Circul Globus va plăti despăgubiri de 1 milion de lei pentru muzica folosită în spectacoleCircul Globus trebuie să plătească aproape 1 milion de lei Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Instituția a pierdut definitiv procesul în care este acuzată de folosirea fără acord a unor opere muzicale în timpul spectacolelor.

Circul Globus va plati despagubiri de 1 milion de lei pentru muzica folosita in spectacole
Circul Globus va plăti despăgubiri de 1 milion de lei pentru muzica folosită în spectacole
Foto: wikipedia.org

UPDATE Reprezentanţii de la Circul Globul spun într-un comunicat de presă că Asociaţia Compozitorilor "distorsionează adevărul"

Referitor la comunicatul de presă transmis de UCMR ADA, Circ & Variete Globus face următoarele precizări: "În litigiu, ICCJ a hotărât în mod irevocabil ca pentru operele muzicale utilizate în spectacolele de circ şi cabaret la Circul Globus, în perioada de referinţă, opere care au ca autor cedenţii din contracte cu clauze de cesiune exclusive."

Circ & Variete Globus a pretins că nu există un act şi un drept de comunicare publică a operelor muzicale atunci când muzica este interpretată direct de către artişti, iar publicul este prezent la locul de provenienţă al comunicării publice, respectiv la sala de spectacol.

În comunicatul remis MEDIAFAX, reprezentanţii de la Circul Globus spun că în mod contrar celor susţinute de UCMR ADA, decizia de casare a ICCJ are un caracter de netăgăduit în ceea ce priveşte aspectul potrivit căruia în cazul existenţei unor contracte de cesiune exclusivă a dreptului de autor, nu se datorează renuneraţie organismului de gestiune colectivă, gestiunea colectivă nefiind obligatorie în acest caz.

"Finalizarea litigiului prin obligarea Circului la plata unei remuneraţii este cauzată exclusiv de lipsa de cooperare dintre autori - creatorii de muzică, cedenţi ai dreptului patrimonial exclusiv de autor pentru perioada în litigiu, 2004 - 2007", scriu reprezentanţii de la Circul Globus.

"Este regretabil că prin comunicatul emis de către UCMR ADA se distorsionează în mod tendenţios un adevăr juridic ce nu a fost revocat şi pus sub semnul întrebării de către nicio instanţă de judecată, ICCJ statuând în mod irevocabil că în cazul existenţei unor contracte de cesiune exclusivă a dreptului de patrimonial de autor nu este obligatorie gestiunea colectivă", spun reprezentanţii Circului.

Circul Globus trebuie să plătească Asociaţiei pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor în jur de 995.000 lei, pentru muzica difuzată în cadrul spectacolelor de circ între mai 2004 şi septembrie 2007. După 9 ani de proces, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză titularilor.

Instanța Supremă a luat decizia de a obliga Circul Globus la plata de despăgubiri de 1 milion de lei pentru difuzarea neautorizată de muzică în timpul spectacolelor, informează b1.ro.

Decizia vine dupa aproape 9 ani de când circul se află în proces. Dosarul a trecut în acest timp și pe la Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg.

Circul Globus a fost reclamat că, în perioada 2004-2007, a difuzat muzică în timpul spectacolelor Circ & Variete Globus fără a deține drepturi de autor și fără a cere încuviințare de la autori.

Etichete: Circul Globus, globus

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE