Cioloş cere ajutorul Olandei pentru a face cunoscute progresele în lupta împotriva corupţieiRomânia solicită sprijin Olandei pentru a face cunoscute la nivelul statelor UE progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei, a declarat, miercuri, premierul Dacian Cioloş.

Ciolos cere ajutorul Olandei pentru a face cunoscute progresele in lupta impotriva coruptiei
Cioloş cere ajutorul Olandei pentru a face cunoscute progresele în lupta împotriva corupţiei

"Independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei au fost unele din subiectele des menţionate de prietenii olandezi, rezultatele nu mai era nevoie să le explic prea mult pentru că ele se văd deja în domeniul luptei împotriva corupţiei şi al justiţiei. Am menţionat în acest context şi reforma administraţiei publice pe care intenţionăm să o aprofundăm cu câteva propuneri în acest an şi am solicitat sprijinul Olandei ca aceste rezultate să fie înregistrate, recunoscute nu numai la nivelul Comisiei, ci şi la nivelul ţărilor membre, explicând intenţia pe care o avem pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să integrăm, să internalizăm elemente ale acestui mecanism în mecanisme interne, ale noastre, pentru că considerăm că am ajuns la un moment în care suntem capabili ca stat, ca societate românească, să ne ne asumăm aceste responsabilităţi care până acuma au fost asumate de acest raport", a spus premierul Dacian Cioloş la finalul întrevederii pe care a avut-o miercuri, la Haga, cu omologul său olandez, Mark Rutte.

Şeful Executivului de la Bucureşti a adăugat că în acest context a fost abordată şi problema aderării României la Zona Schengen.

"În acest context am discutat şi despre faptul că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Nu a fost o legătură formală făcută între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi Schengen, dar unele state membre au urmărit progresele pe această parte, lupta împotriva corupţiei, înainte de a lua o poziţie şi pe accesul la Spaţiul Schengen. Am discutat în detaliu despre aceste lucruri şi eu personal sper în următoarele luni într-o colaborare pozitivă şi frucutoasă cu Olanda, cu premierul Mark Rutte care cunoaşte bine România, cunoaşte progresele României şi sunt sigur că ne va sprijini", a spus Cioloş, potrivit Mediafax. 

Premierul român şi-a exprimat opinia şi în legătură cu percepţia pe care o are faţă de modul în care Olanda priveşte progresele înregistrate de România.

"Cred că acest gen de dialog care nu a avut loc de mulţi ani la nivel înalt, la nivel de prim-ministru este important pentru că asta ne permite şi nouă să explicăm care sunt realităţile din România. De multe ori, decizii la Bruxelles sau în unele state membre se bazează pe analize care sunt mai superficiale sau care nu sunt bazate totdeauna pe cunoaşterea profundă a relităţilor. Am avut astăzi timp, cu ocazia acestui prânz, să intrăm în detalii legate de situaţia politică din România, de stabilitatea politică pe care o avem, economică, de maturizarea societăţii româneşti care este capabilă să-şi asume ea singură, fără să fie monitorizată din exterior, anumite responsabilităţi, inclusiv în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a independenţei justiţiei", a spus premierul român.

 

 

Etichete: corupţie, dacian ciolos, Olanda, Schengen

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE