Ciucu, Sectorul 6: Nimeni nu-şi va mai permite să-şi lase terenul neîngrijitCiprian Ciucu, primarul ales al Sectorului 6, declară, într-un interviu acordat Agerpres, că va prioritiza situaţia spaţiilor verzi, o primă etapă în această direcţie fiind identificarea tuturor terenurilor aflate în paragină şi amenajarea acestora, indiferent că sunt administrate de sectorul public sau de cel privat.

Ciucu, Sectorul 6: Nimeni nu-si va mai permite sa-si lase terenul neingrijit (Foto news.ro)
Ciucu, Sectorul 6: Nimeni nu-şi va mai permite să-şi lase terenul neîngrijit (Foto news.ro)

"Oricum, nu vreau să mai văd şobolănie, o numesc aşa, terenuri lăsate în paragină pline de şobolani, pline de mizerie, infestate în mijlocul oraşului, între blocuri. Şi atunci, trebuie să amenajăm aceste spaţii şi oamenii să aibă acces la ele fără construcţii permanente. (...) Nimeni în Sectorul 6 - aceasta este ţinta mea - nu-şi va mai permite să-şi lase terenul neîngrijit. Ori şi-l îngrijeşte singur, ori îl îngrijeşte primăria şi trimite factura, o factură corectă, că nu încărcăm pe nimeni, dar spaţiul urban necesită o amenajare completă", spune Ciucu, conform Agerpres. 

El afirmă că prima măsură pe care o vizează când va prelua mandatul este realizarea unui audit în instituţie, după modelul anunţat de primarul general ales, Nicuşor Dan, la Primăria Capitalei.

Primarul ales al Sectorului 6 vizează atât construirea unui spital, cât şi a unor parcări sau crearea unui consiliu al dezvoltatorilor, astfel încât la construirea unui anumit număr de locuinţe aceştia să fie obligaţi să construiască şi o şcoală.

El mai precizează că cel mai probabil vineri sau săptămâna viitoare va demisiona din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Ciprian Ciucu vorbeşte în interviu şi despre situaţia de la Sectorul 1 şi apelul făcut de fostul primar al Sectorului 6 Gabriel Mutu.

AGERPRES: Aţi câştigat alegerile în Sectorul 6. Care consideraţi că a fost atuul dumneavoastră în faţa contracandidaţilor?

Ciprian Ciucu: Cred că atuul meu a fost imaginea cu care am intrat în aceste alegeri. Au fost mai multe atuuri. Şi ceea ce ce s-a încercat să se lege de mine pe o campanie puternic negativă cu invenţii nu s-a prins. Poate de altcineva s-ar fi prins mai uşor, dar oamenii şi-au dat seama că erau absurdităţi lucrurile care mi se imputau şi erau împinse cu bani mulţi în spaţiul public şi acesta a fost unul dintre atuuri. Un alt atuu a fost că am avut o organizaţie puternică în spate, în speţă PNL Sector 6 pe care o conduc de ai bine de un an - era pregătită şi era determinată - şi împreună am făcut o campanie foarte bună. Şi al treilea atuu, deloc de neglijat, a fost că în Sectorul 6 am avut şi susţinerea colegilor de la USR PLUS în mod activ, adică ne-am cunoscut, am colaborat bine pe parcursul campaniei şi s-a făcut transferul dinspre electoratul USR PLUS către mine. Aceste trei atuuri, plus faptul că am fost pregătiţi şi am fost pregătit de mai mult timp, adică nu a fost o candidatură nepregătită. A fost o candidatură pregătită din timp şi cu foarte multă muncă în spate.

AGERPRES: Sunteţi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Când veţi demisiona din această funcţie?

Ciprian Ciucu: Această funcţie este incompatibilă cu cea de primar şi imediat ce voi avea hotărârea judecătorului, căci este o astfel de etapă procedurală, cel mai probabil vineri voi demisiona sau săptămâna viitoare, în funcţie de ceea ce spune legea.

AGERPRES: Care va fi prima măsură luată când vă veţi prelua mandatul de primar la Sectorul 6?

Ciprian Ciucu: Sunt mai multe măsuri pe care le am în vedere la început de mandat, dar cu siguranţă vreau să văd unde suntem şi o analiză se impune. Va trebui să analizez foarte clar toate instituţiile din subordinea primăriei şi să văd pe ce s-au cheltuit banii, care sunt contractele la zi, inclusiv pe deszăpezire dacă avem un contract sau nu la zi, cu ce capacităţi urmează să se intervină pentru că iarna este colea şi va trebui să încep cu astfel de măsuri, nu sunt spectaculoase, dar sunt extraordinar de importante. Adică dacă nu înţelegi foarte bine în ce instituţie ajungi, ce bugete are, ce activitate are şi dacă este eficientă sau nu, ce competenţe au oamenii din instituţiile pe care le coordonezi, pentru că sunt mai multe administraţii în subordinea Primăriei Sectorului 6, nu ştii pe ce lume eşti şi nu poţi să zici că o să ai performanţă. Orice manager de bună credinţă, atunci când preia conducerea unei structuri, oricare ar fi acea structură, prima şi prima măsură pe care trebuie să o facă este să impună un audit şi analize funcţionale.

AGERPRES: Practic, este o măsură ca cea pe care a anunţat-o şi Nicuşor Dan la Primăriei Capitalei?

Ciprian Ciucu: Da, oamenii de multe ori poate aşteaptă chestiuni spectaculoase, ceva din programul de guvernare: 'Domne' o să transparentizezi imediat' - asta se poate face şi o voi face foarte rapid, o să informatizez imediat totul. Nu e realist. Ceea ce este realist este ca să-ţi dai seama... Oamenii trebuie să înveţe să gândească dincolo de spectaculos, atunci când vine vremea în politică. În campanie se vorbeşte foarte mult - 'Domne' un proiect spectaculos'. Nu ştiu ce o să facem, autostrăzi suspendate, un mega spital cu 2.500 de paturi propus de Gabriela Firea şi care nu s-a întâmplat. Dar nu este nevoie de aşa ceva. Ceea ce este nevoie este să ai o judicioasă planificare strategică. Asta înseamnă ca, în funcţie de competenţele instituţiei pe care o conduci, să fixezi nişte priorităţi. Odată ce ai fixat acele priorităţi, să le bugetezi ca atare şi să începi să faci un fel de finanţare pe programe care au nişte indicatori foarte clari. De exemplu, dacă scade gradul de poluare într-o anumită zonă, dacă se anvelopează cu cât la sută ai preluat, să zicem că în contextul curent ar fi deştept să-ţi alegi ca una dintre cele trei priorităţi, în contextul curent fiind faptul că reţeaua RADET, Termoenergetica cum este astăzi, este în pioneze şi atunci vrei să te asiguri că oamenii din sectorul tău nu or să moară de frig la iarnă sau peste două ieri.

Trebuie să-şi alegi ca prioritate strategică anveloparea. Odată ce ai decis că mergi pe această prioritate, trebuie să direcţionezi o bună parte din fonduri ca să lucreze mai mult şi mai bine şi mai repede pe anvelopare şi ea devine prioritate strategică în momentul în care bugetul reflectă că este o prioritate strategică. Dacă vine cineva şi spune că face şi aia şi aia şi aia şi cealaltă, o să fie o listă de cumpărături şi nu înseamnă performanţă în guvernare. Performanţă înseamnă că am luat, să zic, sub 10% Sectorul 6 ca anvelopare, pentru că pe acolo suntem, şi l-am dus în patru ani la 50-60%. Asta e performanţă. Adică să anvelopezi mai mult decât au anvelopat ultimii trei primari. E o performanţă. Trebuie să ne învăţăm să guvernăm cumva mai modern, că noi guvernăm ca în secolul XIX, în sensul că nu avem priorităţi clare, că bugetarea nu urmează priorităţile şi guvernăm cu decizii luate ad-hoc, că aşa mi se pare mie, că aşa cred eu, că aşa am visat azi noapte sau am văzut la altul. Acesta este un mod viciat de a lua decizii şi de a conduce o instituţie publică.

Sunt trei niveluri pe care poţi să iei decizii. E acest nivel care este întâlnit în Africa subsahariană sau în Asia Centrală, ad-hoc se numeşte, aşa cred eu şi aşa s-a guvernat la Primăria Capitalei, pe genunchi. Când cereai date ca să vezi impactul unei politici nimeni nu ţi le putea furniza. Al doilea model este să te axezi pe experţi, să atragi experţi şi ei vin cu nişte propuneri pe baza expertizei şi experienţei lor acumulate în timp şi îţi dau câteva soluţii. Cel mai performant model de guvernare locală, naţională sau europeană este ceea ce se cheamă în limba engleză "evidence-based policy", adică politici bazate pe evidenţe, pe date. Şi atunci trebuie să facem nişte analize foarte clare, foarte judicioase şi în funcţie de nevoile pe care le avem în sector şi în funcţie de avantajele pe care le avem în sector să direcţionăm banii către anumite priorităţi, pe date, inclusiv şi în zona socială te duci pe zona de tranzit, de spaţiu verde.

Asta înseamnă guvernare modernă şi nu autostrăzi suspendate şi nu spitale de 2.500 de paturi care nu se mai întâmplă, ci trebuie să ai nişte indicatori foarte clari care se reflectă în calitatea vieţii oamenilor şi tu asta trebuie să faci, să urmăreşti prin investiţiile pe care le faci să atingi acei indicatori care se reflectă în calitatea vieţii oamenilor. V-am dat un răspuns complicat şi nu poate la întrebare, dar vreau să şi educăm. Dacă suntem comunicatori, dacă oamenii ascultă, vreau ca oamenii să înţeleagă mai bine şi nu aştepte spectaculosul şi fabulosul care nu se mai întâmplă, pentru că Gabriela Firea a condus primăria din breaking news în breaking news, tot timpul că face ceva spectaculos, peste două săptămâni anunţa altceva. Acela nu se întâmpla. Ce trebuia să se întâmple nu se întâmpla, peste două săptămâni iară conferinţă de presă, ceva spectaculos care nu se întâmplă şi aşa mai departe, deci nu asta este guvernarea modernă, este populism.

Etichete: ciprian ciucu, Sectorul 6, spatii verzi, terenuri neingrijite

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE