Fostul hotel Concordia a ajuns o ruină. Primăria spune că au fost demarate proceduri de restaurareFostul hotel Concordia, clădirea istorică în care, acum 155 de ani, s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Românesti, a ajuns, astăzi, o ruină. Conform unui material publicat vineri de RISE Project, firma Ro Naturstein, cea care îl deţine, nu a investit în cosolidarea imobilului. Primăria Capitalei a transmis, la câteva ore de la publicarea materialului menţionat, că au fost demarate procedurile pentru obţinerea autorizaţiilor de consolidare a clădirii.

Cladirea din Bucuresti in care s-a decis alegerea lui ALEXANDRU IOAN CUZA ca domnitor, o ruina
Clădirea din Bucureşti în care s-a decis alegerea lui ALEXANDRU IOAN CUZA ca domnitor, o ruină
Foto: adevarul.ro

UPDATE: Primarul Sorin Oprescu a anunţat, printr-un comunicat de presă remis B365.ro, că "au fost demarate procedurile pentru obținerea autorizațiilor de consolidare, restaurare și refuncționalizare a fostului hotel Concordia".

Conform comunicatului de presă, Municipalitatea a amendat proprietarii pentru a-i determina să restaureze imobilul. 

"Însă abia acum pot spune că există o promisiune fermă și chiar au demarat procedurile pentru obținerea autorizațiilor de consolidare, restaurare și refuncționalizare a fostului hotel Concordia. Noul proprietar al imobilului a contractat deja o firma de arhitectura care realizează proiectul necesar restaurării fostului hotel Concordia. Împreună s-au adresat Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului București pentru sprijin în obținerea autorizațiilor necesare", transmite primarul general Sorin Oprescu prin comunicatul de presă.

Începând cu anul 2003, cladirea este exploatată de firma Ro Naturstein, compania care o deține în proprietate. Proprietarii acestei companii sunt, conform RiseProject.ro, o familie italiană din Novara (Piemont) și un român – asociat, în alte întreprinderi, cu afaceriști cu dosare penale. Ei au cumpărat-o în 2003 cu prețul de 300.000 de USD, precizeaza sursa citata.

În aprilie, anul trecut, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că este dispus să exproprieze această clădire, în limita posibilităţilor financiare ale municipalităţii, dacă proprietarul ei, firma Ro Naturstein, nu o va consolida cu resurse proprii. Lucru care nu s-a întâmplat.

Primaria Municipiului Bucureşti susţine, conform comunicatului de presă citat mai sus, că a efectuat verificari la imobil încă din anul 2010 si ca, in data de februarie 2013, s-a aplicat o sanctiune contraventionala pentru proprietarii imobilului, prin care s-a dispus "luarea de urgenta a masurilor de conservare, consolidare, restaurare, reparatii curente şi de intretinere ale constructiei, respectiv obtinerea unei autorizatii de construire in regim de urgenta de la Primaria Municipiului Bucuresti."

Societatea italiana s-a scuzat in fata Primariei Municipiului Bucuresti ca este blocata in depunerea documentatiilor pentru obtinerea autorizatiilor de restaurare de co-proprietarul fostului hotel, firma care detinea doar un spatiu comercial in cladirea din strada Smardan, nr.39. Situatia s-a remediat la sfarsitul anului 2013, adaugă Municipalitatea, in momentul in care cladirea fostului hotel Concordia a ajuns sa aiba un singur proprietar, persoana fizica, de cetatenie romana, care a cumparat cladirea, noul proprietar al imobilului contractand deja o firma de arhitectura care realizează proiectul necesar restaurării.

Etichete: alexandru ioan cuza, concordia

0/2 COMENTARII
lagrieb
24 ian 21:15
+0
VOTURI
-0
Iar incepi cu Nicusor Dan? Ai o obsesie cu individul asta!
Unde anume, IN ARTICOL, scrie ceva de el? Nu scrie! Dar tu numai asta vezi!
Ai o problema grava, omule... Stii, mai sunt si alte site-uri pe care le poti spama cu obsesiile tale. De ce nu ne lasi in pace cu prietenii tai imaginari?
gabriel
24 ian 20:01
+0
VOTURI
-0
Ar fi interesant sa spuneti ca acest hotel a ajuns o ruina de acum 20 de ani,nu ieri.Poate ca Nicusor Dan avea timp sa-l observe daca nu se focaliza atat pe "monumentul"Matache!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE