Cine finanţează, de fapt, campania electorală a lui Nicuşor DanNicusor Dan (Foto: Facebook)
Nicusor Dan (Foto: Facebook)

Patru bucureşteni, dintre care trei patroni de firme, şi o profesoară de matematică din Paris, cu dublă cetăţenie româno - franceză, au contribuit cu fonduri la campania de strângere de semnături iniţiată de candidatul independent la postul de primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”. Potrivit declaraţiei de avere, pretendentul la postul de edil-şef al oraşului a încasat, în total, 2.500 euro şi 27.900 lei, de la cele cinci persoane. Aceste sume nu sunt însă suficiente pentru asigurarea campaniei electorale, iar Nicuşor Dan face apel la cei care se regăsesc în principiile sale, pentru a-l sprijini.

Patronul unei firme de IT, fosta prietenă a lui Nicuşor Dan, care lucrează ca profesor de matematică la Paris, asociatul unei firme care se ocupă cu comerţul online în România şi Statele Unite ale Americii, patronul unui fond de investiţii şi un angajat al Ministerului de Interne, detaşat în Kosovo, au făcut donaţii de minimum 500 euro pentru campania electorală a preşedintelui Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”.

”Am mai primit mai multe donaţii, începând de la 5 lei, prin bancă şi teledon, pentru campania de strângere de semnături. Legea mă obligă să menţionez în declaraţia de avere numele celor care au făcut donaţii mai mari de 500 de euro. Suma totală pe care am strâns-o pentru campania electorală, din donaţii, este de circa 20.000 euro”, a declarat Nicuşor Dan pentru B365.ro, care a decis să îi respecte cererea de a nu da publicităţii numele donatorilor.

Candidatul independent la postul de primar general îi îndeamnă pe bucureşteni, pe site-ul propriu, să doneze bani pentru campania electorală pentru a preveni furturile altor contracandidaţi de-ai săi. ”Nu am în spate grupuri de interese care să îmi sponsorizeze candidatura prin deturnări suspecte ale banului public. Eu reprezint cetăţenii care simt că primăria ar trebui să slujească interesele oraşului lor şi nimic altceva. Totodată, pentru a finanţa eforturile necesare în campanie, dincolo de sprijinul nepreţuit al voluntarilor, am nevoie de fonduri. Ei toaca milioane într-o campanie. Eu mi-am propus totul, cu doar 50.000 euro. Cetăţean al Bucureştiului, oferă din buzunar cât poţi, pentru ca să nu-ţi mai ia alţii din buzunar cât vor!”, punctează Nicuşor Dan pe site-ul lui. Situaţia este critică din acest punct de vedere, mai arată site-ul candidatului.

Ce avere are Nicuşor Dan

Nicuşor Dan, candidat independent la Primăria Municipiului Bucureşti, se numără printre cei mai săraci pretendenţi la fotoliul de edil-şef al Capitalei. Cu un salariu de cercetător care abia depăşeşte lunar venitul mediu net încasat de bucureşteni, Nicuşor Dan nu deţine nici măcar o garsonieră pe numele său. El nu se poate lăuda decât cu un teren cu potenţial investiţional ridicat. Potrivit declaraţiei de avere, acesta este proprietarul unui teren intravilan în Predeal, de 7.460 mp, pe care l-a achiziţionat în 2007 printr-un credit ipotecar. Preşedintele Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul” a explicat, pentru B365.ro, că acest teren are un potenţial ridicat pentru că se află într-o zonă ce se va dezvolta pe viitor. Mai mult, Nicuşor Dan spune că valoarea acestui teren, pentru care plăteşte o rată lunară de 600 euro, ajunge la 250.000 euro în prezent, cu mult peste nivelul creditului accesat.

Pretendentul la fotoliul de primar general al Capitalei mai are un autoturism marca Citroen BX, fabricat în 1986, şi şapte conturi curente în lei, dintre care două au sold 0, iar celelalte cinci totalizează 21.410 lei.

Deşi nu deţine vreun imobil pe numele său, candidatul independent la Primăria Municipiului Bucureşti a acordat două împrumuturi în nume personal lui Sorin Ioan Moldovan şi Simonei Niculescu. Cei doi au primit de la Nicuşor Dan 21.000 de euro şi, respectiv, 1.000 euro şi 30.000 lei.

De-a lungul anului trecut, Nicuşor Dan a primit, în total, 22.200 de lei, pentru activitatea de cercetare, desfăşurată la Institutul de Matematică al Academiei Române. Astfel, conform contractului de muncă, pretendentul la funcţia de primar general a încasat un salariu lunar de 1.850 lei. Tot în 2011, ca preşedinte al Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”, candidatul independent a primit 2.680 lei, conform contractului de drepturi de autor încheiat cu ONG-ul pe care îl conduce.

Datorii de peste 115.000 euro

Potrivit declaraţiei de avere, Nicuşor Dan are datorii în valoare totală de peste 115.000 euro, dintre care 88.964 euro reprezintă valoarea creditului ipotecar accesat în 2007, cu scadenţă în 2032. Candidatul independent la PMB are însă de returnat mai bine de 25.000 euro până la finele anului. Până la sfârşitul lui 2012, Nicuşor Dan trebuie să îi înapoieze 15.000 euro fostei prietene, să îi achite 21.900 lei lui Marius Raul Bostan şi să îi dea 8.745 lei Ioanei Simionescu.

Întrebat cum va reuşi să achite toate datoriile scadente în acest an, candidatul la fotoliul de primar general a declarat că va plăti aceste creanţe din împrumuturile pe care le-a acordat la rândul său. Preşedintele ONG-ului a ţinut să precizeze că nu a putut primi banii înainte de campania electorală şi din acest motiv a fost nevoit să se împrumute pentru a strânge semnături, dar şi pentru materialele publicitare.

Etichete: avere, campanie electorală, candidat, datorii, declaraţie de avere, finantare, împrumut, independent, nicuşor dan, Primăria Capitalei, realitatea

0/0 COMENTARII
catalina
23 mai 02:31
+0
VOTURI
-0

Oprescu, este cel mai mare hot, cel mai risipitor PG din istoria Capitalei!!!!!!! A triplat costurile la fiecare lucrare si pana la urma tot prost au fost facute!!!!!!Oprescu n-a avut niciun proiect serios, decat suspendata!!!!!!!!!!!! rusineeeee!!!!

flavia
21 mai 17:23
+0
VOTURI
-0

Romani  care ati crezut in ciuma USL, asa va trebuie, sa crapati de foame, sa va urle burtoiul  de neajunsuri, poate asa veti intelege naiba cum este cu economia unei tari si veti realiza ca guvernul Boc v-a salvat la timp!!!!!!!!

daniela
21 mai 16:08
+0
VOTURI
-0

Prima masura a guvernului Ponta, este urmatoarea: programul de investitii de 4 miliarde de euro va fi  anulat, pentru a se da salraii si pensii marite pana in toamna!!! Ei ce pare aveti?!  Este dovada clara ca acest guvern comunist nu se gandeste decat la castigarea alegerilor din toamna,  ce va fi dupa, nu mai are importanta, va da vina pe guvernele precedente!!!!!!!!!!

marina
21 mai 14:03
+0
VOTURI
-0

Oprescu, n-a facut NIMIC in 4 ani si vine acum cu aceleasi promisiuni desarte!Oprescu, a promnis in campania trecuta ca reconsolideaza caldirile cu bulina rosie, acum iar promite asta!!! Hahaha!Oprescu si clanul lui este periculos, au facut averi colosale si au fosat instrainate in Elvetia, Cipru, Grecia!! Poate nu stiati, va spun eu!!!!!!!!!

andreea
21 mai 02:06
+0
VOTURI
-0

Oprescu, nici la servici nu prea venea deoarece si-a pus o haita de consilieri care decid in numele lui si din acest motiv toate licitatiile au fost plasate indirect firmelor lor, conduse prin interpusi!!!!!

alina
21 mai 01:20
+0
VOTURI
-0

Pe Oprescu nu-l intereseaza siguranta bucurestenilor, el doar apare la tv strambandu-se ca o maimuta si minte cu muuuulta usurinta pe bietii naivi!!!!!!!!

sabrina
21 mai 00:07
+0
VOTURI
-0

Oprescu, este FELCERUL Capitalei! Oprescu, este cel mai mare bandit si escroc!Opresc, este cel care a a furat prin firmele lui toate licitatiile PG si le-a dat interpusilor firmelor personale, dar si amicilor din PSD!

mircea
19 mai 22:46
+0
VOTURI
-0

Oprescu, nici la servici nu prea venea deoarece si-a pus o haita de consilieri care decid in numele lui si din acest motiv toate licitatiile au fost plasate indirect firmelor lor, conduse prin interpusi!

Oprescu, este realmente cel mai mare ordinar si mincinos din istoria PG!

Oprescu, n-a facut NIMIC in 4 ani si vine acum cu aceleasi promisiuni desarte!

vlad
19 mai 21:45
+0
VOTURI
-0

Oprescu, a facut asflatarile proaste cu bani multi prin BLONDA DE LA ASFALTARI- cea care-l imbogateste pe ascuns si banii se duc direct in Elvetia, iar firmele lui Oprescu au sediul in Cipru. Foartegeu de prins acest hot!!!!!!

elena
19 mai 20:25
+0
VOTURI
-0

oprescu nu a facut nimic in 4 ani si vine acum cu aceleasi promisiuni desarte!!!!!! oprescu a promis in campania trecuta ca reconsolideaza cladirile cu bulina rosie, acum iar promite asta!!!! ca sa vedeti cat de prosti va considerea banditul de oprescu!!!!si iar va face foi de varza si se imbogateste pe spinarea voastraaaaa!!!1 treziti-vaaaa!!!!!

adriana
19 mai 16:19
+0
VOTURI
-0

Treziti-va oameni buni pana nu este prea tarziu......guvernul ponta, doreste sa puna pe tot, cititi si voi de ce ii arde acestui sobooolan blsevic. Aceasta tara este in declin, masurile populiste ne-au bagat in recesiune, euroa a explodat si Ponta vrea regimentul de garda pentru el!!!! Nu imi vine sa cred cat este de periculos acest individ, acest comunist, care vrea un partid unic, vrea dictatura comunista!!!!!!1 treziti-va!!!!!!

luana
19 mai 15:23
+0
VOTURI
-0

oameni buni ati crezut in ciuma de USL, asa va trebuie, sa crapati de foame, poate asa o sa o sa intelegeti cum este economia unei tari si veti realiza ca guvernul Boc v-a salvat la timp, pentru ca nicaieri in lume nu s-au marit salariile si pensiile, nu s-au permis masuri populiste!!!!1 iar guvernul Boc a fost apreciat pentru asta la Bruxelles!!

Georgescu Octavian
18 mai 22:34
+0
VOTURI
-0

Campania lui ND are un potenţial enorm: o extraordinară "foame" de a sparge cercul ("politicăreală" + manelocraţie [termen generic pt. o mare parte a mass-mediei]) şi de a promova valorile. Nicuşor Dan e un om CURAJOS, cum puţini am văzut. Nicuşor Dan nu are contracandidat: e primul vot pozitiv după atâţia ani. Mai mult, m-a entuziasmat într-o asemenea măsură şi am simţit (intern, nu la operete, rozuri, beţii de cuvinte ş.a.m.d.) "acum sau niciodată" atât de puternic că am putut vira cam tot ce strânsesem în cont (vreo 7000 lei) către contul lui ND. Fără să mă spăl cu banii pe cap... sunt departe de aşa ceva din "poziţia" de tânăr bucureştean. Deşi sunt asaltat de treburi, multe de supravieţuire, am putut deveni un voluntar care încercă să spună (inclusiv prin lipit de afişe etc) şi altora de Şansa Istorică pe care o avem (nu mă joc cu termenii). Ar putea să-l ajute o Ţară întreagă pe acest făgărăşean. ND poate fi o breşă reală şi fatală în sistemul corupt. Poate fi un moment de cotitură în societatea românească. Putem fi arătaţi cu degetul în Europa pentru curajul nostru.

unu
17 mai 02:13
+0
VOTURI
-0

VOTAT!

otilia
17 mai 02:07
+0
VOTURI
-0

Nicaieri in lume nu s-au marit salariile si pensiile!

Nicaieri in lume nu s-au permis masuri populiste!

Guv Boc a fost apreciat pt asta la Bruxelles!

Dar ce te faci cu boboru care gandeste prin burdihan?! Si care este lenes, asteaptand de la comunistii USL sa le puna in blid!

Ilinca Macarie
16 mai 22:08
+0
VOTURI
-0

Ceeace face Nicusor Dan este adevarata democratie. Noi il sustinem cu cat putem, nu marile interese si concerne si partide cu milioane. Este cu adevarat un om care ne reprezinta pe cei care vrem sa schimbam orasul asta intr-un oras de care sa fim mandrii. Cei care nu il apreciaza inseamna ca nu au de gand sa mai stea mult pe aici si de fapt ii doare in cot de tot si de toate. Ei vor in continuare tele-novele si filme cu hotii si gardistii la primarie.

p.s. Puteti urmari pe www.nicusordan.ro toate donatiile si cheltuielile.

nico
16 mai 18:44
+0
VOTURI
-0

Toate efecte negative pe care le traim astazi sunt din cauza iresponsabilitatii si imaturitatii lui Ponta si clica din spatele lui, care vor doar ciolanul ptr ei, de tara nu le pasa!

USL ne v-a arunca in haos,vom fi in curnad sub Grecia!

USL nu este solutia, ei sunttrecutul cenusiu al acestei tari!

USL este flamand, in loc sa se ocupe de dezastrul pe care l-a creat, ei isi impart ciolanul prin tara!

Romani treziti-va si scapati tara d eciuma comunista USL!

Ilinca Macarie
16 mai 22:10
+0
VOTURI
-0

ce halucinezi domnule cu USL-ul? Aici e vorba de primarie si de un candidat independent, care nu are treaba nici cu USL-ul nici cu PDL-ul nici cu PRM, nici cu nici un alt partid!

simona
16 mai 17:55
+0
VOTURI
-0

Pietele financiare au reactionat la lipsa de iresponsabilitate a guv Ponta!

Euro a explodat!

Benzina a crescut!

Preturile la fel!

Suntem iar in recesiune!!!!!!! Acolo ne-a aruncat Ponta!

Bogdan
16 mai 17:44
+0
VOTURI
-0

Intr-adevar e sansa noastra, daca toti oamenii de bun simt din orasul asta se mobilizeaza atunci sunt sigur ca Nicusor Dan va produce o mare surpriza.

monica
16 mai 17:22
+0
VOTURI
-0

Toate efecte negative pe care le traim astazi sunt din cauza iresponsabilitatii si imaturitatii lui Ponta si clica din spatele lui, care vor doar ciolanul ptr ei, de tara nu le pasa!!!!!!!

andrei
16 mai 16:55
+0
VOTURI
-0

Si eu !

andra
16 mai 16:43
+0
VOTURI
-0

Prima masura a guvernului Ponta, este urmatoarea: programul de investitii de 4 miliarde de euro va fi  ANULAT, pentru a se da salraii si pensii marite pana in toamna!!! Ei ce pare aveti?!  Este dovada clara ca acest guvern comunist nu se gandeste decat la castigarea alegerilor din toamna,  ce va fi dupa, nu mai are importanta, va da vina pe guvernele precedente. Prostimea  va suporta iar crunta saracie si bataie de joc asa cum a fost dupa revolutie!!! Voiculescu - turnatorul si-a atins scopul, Min Agriculturii este al lui, prin penibilul  Daniel Constatin. Acest guvern ca  este doar unul de fatada si sa pacaleasca electoratul  pana in noiembrie. Din toamana se vor pune sacalii in functii si da-i pe praduiala! Nu va lasati pacaliti de aceasta manevra, nu dati ascultare acestor fete parsive care ascund foamea de a pradui  aceasta tarisoara ca niste vampiri!

Andi
16 mai 16:28
+0
VOTURI
-0

De abia astept sa il votez!

catalin
16 mai 16:02
+0
VOTURI
-0

Oprescu, habar nu  are de administratie, nici de PG nu l-a interesat nimic, abia daca vine si la servici, deoarece si-a pus hotii lui sa fure pt el si sa decida in locul lui..... A stopat orice lucrare sa se finalizeze la termen,  pana acum (!!),  dand ordin sa se termine in perioada de campaie ptr a taia "cordelute roz"  sucind  mintile celor creduli. El urmareste doar voturile!

Gigel frezorul
16 mai 15:29
+0
VOTURI
-0

Si de la noi din casa are pana acum 3 voturi, din 3 posibile.

Pentru cei care nu stiu ce a facut ca sa merite sa candideze : - Daca n-o sa va informati si va asteptati la discursurile sforaitoare cu care sunteti obisnuiti, nici n-o sa stiti si nici n-o sa primiti asa ceva .

Mai miscati si voi nu asteptati totul sub nas ca de aia primiti mereu cea ce meritati, adica: ... cotu si piscotu/labele si botu !

daiana
16 mai 15:28
+0
VOTURI
-0

Orice primar general, in primul rand trebuie sa aiba grija de siguranta cetateanului!!! Oprescu a ignorat TOTAL ASA CEVA.

andreea
16 mai 14:37
+0
VOTURI
-0

Guvernul Boc a salvat tara ca Ponta bolsevicul sa ne arunce dupa Grecia!!! !!!!!1

liana
16 mai 13:58
+0
VOTURI
-0

eu as vrea sa stiu ce-l recomanda pe acest domn pentru functia de primar.

bunele intentii nu sunt suficiente si in rarele ocazii in care l-am auzit vorbind mi s-a parut o persoana destul de stearsa, cu un discurs neconvingator.

nu sunt alternative, e adevarat dar dl. dan nu e de luat in calcul in opinia mea.

arsene
16 mai 14:22
+0
VOTURI
-0

Liana, omul e unul cu bun simt si cu momente in care gandeste inainte de a vorbi, de unde apare si impresia de pauza, uneori. Intr-adevar, nu e ca domnii politicieni de azi, care vorbesc tzeava, dar de facut...fac mai putin. Diferenta vine insa- asa cum zicea cineva mai sus - si din ce a FACUT pana acum ND...lucruri foarte concrete: http://nicusordan.ro/ce-am-facut

Cristina
16 mai 15:34
+0
VOTURI
-0

Iliana, il recomanda faptul ca in desele ocazii in care a facut ceva, a avut succes (a infiintat si condus Scoala Normala Superioara Bucuresti, a castigat 23 de procese impotriva primariei). Si chiar ceea ce spune este convingator - una dintre dovezi fiind faptul ca a devenit o sursa de inspiratie pentru Prigoana si Oprescu candidati :D Care vorbesc mult, ne-sters, doar ca nu au nimic inteligent de spus - in afara de lucrurile copiate de la Nicusor Dan (metrou usor, campusuri, etc.) :D A contribuit la modificarea legii urbanismului. Iar acele bune intentii nu sunt intentii, sunt niste declaratii argumentate. Propunerile lui sunt argumentate cu date, cifre, modele din alte tari.As putea continua, dar acum, depinde ce cauta fiecare. Ai capacitatea sa intelegi un argument ? Citeste-i programul si intreaba pe pagina lui de FB daca ai nelamuriri. Vrei circ ? Candideaza si Irinel Columbeanu.

Nu vreau sa te jignesc, dar tu, de pilda, ti-ai exprimat o opinie fara sa aduci un argument clar - si cand nu poti aduce argumente, altele decat nu mi se pare ca ..., in opinia mea ... (fara sa spui de ce e asta opinia ta) exista o umbra de idoiala ca poti intelege argumente, deci as prefera sa nu mai lungesc raspunsul, ca s-ar putea sa fie complet inutil :) Insa poate ce am scris le ajuta altora :)

Cris
16 mai 13:45
+0
VOTURI
-0

Toate bune si frumoase, dar minusul statutul de independent pe care il apreciez, nu am remarcat mai nimic la acest domn urmarindu-l in cele cateva aparitii publice mediatizate. Discurs fara substanta, si obiective in care nu m-am regasit, de ex. problema cainilor vagabonzi, pe care Nicusor Dan a fentat-o in stil curat NGO, adica efecte zero.

Razvan B
16 mai 14:16
+0
VOTURI
-0

de remarcat sunt faptele.

http://nicusordan.ro/ce-am-facut

Ilinca Macarie
16 mai 22:00
+0
VOTURI
-0

Cris: asta chiar ca nu o cumpar: "discurs fara substanta, si obiective in care nu m-am regasit". Scrii clar in slujba cuiva, pentru ca argumentul asta este cel mai aberant: discursul lui este cel mai cu substanta, absolut totul este realistic si fezabil, este singurul care stie cifre, urbanism. Probabil ca te regasesti in obiectivele lui Columbeanu: sa dea voie betivilor sa conduca masina, ca atractie pentru turisti. Ei bine, in cazul asta, inteleg, Irinel e omul tau.

swe
16 mai 13:04
+0
VOTURI
-0

Bucuresteni, e sansa voastra!

d
16 mai 12:58
+0
VOTURI
-0

Si eu il votez si nevasta-mea si soacra-mea...deci are deja 3 voturi

swe
16 mai 12:49
+0
VOTURI
-0

VOTAT!

Cocu
16 mai 12:40
+0
VOTURI
-0

Ionel, ai dreptate, o sa-l votez chiar pe Nicusor Dan

mada
16 mai 12:38
+0
VOTURI
-0

nu stiam ca are nevoie de bani. Voi dona si eu 50 ron

Geo
16 mai 13:35
+0
VOTURI
-0

Donati ma, gayul va multumeste.

Florian
16 mai 10:46
+0
VOTURI
-0

Si eu am donat 10 lei pentru Nicusor Dan. Sunt sigur ca si altii au facut la fel.

Alexandru
16 mai 10:00
+0
VOTURI
-0

Si uite asa mai Ionele m-ai convins sa-l votez pe Nicusor Dan.

Multumesc.

Ionel Badila
16 mai 09:36
+0
VOTURI
-0

Pe cine intereseaza daca exista niste oameni care investesc bani intr-o cauza pierduta?Fiecare e liber sa faca ce vrea cu banii sai:sa-i bea ,sa-i manance ,sa-i arunce in Dunare,sau sa-l sprijine pe Nicusor Dan!

Cristina
16 mai 15:37
+0
VOTURI
-0

Pe acei oameni care stiu ca nu exista cauze pierdute, ci doar cei care lupta pentru drepturile lor (printre care si dreptul de a locui intr-un oras care nu e condus de hoti), si looser-ii pasivi, care nu inteleg chestia asta - sau orice alta chestie dincolo de mancare si bautura ;)

codo
16 mai 16:56
+0
VOTURI
-0

Pentru cauza asta am dat si eu bani si fara nicio strangere de inima: numai pentru faptul ca la fotoliul de primar al capitalei se prezinta un om destept cu mult bun simt si cu un program face din asta o cauza nobila, nu pierduta. In colcaiala numita politica romaneasca, sa vezi asa o perla rara nu ai cum sa nu reactionezi. Daca si bucurestenii s-ar trezi din letargie l-ar vota (fara sa il sponsorizeze musai). Va dati seama ce efect ar avea castigarea primariei de un personaj ca ND asupra alegerilor din toamna?

Ilinca Macarie
16 mai 21:55
+0
VOTURI
-0

Stii pe cine intereseaza? pe oamenii carora le pasa de orasul in care traiesc si fii sigur ca pentru ei nu e o cauza pierduta. Si cu cat suntem mai multi din astia, care doneaza, si cred, cu atat este cauza ta mai pierduta! Cauza ta, de a fi cinic, smecher, autosuficient, impacat cu starea ta de vierme, las, iresponsabil fata de copiii tai, cauza asta a ta, care nici nu poate fi numaita cauza, ci mai mult o stare de vegetare, nu poate fi decat pierduta, in orice situatie. De unii ca tine, nu poate decat sa-mi fie sila .

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE