Cine l-a înlocuit pe Tiberiu Nițu: Bogdan Licu, noul procuror general interimarDimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, preia interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general.

Bogdan Licu, noul procuror general interimar
Bogdan Licu, noul procuror general interimar
Foto: agerpres.ro

Bogdan Licu a declarat marți că a aflat de demisia lui Tiberiu Nițu după ce acesta a anunțat-o public și speră să aibă un interimat cât mai scurt la conducerea Parchetului General.

"Odată cu publicarea decretului privind eliberarea din funcție în Monitorul Oficial, voi prelua, conform regulamentului de ordine interioară, ca interimar, funcția de procuror general. Treaba mea este să asigur un interimat, până la numirea unui procuror general. Eu sper ca interimatul meu să fie cât mai scurt și să avem cât mai curând un procuror general. Eu îmi voi face treaba, cum mi-am făcut-o și până acum. Nu văd să fie ceva mai dificil decât a fost până acum", a spus Bogdan Licu.

El a precizat că nu este tentat de funcția de procuror general și că a aflat de decizia lui Tiberiu Nițu după ce acesta și-a dat demisia.

Licu a precizat că nu a discutat cu fostul procuror general despre problema coloanelor oficiale. "Nu am primit niciun sfat şi în general sfaturile mi le dau singur", a mai spus Licu, întrebat daca Tiberiu Niţu i-a dat vreun sfat inainte de a parasi functia.

Întrebat ce va face cu dosarul fostului ministru de Interne, in conditiile in care Bogdan Licu si-a facut doctoratul cu profesorul universitar Gabriel Oprea si este suspectat ca si-a plagiat teza, Licu a raspuns: "Il voi trimite la DNA sa isi urmeze cursul, eu sau dl adjunct Olaru".

În ceea ce priveste acuzatiile de plagiat, procurorul general interimar a arătat ca "n-are rost" sa comenteze acest subiect: "Sunt institutii abilitate care verifica."

CINE ESTE BOGDAN LICU

Dimitrie Bogdan Licu s-a născut la 24 noiembrie 1969. A absolvit cursuri în securitate naţională la Universitatea Naţională de Apărare (2003), în domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) şi în domeniul siguranţei naţionale în cadrul Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii - Colegiul Superior de Siguranţă Naţională (2004), conform agerpres.ro.

A obţinut diploma de master în drept penal la Facultatea de Drept ''Nicolae Titulescu'' din Bucureşti (2003-2004), diploma de masterat privind relaţiile internaţionale şi integrare europeană în cadrul Şcolii Superioare de Studii Politice şi Administrative (2004 - 2006) şi diploma de doctorat în ştiinţe militare şi informaţii, cu tema ''Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale'', în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (2011), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A urmat un cursuri de perfecţionare în Lupta împotriva fraudelor din domeniul fondurilor comunitare şi Infracţiuni care aduc atingere intereselor Uniunii Europene, privind corupţia, spălarea banilor, contrabanda şi contrafacerile, în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (2005).

Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti (1 dec. 1996-15 iun.1999); procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (15 iun. 1999-1 febr. 2000); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (1 febr. 2000-15 apr. 2001); delegat în funcţia de procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale (15 apr. 2001-15 iul. 2003); procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale (15 iul. 2003-15 iun. 2005); detaşat la Departamentul pentru Lupta Antifraudă, cancelaria primului-ministru, în cadrul Guvernului României (15 iun. 2005 - 29 sept. 2005); procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (29 sept. 2005 - 20 febr. 2006); membru ales, cu activitate permanentă, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi coordonator al Comisiei resurse umane din cadrul CSM şi reprezentant al Consiliului la grupul de lucru ''Încredere reciprocă'' din cadrul Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (20 febr. 2006 - 11 ian. 2009).

În 2009, a fost ales în unanimitate în funcţia de vicepreşedinte al CSM (12 ian.2009-12 ian.2010). A fost ales membru al CSM în perioada ian.2010-febr.2012. Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii (20 febr. 2012- 3 ian 2013); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, detaşat la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi membru al Plenului Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (3 ian.2013-16 mai 2013).

La 3 aprilie 2013, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a lui Dimitrie Bogdan Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De la 16 mai 2013, Bogdan Licu a devenit prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

I-a fost decernată diploma ''Meritul Judiciar'' clasa a V-a, acordată prin Decretul nr. 289 din 28 iunie 2002 de către Preşedintele României. Este membru al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Între lucrările publicate se numără: "Libertatea de de exprimare. Transparenţa. Cenzura prealabilă, cenzura ulterioară şi publicitatea excesivă'' (Revista DREPTUL, 2004), "Dreptul la tăcere şi mărturisirea extrajudiciară'' (Revista PRO LEGE, 2003), "Aspecte din jurisprudenţa Secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor'' (Revista Justiţia în actualitate 2007), "Principiile şi standardele generale care stau la baza procesului de evaluare a performanţelor magistraţilor în România. Limitele actualului cadru legislativ'' (Revista Justiţia în actualitate, 2007), "Ghid legislativ pentru implementarea măsurilor din Planul Naţional de Măsuri Anticorupţie'' - ''Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate'' - Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional ''Dezvoltarea Capacităţii Administrative''.

Etichete: bogdan licu, procuror general, Tiberiu Niţu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE