizerie în urmă. Nu știu de ce. Da' ce să fac, intru și curăț după fiecare. E treaba mea, iau salariu pentru asta."

Mă uit în jur. Cât vezi cu ochii, câmp părăginit. Numai în jurul toaletei publice, pământ reavăn, proaspăt săpat. Cu straturi de ceapă, roșii, verdețuri, aliniate cuminți, geometric. Și trandafiri, tufe de trandafiri sângerii. "Dumneavoastră ați plantat astea?" "Da, doamnă. Înainte erau buruieni. Era păcat de pământul ăsta. E el cam uscat, da' dacă îl uzi, cresc de toate. Și dacă tot stăteam pe-aici... Uitați, le merge bine. Sunt bune de mâncat." "Vă place să lucrați aici?" "Păi de ce să nu-mi placă. Fac treabă, ce-i de făcut."

"Aș vrea să fac o fotografie. Să postez pe Facebook despre ce faceți dumneavoastră aici." "Despre mine ??" Domnul Fodor mă privește uimit. Cu o mână își aranjează discret o cută a pantalonilor. Ia postura de poză. "Bine. Să scrieți că mă cheamă Fodor. De la kilometrul 206. Și să mai veniți.", a scris Anca pe reţeaua de socializare. 

Etichete: A2, Autostrada Soarelui, compania romprest service SA, contract curatenie parcari autostrada soarelui, curăţenie, mizerie, toalete publice, WC autostrada soarelui

0/2 COMENTARII
Doina Mihail
30 sep 11:36
+0
VOTURI
-0
De fiecare data cand m-am oprit in drum spre mare in una dintre aceste toalete, am fost multumita de curatenie si am apreciat munca depusa de acei oameni care se ingrijesc de curatenia toaletelor ca de propria casa. Este clar ca acest articol are scopul de a denigra firma respectiva. D-na Cristina Macuc, am facut un calcul ca ma intigra cifrele mentionate si constat ca trebuie sa mai invatati niste matematica inainte de a debita articole: 152.000 euro cu TVA, inseamana 122.580 euro/an, respective 10.215 euro/luna pentru 23 toalete si parcari. Asta inseamna 444euro/luna/locatie salariu+taxe+transport+materiale, etc. Nu va mai bateti joc chiar de oricine, unii chiar merita sa fie apreciati.
mona
29 sep 22:15
+0
VOTURI
-0
In calatoria din aceasta toamna spre litoral am oprit si la dus si la intors in doua dintre aceste spatii.
Conditiile au fost mai mult decat decente : curatenie in toalete, apa calda, sapun, hartie igienica.
Sa fim obiectivi si sa respectam munca acelor oameni atunci cand merita.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE