CJUE: Un mandat de arestare emis în România poate fi ANULAT din cauza tratamentelor inumaneCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, în cazul unei solicitări de arestare emise de România, că aplicarea unui mandat de arestare emis de un stat membru UE poate fi anulată în cazul în care există riscul tratamentelor inumane din cauza condiţiilor de încarcerare ale statului respectiv.

CJUE: Un mandat de arestare emis in Romania poate fi ANULAT din cauza tratamentelor inumane
CJUE: Un mandat de arestare emis în România poate fi ANULAT din cauza tratamentelor inumane
Foto: opiniedecarei.com

Aplicarea unui mandat de arestare emis de un stat membru UE poate fi anulată în cazul în care există riscul concret al tratamentelor inumane din cauza condiţiilor de încarcerare în statul respectiv, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul unei solicitări de arestare emise de România.

"Aplicarea unui mandat de arestare european poate fi refuzată în cazul în care există un risc concret de tratament inuman sau degradant din cauza condiţiilor de încarcerare în statul membru care a emis mandatul", a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit agenţiei ANSA, citată de mediafax.ro.

"Dacă existenţa acestor riscuri nu poate fi exclusă într-un termen rezonabil, autoritatea care are rolul aplicării mandatului poate decide dacă pune capăt procedurii de extrădare a deţinutului", a stabilit instanţa Uniunii Europene.

CJUE a luat această decizie în cazul a doi cetăţeni din România şi Ungaria vizaţi de mandate de arestare la nivel european.

Cei doi suspecţi se află în Germania, iar o instanţă judiciară germană s-a adresat CJUE pentru a afla dacă poate aplica mandatele de arestare în contextul în care există semne de întrebare privind condiţiile de încarcerare în România şi Ungaria. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit, în urmă cu doi ani, că România şi Ungaria au încălcat drepturile deţinuţilor, în contextul supraaglomerării din închisori.

Pentru luarea deciziilor de la caz la caz "va fi necesar să se demonstreze că există motive serioase de a crede că deţinutul este expus riscurilor din cauza condiţiilor de detenţie. Pentru evaluarea riscurilor, autoritatea responsabilă de aplicarea mandatului de arestare trebuie să ceară autorităţii emitente toate informaţiile necesare despre condiţiile de încarcerare", precizează instanţa judiciară a Uniunii Europene.

Etichete: curtea de justitie, penitenciar romania

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE