Cinematograful Griviţa, transformat în clădire de birouri. Bucureştenii se opunNumeroase cinematografe au ajuns în paragină, unul dintre acestea fiind şi Cinematograful Griviţa din Bucureşti. Mai mulţi bucureşteni, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile se mobilizează pentru a salva clădirea care adăpostește acest cinematograf şi care ar urma să fie transformat într-un bloc de birouri. 

Cetatenii se mobilizeaza pentru salvarea cinematografului Grivita
Cetăţenii se mobilizează pentru salvarea cinematografului Griviţa

Cetățeni și reprezentanți ai societății civile au participat, vineri, 18 martie, la o întâlnire organizată de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Asociația Salvați Bucureștiul, unde au discutat despre soarta Cinematografului Grivița, care ar urma să fie înlocuit de o clădire de birouri. Cetățenii din zonă nu doresc acest lucru și vor ca cinematograful fie să-şi recapete funcţionalitatea iniţială, fie să i se dea o destinaţie de utilitate pentru comunitate.

Implicarea cetăţenilor în salvarea cinematografului Griviţa a început în iulie 2015, când oamenii au văzut clădirea împrejmuită cu un gard de tablă. Atunci, după cereri de informaţii către autorităţile competente, au aflat că în locul său va fi construit un bloc de birouri cu 8 etaje. În actele oficiale - „supraetajare, reconfigurare volumetrică şi reconversie funcţională a construcţiei existente, cu regim final 4S+P+7E+et8 retras (spaţii tehnice)", precizează CeRe, potrivit epochtimes-romania.com.

"Cei mai mulți dintre cei prezenți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care le-ar avea o clădire de magnitudinea celei propuse prin PUD și autorizația de construire, blocurile învecinate fiind deja afectate, structural, de lucrările de la rețeaua de metrou pentru construcția stației Basarab și extinderea rețelei de-a lungul arterei Calea Griviței. Subsolurile noii clădiri de birouri (4 niveluri) s-ar suprapune peste rețeaua de metrou existentă. Au decis să ceară Primăriei Sector 1 să nu emită o nouă autorizație de construire până nu e clarificată proprietatea clădirii și discutat cu vecinii impactul asupra structurii blocurilor învecinate.

O parte dintre cetățeni și-au exprimat dorința ca Primăria/Consiliul Local Sector 1 să facă o ofertă de răscumpărare a clădirii proprietarului, în cazul în care ICCJ va da câștig de cauză acestuia. Apoi, Primăria de Sector ar trebui să lanseze un proces de consultare publică pentru a afla dacă ar trebui repus în funcțiune ca cinematograf și/sau transformat în centru comunitar, sau în orice altceva ar fi de utilitate în cartier.

În continuare, CeRe și Salvați Bucureștiul vor fi alături de cetățeni în eforturile lor de a se face ascultați de către Consiliul Local și Primăria Sectorului 1 în ceea ce privește soarta Cinematografului Grivița", se arată într-un comunicat al CeRe.

Situația Cinematografului Grivița

Până în anul 2008, sălile și grădinile de spectacol cinematografic, precum și terenurile aferente acestora, se aflau în proprietatea privată a statului sub administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „România-Film" (RADEF). Prin Legea nr. 303/2008, acestea au fost trecute din proprietatea privată a statului în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale.

Deși Legea nr. 303/2008 a intrat în vigoare în ianuarie 2009 și în termen de 6 luni trebuia ca, în baza unui protocol, cinematograful Grivița să fie transferat către Sectorul 1 și administrat de Consiliul Local Sector 1, RADEF „România-Film" a vândut cinematograful Grivița către SC PANROM SRL în 11 decembrie 2009. Noul proprietar, SC PANROM SRL, a solicitat și i-a fost emisă de Primăria Sectorului 1 în data de 15.04.2013 autorizația de construire pentru reabilitarea și supraetajarea cinematografului, precum și defrișarea arborilor ce-l înconjoară.

În prezent există un proces pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) prin care Primăria Sectorului 1 solicită ca RADEF să transfere cinematograful în proprietatea sectorului, așa cum prevede legea.

Autorizația de construire emisă de Primarul Sectorului 1 în data de 15.04.2013 a expirat încă din primul an deoarece lucrările nu au fost demarate în termenul de maxim 12 luni prevăzut de lege, însă există posibilitatea emiterii unei noi autorizații de construire până când ce ICCJ va da o hotărâre asupra acestui caz.

Etichete: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, CeRe, cinematograf Grivita, cinematograful Grivita

0/6 COMENTARII
codrin
21 Mar 11:45
+0
VOTURI
-0
primarele - e doar o chestie de perceptie. Romania nu e o tara saraca. Acum depinde din ce unghi privest. Tu te afli evident de partea gresita a p----. Nici SUA sau Germania nu sunt bogate, daca-i intrebi pe sarmanii de acolo. In capitalism nimeni nu-ti impune sa fii bogat sau sarac, e o alegere care are la baza nivelul de pregatire si inteligenta ! Nefiind inzestrat la niciunul din aceste capitole, e evident ca tu esti sortit sa muncesti in uzina si sa fii sarac toata viata. Noi bogatii mergem in mall si la restaurant iar tu cotrobai pri tomberoane. Viata e dura....
codrin
21 Mar 11:20
+0
VOTURI
-0
primarele, eu lucrez intr-o caldire de birouri unde castig intr-o luna cat tine intr-o viata, si conduc zeci de oameni ! E adevarat, in Romania nu mai avem fabrici pentru boi ca tine, insa iti pot oferi eu un loc de munca la care cred ca poti sa faci fata : sa ne duci gunoiul !
primarele
21 Mar 11:03
+0
VOTURI
-0
@codrin - mars in tarile bogate sa speli wc-urile intr-o cladire de birouri. La cum gandesti n-ai cum sa primesti acolo altceva. Romania este o tara saraca in care majoritatea ar vrea sa mai poata lucra in fabrici si uzine si chiar in agricultura intr-un mod organizat. Din cauza unor creiere de gaina ca tine am ajuns o tara de sclavi corporatisti. Dar unora le place sa fie sclavi.
vlad
21 Mar 09:48
+0
VOTURI
-0
@primarele Poate tu nu stii, dar in privat lumea mai si lucreaza!! De exemplu in ce priveste industria IT ne putem compara cu orice tara din Uniunea Europeana fara sa ne jenam!!! Tot mai multe firme straine isi fac sedii in Bucuresti (si in alte orase) si au nevoie de birouri. Si nu, nu sunt suficiente, in niciun caz bine plasate.

Pe de alta parte, cinematograful nu ar trebui daramat sub nicio forma!!! Ce facem? Ne mutam toti in malluri?? Odata daramata o cladire ca asta, nu mai ai unde sa faci alta... daca tot o darama de ce sa nu se faca un parc? de ce nu o parcare?? Toate blocurile astea mari de birouri ar trebui construite la periferie.
codrin
21 Mar 09:40
+0
VOTURI
-0
@primarele - tu care lucrezi (sau ai vrea sa lucrezi) intr-o uzina, nu poti sa-ti dai cu parerea despre necesitatea construirii de cladiri de birouri. Un investitor privat construieste ceea ce vrea el, nu ce crezi tu ca ar fi nevoie ! In tarile bogate nu mai sunt fabrici si nici nu se mai face prea multa agricultura - asta e apanajul tarilor sarace. Sunt alte activitati economice cu valoarea adaugata mai mare care se fac in birouri. Din pacate, la cei doi neuroni pe care-i ai, nu poti intelege lucrul asta ! De cinematografe e plin orasul, niciodata nu va mai veni un om doar la cinema-ul din cartier, cand se poate duce la un multiplex in mall, unde are si magazine, restaurante, etc.
primarele
21 Mar 07:37
+0
VOTURI
-0
Oare de ce o fi nevoie de atatea birouri intr-o tara in care nu se mai face nimic? Nu mai sunt fabrici, uzine, agricultura, nimic. Doar jucatori de solitaire, bilute si feisbucisti care spala banii unor jmecheri multinationali.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE