CINE face lobby firmei ECOSUD, afacerea de milioane de euro din gunoaie, cu ramificaţii mafioteAfacerile cu deșeuri în lume au devenit o sursă extrem de importantă de profit pentru cei din umbra lor. În România, ca particularitate, business-ul cu deșeuri a ajuns chiar pe mâinile clanurilor mafiote din Italia, iar o ziaristă recunoscută ca lobby-istă a unor afaceri dubioase apără cu metode mai puțin ortodoxe afacerile mafioților italieni, scrie ZiuaNews. 

La sfârșitul lunii iunie a acestui an, o știre destul de tare își găsea cu greu loc în presa noastră. Este vorba despre ceea ce relatau ziariștii de la Ziua News, și anume că, patru cetățeni italieni și un cetățean român au fost condamnați definitiv, în Italia, la pedepse cuprinse între 4 şi 5 ani de închisoare pentru asociere mafiotă şi spălare de bani în beneficiul familiei Ciancimino, afiliată Cosa Nostra. Era vorba, spuneau cei de la Ziua News, despre Romano Tronci, Nunzio Rizzi, Raffaele Valente, Sergio Pileri și Victor Dombrovschi. Respectivii erau foști asociați în cadrul SC ECOREC SA, tocmai firma care administrează groapa de gunoi de la Glina, județul Ilfov. Aceștia au avut acces la fonduri ale mafiei siciliene pentru a prelua şi coordona activitatea depozitului de deşeuri de la Glina, intenţia fiind de a ajunge să controleze 100% un domeniu de importanţă vitală precum cel al deşeurilor.

Însă, unul dintre acționarii SC ECOREC SA este omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval, un apropiat al lui Adriean Videanu. Totodată, Nicolae-Ninel Caval este și principalul coordonator al SC ECO SUD SA şi SC ACTIV-SALUBRITATE SA. Cele două companii colaborează pentru participarea la licitaţii publice şi derularea de contracte în domeniul gestionării deşeurilor din România. Despre SC ECO SUD SA este cunoscut faptul că a reușit să ia cam tot ce e mai important în ceea ce privește piața deșeurilor. La nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, ECO SUD este operatorul care gestionează depozitul de deşeuri din localitatea Vidra. Iar SC ECO SUD SA nu se limitează doar la municipiul București și județul Ilfov. Societatea gestionează și depozitele de deşeuri din judeţele Bacău şi Dolj, acolo unde s-a folosit de poziţia de monopol pentru a determina nerecepţionarea deşeurilor în lipsa creşterii tarifelor aferente pentru depozitare.

Schema este "de import", fiind una folosită chiar de organizațiile mafiote din Italia. În urma unor astfel de practici, Italia s-a confruntat cu blocaje foarte mari în colectarea deșeurilor, comunitățile locale fiind grav afectate - risc de epidemii, înmulțirea rozătoarelor etc. Ziua News arăta că locuitorii județului Dolj s-au confruntat, la rândul lor, cu astfel de probleme, timp de 5 luni, în perioada 2018-2019. UAT-urile aparţinând ADI Dolj nu au putut să depoziteze deşeurile, apărând astfel risc de epidemie la nivelul întregului județ. Evident, depozitele ECO SUD nu au fost niciodată controlate pentru a se stabili dacă sunt realizate dotările cu instalaţiile necesare, conform legii, sau dacă acestea sunt folosite din perspectiva îndeplinirii sau nu a parametrilor standard.

Presa locală dar și pe alocuri cea centrală au scris despre faptul că procedurile de lucru adoptate de SC ECO SUD SA afectează puternic calitatea factorilor de mediu din împrejurimile depozitelor Vidra - judeţul Ilfov şi Mofleni - judeţul Dolj, efecte ce se regăsesc în calitatea vieţii scăzute a cetăţenilor ce locuiesc în zonele urbane din vecinătatea depozitelor gestionate de operator. Spre exemplu, în perioada ianuarie-aprilie 2018 s-au produs emanaţii de pulberi şi gaze - bioxid de carbon, metan, protoxid de azot, hidrogen sulfurat etc -, a căror inhalare poate afecta starea de sănătate a persoanelor aflate în proximitatea arealului de depozitare.
Nicolae-Ninel Caval și partenerii săi văzuți dar ma ales cei nevăzuți din ECO SUD au ca scop final obținerea unei poziții de monopol pe piața deșeurilor, iar eforturile pe care le fac și presiunile constante argumentează această concluzie alarmantă, concluzionau jurnaliștii de la Ziua News.

Referitor la aceste presiuni neortodoxe de care vorbeau cei de la Ziua News, trebuie spus că mai nou, începând din această toamnă mai exact, Nicolae-Ninel Caval si asociații săi au apelat la o ziaristă recunoscută ca fiind lobby-istă pe bani grei pentru oameni politici controversați dar și pentru afaceri și mai controversate. Este vorba despre Floriana Jucan, campioana presei românești la contractele de publicitate din bani publici.

Astfel, Jucan prin revista pe care o patronează Q Magazine, a devenit avocatul agresiv al afacerilor sulfuroase de la ECO SUD, patronate de Nicolae- Ninel Caval și asociații săi italieni, atacând orbește pe oricine altcineva îndrăznește să existe pe această piață a colectării și prelucrării deșeurilor.
Reamintim că Floriana Jucan, în anul 2010, a făcut parte din acel grup de ziariști lobby-iști plimbați pe bani grei de Roșia Montană Gold Corporation în Australia și Noua Zeelandă și că ar fi încasat sume importante pentru a milita in revista sa, în favoarea mineritului cu cianuri.

Etichete: deşeuri, ecosud, floriana jucan, mafia italiană, piata colectare deseuri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE