Cine sunt primii locatari care vor plăti pentru reabilitarea termică și ce sume vor achitaUnele asociaţii de proprietari au anunţat că au decis să intre în programul de anvelopare cu fonduri europene, pentru care locatarii plătesc însă între 10 şi 30% din costurile totale, după ce sute de blocuri au beneficiat de reabilitare termică suportată integral din banii primăriei. Reprezentanții autorităților locale spun însă că o ordonanță de guvern emisă anul trecut îi obligă să ceară bani de la toate asociațiile cărora urmează să le fie reabilitate termic blocurile. Astfel apare însă o discriminare între cetățenii care au beneficiat până acum gratuit de reabilitare și cei care vor plăti, de acum încolo.

Santierele de reabilitare termica din Sectorul 6, verificate de primarie
Şantierele de reabilitare termică din Sectorul 6, verificate de primărie

Anunțul conform căruia reabilitarea termică se va face de acum încolo cu o contribuție financiară din partea asociațiilor de locatari i-a revoltat pe mulți cei care locuiesc în blocuri nereabilitate încă. Spre exemplu, o locatară din Sectorul 6, Iuliana Butnariu, îi reproșează primarului de sector, Rareș Mănescu, pe contul acestuia de Facebook: "as vrea daca se poate sa-mi raspundeti la o intrebare:De ce blocurile A1 A3 A4 F1 SI F2 s-au anvelopat in vara anului trecut fara bani si blocurile F4 si F3 care sunt intre blocurile mai sus enumerate si nu au avut cunostinte si pile la primarie ar trebui sa participe cu 30% din costuri pentru a putea sa fie anvelopate,noi suntem mai fraieri sau mai prosti?Noi cand v am votat am crezut ca ne ajutati si intelegeti dar in nici un caz ca vreti sa ne prostiti." - scrie locatara, indignată. 

Alte asociații de proprietari consideră însă că vor putea astfel să beneficieze mai rapid de reabilitarea termică: Trei asociaţii de proprietari din Sectorul 3 au renunţat, recent, la reabilitarea termică făcută integral de primărie, pentru care locatarii nu plăteau niciun ban, şi au optat pentru programul de reabilitare din fonduri europene. Numai că, în urma acestei decizii, locatarii vor plăti între 10-30% din costurile de anvelopare, restul de bani fiind suportaţi de administraţia locală (10-30% din costurile totale) şi de Uniunea Europeană (60% din total). 

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari spun că nu mai vor să aştepte programul de reabilitare termică plătit integral de primărie din cauză că durează foarte mult. Asta deşi, în campania electorală pentru alegerile locale, primarul USL - Robert Sorin Negoiţă susţinea că va reabilita termic gratuit blocurile din Sectorul 3. 

"Şi ce voiaţi să fac? Noi eram după poziţia 420 pe lista primăriei şi mai aveam de aşteptat vreo patru ani. Am vorbit cu oamenii şi au fost de acord să facem pe bani europeni, chiar dacă plătim şi noi. În patru ani se schimbă multe: moare măgarul, moare sultanul, se mai schimbă primarul. Dacă vine un primar care nu mai vrea deloc reabilitare şi bagă banii în parcuri sau mai ştiu eu ce? Aşa măcar, ştim că vom avea şi noi blocul reabilitat", a declarat pentru B365.RO Viorel Cristescu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari din Str. Câmpia Libertăţii nr.31, bl.6A, unul din cele trei blocuri care au decis ca anveloparea apartamentelor să se facă din bani europeni, cu contribuţia tuturor locatarilor. Celelalte două asociaţii care vor plăti pentru anvelopare sunt situate pe str. Camil Ressu nr.20, bloc B6Bis şi str. Liviu Rebreanu nr.32, bl.PM71. 

Anul trecut, primăriile de Sector au preluat cota parte a asociaţiilor de proprietari şi în programul naţional de reabilitare termică.  Din acest motiv, ulterior, locatarii care contribuiseră deja la reabilitarea blocurilor lor şi-au cerut banii înapoi invocând condiţii discriminatoare. În faţa acestor situaţii, unele administraţii locale (prima fiind Primăria Sectorului 3) au decis să returneze banii locatarilor, dar nu în numerar, ci sub formă de scutire de impozit pe clădire, timp de câţiva ani. 

Cei care vor însă să beneficieze de fonduri europene spun că nu sunt deranjați de discriminare: "Este un fel de discriminare faţă de alţii, dar nu puteam să mai stăm. Pe noi ne-a încălzit cel mai mult că se înlocuiesc şi se izolează ţevile de la subsol şi se schimbă ţevile pe verticală, ceea ce nu se făcea în programul de la primărie. Astea costă mult", a punctat Cristescu. 

Reabilitarea termică, în pericol de blocare, avertizează primarul Sectorului 2

Pe de altă parte, reprezentanţii administraţiei locale susţin că, în urma modificării legislaţiei, la sfârşitul anului trecut, toţi bucureştenii vor fi nevoiţi să plătească pentru reabilitarea termică. "Legislaţia privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe a fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 63/2012 şi, de la intrarea ei în vigoare, toate asociaţiile de proprietari suportă un procent din valoarea lucrărilor de execuţie pentru reabilitare termică. Legislaţia privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe a fost modificată prin ordonanţa de urgenţă nr. 63/2012 la sfârşitul anului 2012, iar posibilitatea finanţării prin fonduri europene a apărut în luna noiembrie 2012 când s-a lansat Ghidul Solicitantului", a precizat Primăria Sectorului 3 pentru B365.RO. 

Din cauza modificărilor legislative, primarul Sectroului 2  - Neculai Onţanu a atras atenţia că programul de reabilitare termică ar putea fi blocat. Motivele detaliate se găsesci aici, dar, în principiu, pe lângă introducerea unei discriminări între cetățenii care plătesc și cei care au beneficiat gratis de anvelopare, este vorba de dificultatea cu care se va obține, de acum înainte, acordul asociațiilor de proprietari, fiind nevoie de unanimitate. Din cauza acestor probleme, dar şi a altor nemulţumiri, primarul Sectorului 2 - Neculai Onţanu susţine că a trimis mai multe memorii atât în atenţia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea, cât şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Liviu Dragnea, de la care aşteaptă să fie făcute demersurile necesare pentru schimbarea legislaţiei. 

 Una dintre probleme a fost semnalată şi de  preşedintele asociaţiei din Câmpia Libertăţii, respectiv acordul tuturor celor 119 familii din bloc. "Am un vecin care stă în Statele Unite ale Americii dar am vorbit cu el la telefon şi a fost de acord să facem reabilitarea. La alţii a trebuit să trec de mai multe ori pe acasă până i-am găsit, până i-am convins", a precizat Cristescu. 

Cât îi va costa pe locatari să-şi anvelopeze apartamentele cu fonduri UE

În programul de reabilitare termică din fonduri UE, locatarii plătesc proporţional cu veniturile vecinilor din bloc. Detalii găsiţi în Ghidul Solicitantului. Astfel, ratele de co-finanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari sunt modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse:

- 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
- 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
- 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

"La noi s-a stabilit să plătim 20% şi 20% primăria, adică vreo 43 de lei pe lună de familie. Nu e mult dacă ne gândim că îi plătim în zece ani", a explicat preşedintele Asociaţiei de Proprietari din str. Câmpia Libertăţii. 

Potrivit unei decizii a Consiliului Local Sector 3 din decembrie 2012, primăria va plăti în prima fază contribuţia asociaţiei de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor, banii urmând să fie recuperaţi de la locatari în termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani. 

Conform documentului, bucureștenii vor plăti timp de cinci ani o rată lunară care se calculează la 1,66% din costurile lucrării care revin asociaţiei de proprietari, regularizarea urmând să fie făcută la ultima plată.

De exemplu, la un apartament pentru care costurile totale de reabilitare sunt de exemplu de 3.000 de euro, locatarii vor plăti o rată cuprinsă între 22 şi 67 de lei pe lună în condiţiile în care primăria suportă 30%, respectiv 10% din costuri.

Etichete: cât costă, costuri, Primăria Sectorului 3, promo, Robert Sorin Negoiţă, Sectorul 3

0/12 COMENTARII
maia
20 feb 09:49
+0
VOTURI
-0
o tara de nici 2 bani
plina de hoti si lichele si aici nu ma refer la oamenii obisnuiti care supravietuiesc cu greu de la o zi la alta
vi se pare corect ca unii sa aiba parte de anvelopare gratuita iar altii timp de 10 ani sa stea cu sabia deasupra capului daca au cu ce plati sau nu?
si ce se intampla daca la un moment dar nu vor mai avea cu ce plati? vor fi dati afara din case?
imi este scarba de tot ce se intampla in aceasta tara
sa nu uit locuiesc in sectorul 4 care in acest moment este VARZA
dani pisi
15 feb 15:15
+0
VOTURI
-0
Ca urmare a emiterii OUG 63/2012 pentru modificarea si completarea OUG 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, doresc sa felicit Guvernul Romaniei pentru faptul ca a reusit sa distruga definitiv atat “Programul de reabilitare a blocurilor” cat si “Planul national pentru cresterea numarului de cladiri al caror consum de energie sa fie aproape egal cu zero”.
Cum cred cei care au emis aceasta ordonanta ca se poate obtine un vot de 100% avand in vedere ca proprietarii sunt plecati din tara ori au locuinte inchiriate unor cetateni straini si nu ii intereseaza subiectul privind reabilitarea termica?.
Se stie ca intotdeauna in practica daca se dezbate asupra unei probleme este clar ca vor exista argumente pro si contra. Avand in vedere ca mereu exista exceptii intr-un grup mai mare este foarte greu sa se ajunga la unanimitate si cel mai eficient sistem de luare a deciziilor este cel al votului majoritar. Aceasta poate elimina exceptiile si totusi pastra si o decizie corecta. De aceea votul majoritar aduce mai multe avantaje decat votul unanim care nici macar nu este realizabil. Totusi nu trebuie subestimati cei care au reusit prin cele impuse in OUG 63/2012 (VOT UNANIM) sa realizeze totusi ceva, un perpetuum mobile de speța a treia (in jargon tehnic lipsit de pierderi).
Pisi
27 ian 07:50
+0
VOTURI
-0
Asa se intampla de cand CAER-ul s-a schimbat in Fonduri europene
ionescu daniela
24 ian 06:39
+0
VOTURI
-0
In situatia in care avem deja geamuri termopan si nu dorim sa le schimbam platim aceeasi suma ca cei carora urmeaza a le fi montate la reabilitare ? Daca da credeti ca este coresct ?
upc
24 ian 05:14
+0
VOTURI
-0
Da-da ... Noi asteptam sa ne reabiliteze blocul de vreo 2 ani... Dar ce sa-i faci , s-a schimbat primarul doar cu numele in sectorul 6 ... in rest , la fel de multi caini maidanezi , la fel de multe gunoaie ...
boris
23 ian 22:39
+0
VOTURI
-0
Se vede ca in sectorul 6 este primar un om de-al lui Antonescu...numai de promisiuni e bun. :))
george
23 ian 17:42
+0
VOTURI
-0
Deci in sectorul 6 au fost doar promisiuni de campanie...exact cum ma asteptam...Manescu niciodata nu a facut ceva pentru populatie, ci s-a gandit doar la afacerile sale si ale lui Poteras.
ALEX47
23 ian 15:00
+0
VOTURI
-0
VANGHELIE PROMITEA PESTE TOT LA LOCALE , CA SUPORTA REABILITAREA TERMICA - GARANTAT 100% -
ACUM ESTE PRIMAR DAR NU MISCA NIMICA , IAR FERENTARIUL ESTE CEL MAI URAT CARTIER AL BUCURESTIULUI , RAMAS IN EPOCA STRAZILOR NOROITE SI A INDIFERENTEI.
PANA CAND ??
RICA
23 ian 12:22
+0
VOTURI
-0
JOHNNY, UITE CARE-I "VRAJEALA" PE TIMPUL PORTOCALIILOR AU FOST ANVELOPATE GRATIS MII SI MII DE LOCUINTE. ACUM DUPA CE USLul AJUNS LA PUTERE CALARE PE CAII PROMISIUNILOR GRANDIOASE ,TOTUL SE SCHIMBA.
crisogonus
23 ian 11:53
+0
VOTURI
-0
Un om destept nu jigneste o categorie de oameni, indiferent de nivelul ei de instructie. Insa, cert, tu ai demonstrat ceva: ai serioase carente in educatie.
ion
23 ian 09:10
+0
VOTURI
-0
USL-ul sa traiasca.
Asa este cand prostimea se arunca cu capul inainte

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h