Cine se află, de fapt, în spatele paginii de Facebook Uniți SalvămProtestatarii de la "Uniți Salvăm" au fost premiați, marți, la Gala Superlativele VIP - Oamenii Schimbării cu titlul de "Omul Anului". Cum a fost creată pagina de Facebook "Uniți Salvăm" și cine se află în spatele ei, aflați din materialul B365.ro de mai jos.

Marți seara, în fața Teatrului de Revistă Constantin Tănase, unul dintre "adminii" paginii de Facebook dedicate protestelor față de proiectul minier de la Roșia Montană, Cosmin Pojoranu, îi aștepta pe ceilalți protestatari, și ei membri ai diverselor grupuri dedicate Roșiei Montane, pentru a urca pe scenă și a primit un titlu pe care-l merită pentru că au reușit să-și facă punctul de vedere auzit și au strâns mii de oameni în stradă: "Omul anului 2013".

Cosmin Pojoranu are 29 de ani, a terminat facultatea de Științe Politice la Universitatea București, un master pe sisteme cognitive și medii interactive la Barcelona, a lucrat în agenţii de publicitate şi, de câţiva ani, e freelancer.

Despre Roșia Montană are o părere bine conturată încă din 2007, când a fost în vizită acolo și și-a dat seama că "nu poți fi decât împotriva exploatării miniere". Așa că, firesc, când au început protestele, a ieșit în stradă.

Primul protest față de exploatarea minieră de la Roșia Montană a avut loc pe 1 septembrie. Aproximativ 5000 de persoane s-au adunat în stradă, în București. Și în alte orașe mari ale țării și în străinătate au avut loc acțiuni similare.

Dându-și seama de amploarea pe care mișcarea o ia, Mihail Bumbeș, președinte al asociației Miliția Spirituală, a considerat că este nevoie de o pagină de Facebook pentru a anunța următoarele evenimente.

Mihail Bumbeș are 33 de ani, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și programul de masterat „România în secolul XX" desfășurat în cadrul aceleiași universități. A fost colaborator la Academia Cațavencu și redactor la Evenimentul Zilei. În prezent, este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. ONG-ul pe care l-a creat, Miliția Spirituală, se focusează pe activismul civic, având ca misiune declarată mobilizarea conștiinței civică activă și spiritul solidarității cetățenilor.

Astfel, Mihail Bumbeș a vorbit cu Cosmin Pojoranu și i-a spus că trebuie să creeze o pagină de Facebook. "Inițial ideea era să se numească Revoluția generației noastre. Dar ne-am gândit că putem veni cu ceva mai bun. Așa că s-a format un cerc spontan alcătuit din vreo 10 oameni în fața Facultății de Arhitectură. După mai bine de o oră de brainstorming pentru a găsi numele paginii, am concluzionat că „Uniți Salvăm” este numele potrivit. Noi aveam deja un slogan - Uniți Salvăm Roșia Montană- și ne-a gândit că la un moment dat se poate extinde asupra oricărei probleme", povestește Cosmin.

Pagina a fost creată pe 3 septembrie. În prima zi, deja adunase 8.000 de like-uri. Într-o săptămână s-a ajuns la 23.000 de like-uri, iar acum pagina are peste 46.000 de like-uri. Din 6 septembrie pagina a avut și logo - o mână care ţine un PET, ridicată în semn de protest.

După ce pagina a fost creată, Cosmin și-a dat seama că nu o va putea întreține singur, așa că a căutat oameni care lucrează în comunicare pentru a-l ajuta. Așa -a format echipa, la început alcătuită din patru oameni, iar acum din zece, cu vârste de la 22 de ani în sus, cu joburi dintre cele mai diverse, dar cu o pasiune comună - activismul civic - și un scop comun - sunt împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană.

Cosmin Pojoranu, admin la pagina de Facebook Uniți Salvăm

"Suntem oarecum mulțumiți de rezultate. Dar chiar dacă proiectul Roșia Montană s-a amânat, o să-l pună din nou pe tapet. Așa că, cum spunem noi mereu, lupta continuă", ne-a declarat Cosmin Pojoranu.

În afară de spontaneitatea specifică oricărui protest, multe idei despre cum se vor desfășura mișcările în stradă, în București, au pornit de la pagina de Facebook "Uniți Salvăm": flashmob cu coregrafie frunză anti-RMGC, în fața Guvernului, lanț uman în jurul Palatului Parlamentului, protest în metrou - flash-mob: Urmează stația „Roșia Montană". "Ideile pentru proteste au fost colective, rezultat al acțiunilor de brainstorming. Noi am dat mesajul mai departe", spune Cosmin.

Uniți Salvăm, Omul Anului 2014: Ce au organizat pe scenă cei aproape 30 de protestatari prezenți la decernare

Înainte de a primi premiul pentru Omul Anului, protestatarii s-au întâlnit în fața teatrului pentru a pune la punct detaliile despre ce vor face pe scenă. Ei au venit pregătiți cu măști cu fețele politicienilor români, cu un mesaj pentru fiecare, dar și cu un discurs.

Inițial, protestatarii voiau să plece din public pe scenă, pentru că "ei nu sunt oameni de culise", dar nu au fost lăsați de organizatori, pentru că sala era plină.

Astfel, venind din culise, cu arma reprezentativă pentru proteste, peturi pline cu monede sau pietricele, au început să scandeze: "Uniți Salvăm Roșia Montană". După discurs, protestatarii au mulțumit fiecărui politician român. Au plecat de pe scenă strigând "Uniți Salvăm toată România".

Premiul, în schimb, l-au lăsat acolo, deoarece au considerat că toți cei care au venit la proteste îl merită și nu ar fi corect să îl păstreze doar unul dintre ei.

Etichete: protestatari Roşia Montană, proteste rosia montana, realitatea, rosia montana, uniti salvam

0/4 COMENTARII
@Cititor
16 ian 10:23
+0
VOTURI
-0
Despre ce "protestanti" vorbesti?: "modul de manifestare a protestantilor". Faci confuzie intre protestatari si protestanti? :))))
yogut
16 ian 08:30
+0
VOTURI
-0


A fost acolo si si-a dat seama?? :))
Asta inseamna bine conturata?
Ce studii, ce rapoarte de cercetare, ce f**ut creierul, a fost acolo si "si-a dat seama".

Cam asta e cu ecologistii si cu religia lor ecologista.
Cătălin
15 ian 20:31
+0
VOTURI
-0
Am acest site la favorite de vreo câțiva ani. O singură dată dacă mai citesc un articol în care să-i cântați în strună lui Căcățel Dan sau celor de la Roșia Montana voi renunța să vă citesc. O să pierdeți unul din cei 3 cititori zilnici pe care îi aveți !
cititor
15 ian 16:34
+0
VOTURI
-0
Am fost in sala. Ce nu spune autorul articolului. Prezenta si modul de manifestare a protestantilor a fost primita cu raceala de catre cei prezenti in sala. Doar cativa tineri au aplaudat. Prin modul cum sau prezentat, contra orice si oricui, arata ca sunt promotorii haosului. Asta trebuie premiat? De fapt gala VIP a fost un esec total, prin organizare, desfasurare si chiar modul de acordare a premiilor , cu cateva exceptii(dr. Irinel Popescu). In alti ani a fost foarte bine ,frumos si corect. Acum nu, am fost total dezamagit, de cuplul Revista VIP si DIGI 24.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE