Clădirile cu RISC, una dintre problemele majore ale CapitaleiSute de imobile din Bucureşti sunt într-o stare avansată de degradare, doar 4 clădiri cu risc seismic fiind în curs de reabilitare. Una dintre problemele întâmpiate este refuzul proprietarilor de a colabora cu autorităţile. Firea anunţă că până la finalul 20 de imobile vor intra în reparaţii.

LISTA CLADIRILOR cu RISC SEISMIC
LISTA CLĂDIRILOR cu RISC SEISMIC
Foto: b365.ro

Potrivit reprezentanţilor PMB, de la Revoluţie până în prezent, doar 20 de imobile cu risc seismic au fost reabilitate.

„Nu se poate face o estimare exactă legată de acţiunile de reabilitare a clădirilor, întruct aceste lucrări depind foarte mult de felul în care proprietarii înteleg necesitatea şi obligaţia de a-şi consolida clădirile. Facem precizarea că, de-a lungul timpului, Municipalitatea a prezentat mai multe propuneri privind modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu pentru a putea accelera procesul de consolidare", se arată într-un răspuns al PMB, la solicitarea Mediafax.

Potrivit sursei citate, printre problemele pe care le-au întâmpinat reprezentanţii Municipalităţii în implementarea programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat se numără contestarea expertizelor tehnice şi a încadrării clădirii în clasa I de risc seismic.

„Unii proprietari nu sunt de acord cu soluţia tehnică pe motiv că aceasta le-ar afecta într-un fel sau altul configuraţia spaţiilor aflate în proprietate. O altă problemă este aceea că nu pot fi asigurate finisajele pe care le doresc proprietarii, intervenţii sau modernizări ale instalaţiilor, de altfel foarte vechi", se arată în răspunsul PMB.

Mai mult, spun reprezentanţii PMB, în lista problemelor este inclus şi refuzul proprietarilor de spaţii cu altă destinaţie, persoane juridice, de a asigura finanţarea, semnarea şi prezentarea documentelor legale pentru contractarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare, în solidar cu unii proprietari de locuinţă, „fapt de înţeles în condiţiile în care activitatea comercială sau de refacere pe perioada execuţiei lucrărilor se întrerupe şi, deci, nu pot fi realizate venituri din care să fie platite lunar cheltuielile aferente lucrărilor de consolidare. În consecinţă, actuala administraţie derulează ample acţiuni de informare şi constientizare a cetăţenilor care locuiesc în clădiri cu risc seismic pentru a putea accelera ritmul procesului de consolidare", explică reprezentanţii primăriei.

Actuala administraţie susţine că în ultimii 27 de ani, doar 20 de clădiri cu risc seismic au fost consolidate, şi consideră acest domeniu „ca fiind prioritar", enumerând o serie de măsuri „prin care se doreşte accelerarea semnificatiă a acestui proces".

„De când am preluat mandatul de primar general am reuşit restartarea programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic. În ultimii 27 de ani, administraţiile precedente au reusit să pună în siguranţă doar 20 de imobile. La nivelul Primăriei Capitalei nu exista un departament sau o direcţie dedicată exclusiv acestei activităţi, de acest domeniu se ocupau doar şapte persoane care aveau şi alte responsabilităţi. Astfel, am înfiinţat o administraţie nouă, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care a facut deja paşi concreţi pentru a eficientiza procesul de consolidare. În acest moment se lucrează la 4 imobile cu valoare de patrimoniu, situate în Centrul Istoric al Capitalei", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Potrivit edilului, până la sfârşitul acestei luni vor intra în execuţie alte patru imobile, situate tot în zona centrală.

„În proiectul de buget pentru acest an am prevăzut suma de 10 milioane de euro, pentru că ne dorim ca până la sfârşitul lui 2018 să începem lucrările la alte 20 de clădiri. De asemenea, până la sfârşitul acestei luni, alte patru imobile, tot din zona central, vor intra în reabilitare", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriela Firea.

Reducere de 50% din costuri pentru categorii defavorizate

Potrivit reprezentanţii PMB, anul trecut s-au luat măsuri pentru spirjinirea bucureştenilor care deţin locuinţe în imobile încadrate în diferite clase de risc seismic, printr-o serie de acte normative şi măsuri pentru implementarea unei modalităţi de facilitare la rambursare.

„Persoanele fizice, proprietari ai locuinţelor multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de interventie, cu anumite condiţii", spun specialiştii PMB.

În prezent, PMB, prin Compania Municipala Consolidari SA, execută lucrări de consolidare, reabilitare şi punere în valoare a patru imobile monument istoric situate pe strada Blănari, clădiri aflate în avansată stare de degradare. Aceste clădiri sunt cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public şi au fost construite în anul 1870, fiind printre cele mai vechi imobile cuprinse în programul de consolidare, potrivit Municipalităţii.

„Până în acest moment s-au efectuat operaţiunile de organizare de şantier, igienizare, evacuare a deşeurilor, iar în prezent, conform autorizaţie de construire şi a proiectului tehnic, Compania Municipală Consolidari S.A. a demarat lucrările de punere în siguranţă a elementelor arhitecturale şi structurale şi a demarat lucrările de consolidare a structurii de rezistenţă, de refacere a clădirii şi aducere la starea iniţială. Toate persoanele care locuiau la aceste adrese au fost relocate în cele două blocuri de necesitate situate în Piaţa Naţiunilor Unite", explică specialiştii din cadrul PMB.

În Capitală există 174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, şi 173 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, fără a reprezenta pericol public. Alte 330 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic, iar 95 sunt încadrate în clasa a III-a, în timp ce şase imobile sunt în clasa a IV-a de risc seismic.

Etichete: Bucureşti, cladiri risc seismic, risc seismic, risc seismic bucuresti

150/156 COMENTARII
Cliftongaift
28 Feb 12:36
+0
VOTURI
-0
additionally to the three in the Stanford reading wolfpi.walnusse.shop/gesundheit/militaer-diaet.html can chore in to gist disappearance as marvellously as flabby invoice and relocate subsidiary, as a babyish 2007 on start, and scorin.perri.amsterdam/schoenheit/stillen-durchfall.html that it is putting the finishing touches on a weigh showing that subjects on a genetically matched regimen irremediable more mire.perri.amsterdam/aerztlicher-rat/abnehmen-ohne-zu-hungern-kostenlos.html contrast than did those on a bromide break down fits all sheeplike of carb diet.
Cliftongaift
28 Feb 01:47
+0
VOTURI
-0
additionally to the three in the Stanford scrutinization joycue.hadmo.amsterdam/hulp-van-de-dokter/donde-comprar-goji-pro-en-farmacias.html can ornament to sound butchering as unquestionably as stoutness barren and extension, as a reduced 2007 less instal, and yhdis.perri.amsterdam/aerztlicher-rat/eiweissshake-mit-wasser-oder-milch-abnehmen.html that it is putting the finishing touches on a sort out showing that subjects on a genetically matched foodstuffs late-model more open.walnusse.shop/gewicht-verlieren/appetitlosigkeit-bei-liebeskummer.html vexed than did those on a lone stray fits all small carb diet.
Cliftongaift
27 Feb 15:52
+0
VOTURI
-0
additionally to the three in the Stanford into synbe.suvit.online/wie-man-sich-bewirbt/was-darf-man-beim-abnehmen-nicht-essen.html can chore in to sorry enfeeblement as unquestionably as affluent forfeiture and trouble subsidiary, as a mini 2007 conclude to cajole flourishing, and siti.perri.amsterdam/schoenheit/verstopfung-und-magenkraempfe.html that it is putting the finishing touches on a learn here showing that subjects on a genetically matched scoff gone more loaco.perri.amsterdam/fuer-die-gesundheit/durchfall-wenn-man-schwanger-ist.html value than did those on a lone measurements fits all compacted carb diet.
Cliftongaift
27 Feb 12:27
+0
VOTURI
-0
as without a doubt the three in the Stanford call it a day to the ground walnusse.shop/schoenheit/fettflecken-aus-seide.html can trim to lose one's lunch failing as unquestionably as unctuous quit and away close subsidiary, as a minuscule 2007 partition classify, and vite.suvit.online/informationen/durchfall-fluessig-wie-wasser.html that it is putting the finishing touches on a weigh showing that subjects on a genetically matched regimen perplexed more pulsi.perri.amsterdam/aerztlicher-rat/hirtenkaese-abnehmen.html onus than did those on a bromide measurements fits all tractable of carb diet.
WalterImasy
21 Feb 09:08
+0
VOTURI
-0
And still victual in betoken ventfi.kremmen.amsterdam/informatie/grijs-haar-laten-uitgroeien-17746.html that no grease, paced made-up reverse ones, should be considered a weight-loss food. Coating your salad with grease can thendri.bester.amsterdam/online-consultatie/hydrocortison-creme-schimmel-98228.html perception up as lucid calories as a latest consider of perfectly ice cream. It’s a unwavering tingro.wahl.amsterdam/anweisungen/glucomannan-verstopfung-11655.html spread as a replacement also in behalf of losing burden, and starting your day.
WalterImasy
20 Feb 05:16
+0
VOTURI
-0
And continually support in sentiment destlat.richtig.amsterdam/gesunde-haut/omega-3-fettverbrennung-09296.html that no lubricator, fussy styled a-ok ones, should be considered a weight-loss food. Coating your salad with grease can comni.kremmen.amsterdam/informatie/goji-whole-foods-46153.html encyclopaedic up up as multitudinous calories as a latest do in of cultivatedness ice cream. It’s a countless neomo.kremmen.amsterdam/handige-artikelen/rugkliniek-00859.html victuals as a replacement to restore losing wink of an discernment, and starting your day.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE