Cioloş, după desemnare: Lucrez la o echipă solidă. Selecția miniștrilor, în plină desfăşurareDacian Cioloş a transmis, joi, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că lucrează la o echipă de guvernare solidă. Premierul desemnat a anunţat prin acest mesaj că lista miniştrilor va fi prezentată la finele acestei săptămâni. 

Ciolos, dupa desemnare: Lucrez la o echipa solida. Selectia ministrilor, in plina desfasurare
Cioloş, după desemnare: Lucrez la o echipă solidă. Selecția miniștrilor, în plină desfăşurare

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat pe 3 noiembrie de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier al României. Şeful statului a precizat că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

Joi, Dacian Cioloş a transmis un mesaj referitor la planurile pe care le are pentru viitoarea guvernare. "Vă mulțumesc tuturor pentru sutele de mesaje și pentru susținere. Zilele acestea am avut discuții consultative cu partidele politice. Lucrez la o echipă solidă, iar procesul de selecție a miniștrilor este în plină desfășurare. La sfârșitul acestei săptămâni intenționez să prezint lista miniștrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare", a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

De la desemnarea premierului până la formarea unui nou guvern trebuie parcurși mai mulți pași: alcătuirea listei de miniștri și a programului de guvernare, audierea miniștrilor în parlament, votul de încredere, depunerea jurământului în fața Președintelui, scrie romaniatv.net.

Într-o primă etapă, candidatul pentru funcția de prim-ministru trebuie să întocmească lista cu membrii Guvernului și programul de guvernare, conform art. 103, alin. 2 din Constituție. Programul și lista cu membrii Guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputaților și Senatului în termen de 10 zile de la desemnarea premierului.

Birourile permanente ale celor două camere transmit programul de guvernare și lista Guvernului tuturor deputaților și senatorilor, se arată la art. 85 din Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului.

Tot birourile permanente trebuie să stabilească data ședinței comune a comisiilor permanente și a ședinței comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniștrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Ședința comună nu poate fi stabilită la o dată care să depășească 15 zile de la primirea programului și a listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcția de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidații vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează și le prezintă candidatului pentru funcția de prim-ministru. În situația în care un membru de pe lista noului guvern primește un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

După audieri și acordarea avizelor, se convoacă ședința comună a camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniștri și programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului și listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, președintele de ședință le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

După încheierea dezbaterilor, deputații și senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului și se înaintează de îndată Președintelui României pentru a numi Guvernul.

Dacă noul guvern a fost validat de Parlament, primul-ministru și membrii Guvernului vor depune individual jurământul în fața Președintelui României. Guvernul, precum și fiecare ministru în parte își exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

În cazul în care Guvernul nu a fost validat, președinții celor două camere îl informează de îndată pe Președintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru.

Etichete: dacian ciolos, guvernare, premier

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE