Cum va fi amenajată esplanada de la Palatul Parlamentului. VEZI PROIECTUL CÂŞTIGĂTORPreședintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a precizat miercuri că au fost desemnați cei trei câștigători ai concursului de idei pentru reamenajarea spațiului verde din jurul Palatului Parlamentului iar în aproximativ șase luni se va stabili suma necesară punerii în aplicare a unuia dintre proiecte.

"Pe locul 1 este proiectul arhitectului Vladimir Ionuț Boc, el este câștigătorul concursului, a fost ales atât de către juriu, cât și de către bloggeri, pe locul 2 s-a clasat lucrarea arhitectului Gheorghiu Petru, iar pe locul 3, cea a firmei "Soare și Yokina". Intrăm în a doua etapă în care trebuie să strângem resurse financiare pentru ca proiectele să devină realitate. Sper ca într-un timp foarte scurt și cu bani foarte puțini spațiul din jurul Palatului Parlamentului să fie redat cetățenilor României. Nu știu dacă acest zid va cădea în totalitate, este o decizie a arhitecților, a inginerilor pentru structurile de rezistență", a declarat Zgonea într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Ce prevede proiectul câştigător: Grădini tematice terasate şi tunel -muzeu

Proiectul arhitectului Vladimir Ionuț Boc, declarat câştigător al concursului, propune amenajarea unor grădini terasate tematice: Grădina Montană, Grădina Submontană, Gradina Colinară, Grădina Stepică și Grădina Fluvio-Deltaică. "Cele șase spații tematice sunt amplasate în funcție de etajarea acestora în mediul natural, având asociate o topografie caracteristică fiecărei zone în parte", se precizează în proiect.

Un element important în acest proiect îl constituie tunelul-muzeu, care va face legătura între Grădina Alpină și intrarea principală din Piața Constituției. "Tunelul-muzeu va avea un caracter de spațu memorial având ca temă istoria transformărilor urbane din zona Uranus-Dealul Arsenalului", potrivit proiectului. 

Află mai multe detalii despre acest proiect aici şi aici. 

În proiectul clasat pe locul al doilea, arhitectul Gheorghiu Petru propune "schimbarea relatiei spatiu public (Piata Constitutiei) – Gradina Palatului Parlamentului intr-o interdependenta functionala axata pe utilizarea exclusiva a spatiului public de catre cetateni – pietoni, prin crearea unei dale urbane (platforma noua) la cota + 75.00. Segregarea circulatiei auto, inclusiv parcare, la nivelul unui demisol ventilat natural. Refacerea topografiei locului prin reamenajarea zonei Parcului Izvor (etapa finala, propunere proiect separat). Unificarea – extinderea spatiului verde pe axa Parcul Memorial Izvor –Gradina Parlamentului –  Parcul Doctor Staicovici fara intersectii cu traficul auto".

Proiectul prevede şi crearea unor noi trasee de acces public direct in Gradina Parlamentului prin intermediul noii platforme – dala urbana, amenajarea zonelor gradenelor in parc public cu locuri de odihna + terase belvedere orientate spre piata şi introducerea unui bazin decorativ – cascada precum si conceptia unui sistem de iluminat public ce poate fi folosit si in spectacole de sunet si lumina.

Proiectul poate fi consultat aici şi aici. 

Scară monumentală cu o sută de trepte între Piaţa Constituţiei şi Palatul Parlamentului

Proiectul clasat pe locul al treilea, propus de firma "Soare și Yokina" prevede realizarea unei scări urbane monumentale cu o sută de trepte care să lege Piața Constituției de Palatul Parlamentului. "Aceasta scara este in fapt o Piata Urbana in panta – un spatiu de circulatie, de promenada, de odihna, de contemplare a orasului si de contact cu ceilalti", se precizează în proiect.

"Prima atractie este Tribuna Prezidentiala, structura ce urma a fi utilizata de catre Nicolae Ceausescu cu ocazia adunarilor populare. Scara monumentala face legatura cu zona de Belvedere aflata in zona cea mai inalta a terenului, 15m deasupra Bd-ului Libertatii. In imediata apropiere se afla Oglinda de apa cu fantanile arteziene si Pavilioanele din sticla, structuri ce adapostesc un magazin de suveniruri, o cafeneaua, un bistro-ul si un spatiu expozitional", se mai menționeză în proiect. 

Proiectul poate fi consultat aici şi aici. 

Etichete: câştigător, concurs, esplanada, Palatul Parlamentului, proiect, realitatea

0/8 COMENTARII
Nume*
29 Nov 18:26
+0
VOTURI
-0
Intradevar, istoria pare fotare similara —a0mai ales ca si Hospodarul contemporan, Basescu, ca si raposatul de acum 150 de ani au avut camarilele si cvasi-oligarhi lor. Oligarhi aproximativ la fel ca si cei care au citit pe hartie in 1864 acest articol din New York Times precum Jay Gould sau J.P. Morgan. Oligarhii monopolisti n-au fost cenzurati' pana la Teddy Roosevelt pana la 1908.
Nume*
29 Nov 11:31
+0
VOTURI
-0
Cuza a fost cunoscut ca fiind apopriat de oameni. Totuşi s-a reuşit eendepărtarea sa de către o coaliţie formată din liberali radicali şi mari moşieri de păme2nt.Aceştia s-au unit ulterior een Partidul Naţional Liberal, reuşind instaurarea monarhiei, care a creat ulterior premizele ajungerii la putere a legionarilor, ce2t şi instaurarea regimului Antonescu(cunoscut pentru epurarea etnică masivă), een timpul celui de al Doilea Război Mondial. De remarcat sunt şi răscoalele ţărăneşti din timpul guvernării liberale, eenăbuşite een se2nge, een mod special cea din 1907 fiind o adevărată baie de se2nge. Cine nu cunoaşte istoria riscă să o repete. http://avpooaoc.com [url=http://csjinljru.com]csjinljru[/url] [link=http://fecxisqcdc.com]fecxisqcdc[/link]
Nume*
28 Nov 23:34
+0
VOTURI
-0
joness, Gabriel a sponsorizat ambii cnaaiddti. A fost mai mult decat vizibil in dezbatere, a fost de-a dreptul transparenta sponsorizarea. Chiar am fost atent in dezbatere cand li s-a pus intrebarea, amandoi topaiau sincron, gen Da, Rosia Montana trebuie sa inceapa doar si doar daca respecta standardele de mediu, dupa o expertiza de mediu, etc. etc. bla bla Si eu in locul lui Gabriel as fi pompat sume la greu nu doar lui Naumovici ci si direct la toti cei trei cnaaiddti din Turul 2.Si daca m-as intoarce de treizeci de ori in timp nu l-as fi votat pe Geoana. Iar asta nu ma face votant Basescu, stiam foarte bine ce poama de populist mitocan vine la Cotroceni. Stiam ca vor aparea parerile daca l-ati votat doar fiindca mi-am asumat votul cand puteam sa nu particip sau sa fiu discret. Dar a face misto de asta e ca si cum am rade de unul care e pus sa aleaga intre a-si taia o mana sau un picior. http://wawddbnzn.com [url=http://gemxcgw.com]gemxcgw[/url] [link=http://dznvbjpeg.com]dznvbjpeg[/link]
Nume*
28 Nov 11:21
+0
VOTURI
-0
Nu chiar atat de cu un viotbrar in ele cat mai ales cu un viotbrar in ele manevrat de cineva.Asadar e cineva acolo sub masa care are parte de o distractie maxima.OK, what exactly is going on under that table?I won’t divulge explicit technique, but the assistant is equipped with a back massager and instructed to distract the reader.
Nume*
27 Nov 15:09
+0
VOTURI
-0
asa ar trebui sa faca obioagtlriu sa citeasca presedintele pe la conferintele lui de presa, cand o canta pe aia draga lui cu agenturili, cu loviturili de stat si cu mogulii. Mogulii care sunt ei moguli, aaaaaah . Parca il si vad pe dl. Basescu mijind de placere ochii aia pre-mijiti in timp ce evaluaza vibrant numarul de felicsi ramasi nehartuiti de DNA
Nume*
25 Nov 20:32
+0
VOTURI
-0
imi aduc aminte ca unul dinrte candidati a spus clar ca NU este de acord cu proiectul Rosia Montana, insa nu imi mai amintesc daca Geoana sau Antonescu.Ironia mea se adreseaza nu atat celor ce au votat pe CINEVA, ci celor ce au votat CEVA, de exemplu lupta impotriva grupurilor de interese . Cu un pic de deschidere era evident (sau ma rog, mi s-a parut mie) ca Basescu nu e cu nimic mai breaz decat Geoana la acest capitol, precum si la multe altele. Dar stiu o gramada carora numai daca le sugerai ca lupta impotriva mogulilor e o miciuna ordinara (remember paragraful meu dinaintea T2 ) luau foc de-a dreptul. Asa ca o sa ironizez in continuare. Probabil ca la un moment dat o sa ajungi sa regreti ca nu l-ai votat pe Geoana. Daca ai fi facut-o iar Geoana ar fi iesit Presedinte, probabil ca la un moment dat ai fi ajuns sa regreti ca nu l-ai votat pe Basescu. Eu ma cam asteptam la asta, de aceea nici n-am vrut sa votez in T2.
dinu
24 Oct 12:01
+0
VOTURI
-0
Toate sunt niste banalitati fara gust, fara idei. Niste copy paste jalnice. Balustrade de pe Valea Cascadelor si iarba. Niste genii, arhitectii. Asta stia pana si Geoana sa proiecteze. Totusi, e cea mai mare cladire din Europa. Terminati cu mizgalelile voastre ridicole.
vlad
23 Oct 22:46
+0
VOTURI
-0
Nu prea inteleg de ce au decis parlamentarii. Daca dai jos gardul, spatiul ala ar trebui sa revina primariei generale (sau de sector), ca ele o s-o intretina... doar nu o sa se faca din bugetul Parlamentului.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE