Clădirea-simbol a Street Delivery va fi demolată. Ministrul Culturii: Bucureştiul, un oraş agresatClădirea-simbol de pe strada Arthur Verona, al cărei calcan a găzduit, timp de 11 ani, desenele murale realizate cu prilejul manifestărilor Street Delivery, va fi dărâmată, potrivit unui anunţ făcut de Fundaţia Cărtureşti, relatează news.ro. . Ministrul Culturii, Corina Şuteu, este de părere că această zonă centrală a Capitalei este o insulă de identitate, iar Bucureştiul este un oraş agresat de demolări sistematice.

Cladirea-simbol a Street Delivery va fi demolata.
Clădirea-simbol a Street Delivery va fi demolată.
Foto: Facebook - Carturesti

Calcanul (zid de clădire fără ferestre – n.r.) desenat de pe strada Arthur Verona colţ cu Dionisie Lupu, din centrul Capitalei, devenit în ultimul deceniu un simbol al culturii urbane bucureștene, ar putea dispărea. Clădirea a fost vândută, iar noul proprietar intenţionează să pună în practică un proiect mai vechi şi amânat: să construiască în loc o clădire de birouri P+4.

Desenul de pe calcanul de pe strada Verona colţ cu Dionisie Lupu se schimbă în fiecare an, cu ocazia "Street Delivery". Festivalul urban are loc de 11 ani pe micuţa şi frumoasa strada dintre bulevardul Magheru şi Jean Louis Calderon, lângă parcul Grădina Icoanei.

"Vestea că se dorește demolarea imobilului din intersecția străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de îngrijorătoare.

Zona istorică Arthur Verona - Dionisie Lupu - Pitar Moș are un țesut și un peisaj urban păstrate nealterate aproape în totalitate, iar această insulă de identitate a Bucureștiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare și revitalizare urbană din Capitală, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery și Fundația Carturesti.

Calcanul casei care urmează să fie demolată a căpătat în cei 11 ani de Street Delivery o valoare simbolică a locului, devenind un reper nou într-un spațiu vechi de două secole. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o funcție de coagulare artiștilor și activiștilor și face parte deja din memoria afectivă a centrului orașului.

Dezvoltarea orașului și salvarea memoriei și identității Bucureștiului nu trebuie să se excludă. Ele trebuie să dialogheze, dar cu precizarea permanentă a faptului că Bucureștiul este un oraș agresat atât de demolările sistematice din anii 80, cât și de cele petrecute în ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei", a scris Corina Şuteu pe Facebook. 

Etichete: carturesti, Clădire strada Arthur Verona, cladire Street Delivery, cladire Street Delivery demolare

0/14 COMENTARII
Emil
21 Jun 20:19
+0
VOTURI
-0
Andrei, nu conteaza ce crezi tu despre urbanism ci cum e legislatia europeana si pan-americana a zonelor protejate. Ele reglementeaza regimul de inaltime, insa nu exclud inlocuirea unor cladiri nepotrivite sau in stare proasta, chiar daca pot fi reparate, cu unele care sa respecte caracterul zonei. In Viena, pe celebra Kartner strasse s-a demolat o cladire veche de peste 130 de ani pt. a fi inlocuita cu alta care are aceeasi functiune (Peek&Cloppenburg). Urbanismul nu tine de seama de ce vrea unul ca tine, el are reguli stabilite de specialisti in domeniu. Eu nu am facut comentariul bazat pe convingerile mele ci pe prevederile PUG. Tu insa ar trebui sa mai pui mana pe carte. Eu am facut analogii, insa tu nu cunosti intelesul acestei sintagme. "In loc sa vindeci un om, mai bine il impusti", nu e o analogie "inteligentule". Ridicat-ti nivelul de inteligenta mai intai, apoi comenteaza pe site....
Andrei
21 Jun 19:52
+0
VOTURI
-0
Emile, chestia pe care ai spus-o despre zonele protejate e o ineptie cat tine de mare, in conditiile in care patrimoniul construit si cu precadere tesutul urban vechi se duce dracului. N-are rost sa-mi pierd timpul cu tine fiindca e clar ca oricum n-o sa pricepi nimic si o s-o tii pe a ta in continuare.

Cat despre analogiile tale de 2 lei, iti respund cu alta analogie - daca un om e bolnav, il vindeci, nu-l impusti.
Emil
21 Jun 19:05
+0
VOTURI
-0
@andrei - legea e facuta prost, in sensul ca nu trebuie sa existe zone protejate, ci cladiri protejate. Asta pt. ca in Romania zonele nu sunt unitare, au multe cladiri ce nu se incadreaza in specificul zonei, sunt simple constructii fara valoare. Si in Occident se face distinctia intre cladirile valoroase si cele care pot fi inlocuite, desi acolo cazurile sunt mai rare, intrucat orasele sunt mai bogate si nu s-au construit in general "porcarii". In ceea ce priveste alegerea ta, "mai bine calcane decat o cladire plomba" ( plomba putand fi foarte bine o cladire decenta, frumoasa, care se incadreaza perfect in zona ), ce pot spune ? E din ciclul " mai bine sarac si bolnav, decat bogat si sanatos", sau mai bine Logan decat Marcedes.....Romania e plina de oameni prosti, nepriceputi, fara simt practic sau estetic, iar tu Andrei faci cu brio parte dintre ei. Ramane la capitolul "perle dambovitene" optiunea ta. Cred ca pentru tara era mai bine daca nu nu te nasteai, consumai mai putin oxigen si produceai mai putine reziduuri.....
Andrei
21 Jun 18:25
+0
VOTURI
-0
Decizia o fi legala, dar este luata pe baza unei legi proaste (de ce ne mai obosim cu zonele protejate ca oricum se demoleaza in draci in ele - pana si in zona Capitale au disparut cladiri), dar ce nu vor meltenii de Romani sa priceapa este ca zonele cu case au valoare intrinseca pentru oras, inclusiv istorica, chiar daca partile componente nu-s neaparat mari monumente de arhitectura. Intregul > partile individuale.

Ne sifonam cand occidentalii ne fac retrograzi, dar Francezii de exemplu tranteau plombe in zone vechi in draci in anii 60-70 iar acum nu mai stiu cum sa le mascheze. Dintre un calcan chior si o plomba care arata ca o nuca in perete, prefer calcanul - construiti fratilor la periferie, nu in centru.
Gogu
21 Jun 14:42
+0
VOTURI
-0
@jkhk, care casa istorica retardatule ?Nu intelegi ca nu e pe lista monumentelor si de aceea proprietarul are dreptul sa faca ce vrea cu ea ? Normal ca nu se demoleaza doar calcanul, cat de dobitoc ai putut fi doar pt. ca ai tinut sa specifi asta ??? Pe ziua de azi ai luat deja titul de "boul Romaniei".... Halal natiune cu asemenea cretini....
Abc
21 Jun 14:18
+0
VOTURI
-0
jkhk - cladirea nu e pe lista celor de patrimoiu, idiotule ! Asta inseamna ca specialistii (nu melteni ca tine !) au decis ca nu are valoarea arhitecturala, in asa fel incat poate fi oricand demolata. Am iesit de mai multe ori din tara decat te-ai dus tu la magazin sa-ti cumperi o paine, amaratule! Suge-o in continuare tzugurlane !
radu
21 Jun 14:13
+0
VOTURI
-0
jkhk, cladirea care se va construi in locul acelei cocioabe va arata de o mie de ori mai bine decat calcanul expus la strada. Cred ca nu stii despre ce "bijuterie" e vorba. Iar daca stii si chiar crezi ca ar putea fi o "bijuterie" un perete catre strada, ai mari probleme cu capul ! Nu orice prost ar trebui sa poata comenta pe acest site ! S-au demolat din pacate si adevarate bijuterii arhitecturale in Bucuresti, nu contest asta, insa spulberarea urgenta a acestei case e necesara, concomitent cu constructia uneia decente care sa respecte regimul de inaltime si sa se incadreze frumos in zona.
Mihai
21 Jun 10:45
+0
VOTURI
-0
Va lamentati aiurea in purul stil romanesc. In primul rand, casa, ce o fi ea, maghernita sau palat, nu e pe lista cladirilor de patrimoniu, ceea ce da dreptul legal proprietarului de a o demola oricand doreste el, si nu catzelandrii ! In al doilea rand, casa a fost construita nerespactand vreo regula de urbanism, fiind intoarsa cu spatele, ceea ce nu aduce niciun beneficiu tramei stradale. Chiar daca ar fi fost vreo minunatie de casa (ceea ce nu e cazul!), nimeni nu ar fi putut-o vedea, fiind intoarsa cu spatele catre strada. Singura sansa pentru reintregirea frontului stradal e demolarea acestei cladiri, si constructia uneia care sa se armonizeze cu cele din jur, intoarsa firesc cu fatada catre strada ! Nu avem nevoie de pereti pe care sa picteze unii ci de cladiri frumoase care sa respecte specificul zonei.
jkhk
21 Jun 10:01
+0
VOTURI
-0
@ABC si calcanul ala nu apartine unei case istorice bai handicapatule? Prostue aia nu vor sa demoleze doar calcanul :)) ci toata casa muistule. Mai iesi in mortii matii din tara si vezi cum se construieste in Barcelona, Madrid, Paris, Londra si dupa sa comentezi.
Abc
21 Jun 09:29
+0
VOTURI
-0
@@jkhk - care bijuterie, dobotocule ? E un calcan al unei case, indiferent cum ar fi renovata, partea care se va vedea din strada va fi un calcan, adica un simplu prete, boule ! Ti se pare frumost, vita ?
jkhk
21 Jun 06:44
+0
VOTURI
-0
@ Zzz a ajuns o maghernita din vina proprietarului si despre ce progres vorbesti bai idiotule? Ti se pare pare ca a progresat Bucurestiul de pe urma demolarilor? Ai vazut macar ce mizerii s-au construit in locul cladirilor demolate? Blocul pe care vor sa-l ridice in locul acestei case ( care daca ar fi renovata ar fi o bijuterie), nu se potriveste deloc cu zona si o va distruge din punct de vedere estetic.
AoC
21 Jun 00:28
+0
VOTURI
-0
Multi idioti in frunte cu tine si cei care gandesc ca tine, de aia a si ajuns Bucurestiul o shaorma arhitecturala.
Zzz
20 Jun 22:15
+0
VOTURI
-0
Dac e asa, sa nu se mai demoleze nicio maghernita, oricat de urat ar arata, pentru ca s-au atasat oamenii de ea......multi idioti sunt in tara asta, nu e de mirare ca nu progresam !

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE