Cine îl va înlocui pe Tiberiu Niţu în funcţia de procuror generalMinistrul Justiției, Raluca Prună, a avut, joi, discuții cu reprezentanții CSM pentru declanșarea procedurilor de desemnare a unui nou procuror general.

Procurorul general Tiberiu Nitu A DEMISIONAT
Procurorul general Tiberiu Nițu A DEMISIONAT
Foto: evz.ro

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a recomandat pentru numirea procurorului general al României o procedură similară desemnării șefului DIICOT.

Întrebat astfel de jurnaliști ce recomandări are legat de procedura pentru desemnarea unui nou procuror general, Aron a precizat: "Ceea ce s-a făcut în cazul DIICOT e bine să se facă și acum. Bănuiesc că o să fie mai multe candidaturi care se duc la minister, ministrul poate să trimită pe lege o singură propunere, care va ajunge la CSM — secția pentru procurori".

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, la rândul său, că a convenit cu membrii Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii că procedura pentru numirea unui procuror general trebuie declanșată cu celeritate și că a căzut de acord cu aceștia asupra principiilor care trebuie avute în vedere.

"Am avut o discuție informală cu membrii Secției de procurori. Suntem de acord că procedura trebuie declanșată cu celeritate, așa cum am spus acum două zile, și am căzut de acord asupra principiilor. Nu sunt principii noi. Sunt principii pe care s-au mai făcut propuneri și numiri anterioare, așa încât suntem cu toții de acord, și CSM, și noi, cum anume trebuie procedat. În curând voi publica criteriile. Nu aș vrea să dau acum un termen. Nu pot spune decât că tratez acest lucru cu maximă urgență, pentru că România trebuie să aibă cât de curând un procuror general", a afirmat Raluca Prună, după discuția informală de la CSM.

Ea a spus că s-a discutat și despre un calendar care va fi "prin forța lucrurilor" mai scurt.

Ministrul Justiției a precizat că nu va declanșa o procedură comună pentru numirea conducerii DNA și PÎCCJ.

"Nu. La Parchetul General suntem în situația în care avem o vacantare a postului. La DNA nu suntem în această situație, așa încât faptele mă obligă să decuplez cele două proceduri. Acum voi declanșa cu celeritate procedura pentru ocuparea postului de procuror general, pentru că această funcție este vacantă la acest moment. (...) Un concurs nu va fi. Procesul, așa cum este prevăzut acum de lege, nu stabilește un concurs. Va fi ca și la numirile precedente — o procedură care va avea loc la MJ. Am declarat public că eu nu dau concursuri și nu dau teste procurorilor. Cred că legea stabilește niște condiții foarte exacte. (...) Nu va fi nimic spectaculos și nou. Vom repeta o procedură care s-a dovedit a fi eficientă la ultimele numiri", a subliniat Raluca Prună.

Anterior, Prună a declarat că un candidat pentru funcția de procuror general trebuie să aibă zece ani vechime în sistem, să fie integru, să dovedească faptul că a avut o activitate managerială și că îndeplinește condiții minime de profesionalism.

"Candidatul trebuie să îndeplinească niște condiții prevăzute de lege de 10 ani vechime. (...) Trebuie să fie integru și trebuie să dovedească faptul că a avut o activitate managerială și că îndeplinește condiții minime de profesionalism. O să le public cât de curând pe site-ul ministerului", a afirmat Prună.

Tiberiu Nițu și-a anunțat marți demisia din funcție "ca un gest de responsabilitate și onoare", după ce numele său a apărut în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, va asigura interimatul la conducerea Ministerului Public.

Etichete: CSM, procuror general, raluca pruna, Tiberiu Niţu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE