Clădirile clasate ca monument istoric, muzeele şi case memoriale, scutite de impozit - PROIECTClădirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzeele şi casele memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare ar putea fi scutite de taxe și impozite, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de parlamentari ai UDMR. 

Cladirile clasate ca monument istoric, muzeele si case memoriale, scutite de impozit - PROIECT (Foto stirileprotv.ro)
Clădirile clasate ca monument istoric, muzeele şi case memoriale, scutite de impozit - PROIECT (Foto stirileprotv.ro)

Potrivit prevederilor actuale, este lăsată la latitudinea consiliilor locale decizia de a scuti aceste clădiri și terenuri aferente de impozite și taxe. Inițiatorii sunt de părere că prevederile noului Cod fiscal încalcă principiul protejării și conservării monumentelor istorice și dispare ideea că monumentele istorice reprezintă valori de interes general.

''A lăsa la latitudinea autorităților publice locale decizia de a impozita sau nu aceste clădiri (...) înseamnă deschiderea căii spre distrugerea lor, deschizând calea liberă înlocuirii lor cu unele noi. Astfel, va dispărea o valoare imensă și nerecuperabilă a acestei țări", au apreciat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit inițiativei legislative, clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice, precum și terenurile aferente, vor fi incluse în categoria celor scutite de taxe și impozite.

Proiectul a fost depus pe 18 februarie și se află în consultare publică la Senat.

Inițiatorii proiectului sunt 28 de parlamentari UDMR, dar și câțiva de la alte partide, cum ar fi Mădălin Voicu, Mihai Sturzu, Liliana Mincă, Ioan Tămâian și Traian Dobrinescu, care propun modificarea Codului fiscal în acest sens, scrie Agerpres. 

Etichete: casa memoriala, clădiri, monument istoric, muzeu, proiect senat, scutire impozit

0/1 COMENTARII
alin
19 feb 15:17
+0
VOTURI
-0
Nu stiu cum de se permite construirea cladirii din sticla de langa ASE. E absolut o bataie de joc, iar intr-o tara normala s-ar fi oprit lucrarile si s-ar fi demarat o ancheta pt a vedea cum s-au dat aprobarile pentru cladirea respectiva.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE