Librar la Cărturești și Humanitas: probe de foc să fii angajat, salarii mici și multe atribuțiiDacă vă închipuţi că meseria de librar este una frumoasă şi "cu dichis", foștii angajaţi ai marilor librării Cărtureşti şi Humanitas demontează aceste mituri. După ce trec prin probe de foc pentru a fi acceptaţi, aceştia muncesc full-time pe un salariu mic şi puşi să îndeplinească sarcini care depăşesc atribuţiile postului pentru care au fost angajaţi.

Romanii si cartile
Romanii si cartile
Foto: gandul.info

La Cărtureşti, înainte să fii chemat la un interviu, trebuie să dai un test de cultură generală. O candidată la postul de librar al acestei librării a scris pe  blogul personal un articol în care povestea experienţa de dinainte de angajare. Testul de cultură generală conținea, în mare, următoarele întrebări: "numește câte 3 filme de-ale lu woody allen, hitchcock; 3 scriitori români contemporani; 5 scriitori străini geniali; ultima carte citită + o recomandare; cine e van gogh, nigel kennedy; unește formația cu albumul potrivit etc. apoi chestii legate de însăși condiția de librar: ce ai face dacă…; ce este un librar de tip Cărturești: a) un vânzător de carte; b) un agent comercial; c) un promotor al culturii. (asta era o întrebare grea, recunosc, din moment ce lipsea varianta d) un artist.); ce părere ai despre afirmația „furtul de cărți e un gest nobil”.

Fata a trecut de testul de cultură generală și a fost chemată la interviu. I s-au prezentat atribuțiile postului, programul de muncă,  și... salariul. Ioana, absolventă a unei facultăți (licență și masterat), ar fi primit, pentru un program de muncă de 40 de ore pe săptămână, 800 lei. "Evident, nu m-am băgat cu inocență în povestea asta și nu m-așteptam la un salariu spectaculos'', recunoaște fata. 'Ironia cu Carturestiul & co. este ca fac atata caz de ideile/valorile inalte, dar concret nu au nici o problema sa-si frece librarii cu 800 ron pe luna, pentru ca 'dichisul' le tine si de foame'', a declarat Ioana Dumitru pentru B365.ro.

Atribuțiile unui librar sunt: să aranjeze cărţile, să sfătuiască clienţii ce cărți ar putea cumpăra, să ştie locul fiecărei cărţi, să fie mereu vesel și serviabil,  este răspunzător de gestiune, face acte, comenzi, primește marfa, introduce marfa, pune etichete cu preț si antifurt pe cărți. Programul este de 40 de ore pe săptămâne, împărțite astfel: două zile consecutive mai mult de 12 h, apoi două zile libere, apoi câte 8 h (dimineața sau după-amiaza), alternând cu câte o o săptămână când lucrai în weekend de la 9:30 până pe la 22.30, ca apoi să ai luni și marți libere. 

Până la urmă, fata nu a acceptat jobul. Nu a fost mândră să fie ''sclav la Cărtureşti'', așa cum a catalogat ea această meserie.

''După 3 luni de zile mi-au dat un test de evaluare a cunoștintelor și atașament față de companie. Erau niște întrebări stupide pe care le-am tratat ca atare. De genul: ce înseamnă Cărturești pentru tine ? Ce înseamnă dichis pentru tine? Așa că eu le-am luat foarte la mișto pentru că mi se părea dubios ca după 3 luni în care îmi făcusem super treaba, să vii la mine cu asemenea chestii. M-au pus să repet testul. Și mi-au tot zis: uite ce facem noi pentru tine, îți mai dăm a doua șansă. Și am zis că trebuie să plec de acolo, că nu e roz. O faza memorabilă… pe 24 decembrie în acel an, programul era până la ora 16.00. Pe loc, ne-au anunțat că se prelungește până la 20. Ne-au pus pe mine și pe o tipă să ne împachetam cadourile de Crăciun: o ciocolată și un ceai, și să stăm până la încheiere. Eu am zis pas, nu le-a convenit. Am plecat, n-am mai călcat pe-acolo și-mi e bine'', a scris Ana Iosub, fost librar la Cărturești, ca răspuns la postarea Ioanei.

La Humanitas, lucrurile s-au schimbat din iulie anul trecut, când librăria s-a transformat în librăria-cafenea, unde angajații nu doar vând și recomandă cărți, ci și servesc la mese clienții purtand sorțulețe branduite cu Humanitas. Deşi aveau mult mai multe lucruri de făcut, salariile s-au micşorat: de la 1200 lei salariu în mână plus bonuri de masă pe care îl avea un angajat acolo, a scăzut la 900 lei fără bonuri.

O fostă angajată a librăriei, Ioana Cărtărescu Petrică, a creat o petiţie online cu titlul "Demnitate pentru librari" "Niciodata nu s-a atentat mai grav la demnitatea acestor librari decat atunci cand conducerea Humanitas a decis sa ii transforme in barmani, o data cu deschiderea terasei de la Kretzulescu, fara a le cere macar acordul și fara a-i remunera in plus pentru aceasta noua responsabilitate, dimpotriva, sub amenintare cu reducerea salariului, pentru a putea angaja pe cineva care sa faca asta in locul lor. Astfel, oameni cu care clientii s-ar bucura sa stea la o cafea si sa discute literatura, au ajuns obligati sa serveasca acea cafea si sa spele apoi ceasca, probabil in timp ce recomanda vreun Kafka, vreun Cioran, vreun Liiceanu…'', scria în textul petiției. Un alt angajat ne-a povestit cum, în fiecare zi, Gabriel Liiceanu, în calitate de conducător al editurii Humanitas, își făcea apariția în librărie, se așeza la o masă și se apuca să dea angajaților teste de cultură generală. Totul se întâmpla la finalul zilei, după program, ținându-i acolo să rezolve testele, pe motiv că “Vreau să văd ce mai știți voi''.

Bogdan, actual librar la Humanitas, se declară mulțumit de jobul lui. "De asta am rămas aici. Pentru oamenii cu care intru în contact aici, nu pentru bani, ci pentru cât învăț. Nu mă deranjeză să vând la bar. Nici n-am avut pretenția să fiu plătit în plus pentru asta. Nu stiu ce sa zic. Nu sunt toti multumiti. Sunt unii oameni care stau în banii aia pe care-i primesc. Eu sunt student în anul I, am bursă și nu lucrez la Humanitas pentru bani, ci pentru câte învăț aici. E cert că este o meserie pe care ți-o alegi dacă vrei sa faci asta. Și sacrifici orice fițoșenie", a spus librarul. Bogdan ne-a spus că Gabriel Liiceanu vine, într-adevăr, în fiecare săptămână în librărie, dar pe el nu-l deranjează câtuși de puțin prezența lui,  ba din contra. 

În plus, Bogdan consideră că a fi librar la Humanitas ''e mai mișto'' decât să fii librar la Cărturești. Acolo salariile ar fi, într-adevăr, mai mici. El a avut de ales între cele două librării, iar Humanitas i s-a părut a fi alegerea potrivită.

Etichete: angajat, Humanitas, realitatea

0/8 COMENTARII
Mama
13 oct 15:28
+0
VOTURI
-0
Warning: The function sp_find_icon() has been deprecated and will be removed in a future update. Use the new function sp_paint_file_icon() instead. in /home/elucubra/public_html/wp-content/plugins/simple-press/sp-startup/site/sp-site-deprecated.php on line 105
Mihai
18 sep 21:10
+0
VOTURI
-0
Am fost si eu la interviu la Carturesti, chiar recent… un Carturesti din provincie. Din pacate, salariul nu este nici macar de 800 ron.. ESTE DE 700 RON !!! Nu mi-a venit sa cred!! Cred ca prosti suntem noi toti, ca ne lasam calcati in picioare, ca le permitem angajatorilor sa-si bata joc de noi.
Fane
06 mar 11:45
+0
VOTURI
-0
prostul moare de grija altuia, draga reporter realitatea.
Antim
03 mar 09:12
+0
VOTURI
-0
Dragii mei, lasati prostiile! Iata adevarata cultura: http://www.elucubratii.ro/forum/diverse-diferite-intre-ele/slagare-aproape-de-inima-mea-sfaramicioasa
iulia
02 mar 12:35
+0
VOTURI
-0
http://infoinsider.ro/2013/02/02/451o-fahrenheit-pompierii-ardeau-lucruri-iar-timpul-avea-grija-sa-arda-anii-si-oamenii/
iulia
02 mar 12:33
+0
VOTURI
-0
http://infoinsider.ro/2011/11/18/lansare-dan-puric-isi-lanseaza-simbata-o-noua-carte-sau-sambata/
iulia
02 mar 12:31
+0
VOTURI
-0
http://infoinsider.ro/2013/01/04/macelarie-carti-hacuite-la-libraria-carturesti/
iulia
02 mar 12:30
+0
VOTURI
-0
http://infoinsider.ro/2012/11/11/aprozar-mesaje-subversive-sau-psihologie-inversa-libraria-carturesti-ne-invita-la-citit-fugiti-cad-carti/

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE