CLĂDIRILE DIN BUCUREŞTI cu risc seismic care prezintă pericol public. LISTA actualizatăPrimăria Municipiului Bucureşti a actualizat lista clădirilor cu risc seismic din Capitală, peste 180 de imobile fiind clădiri care prezintă pericol public.

Cladiri cu culina rosie
Clădiri cu culină roşie

Lista a fost actualizată de PMB la data de 14 iunie 2016, iar pe lista clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public se află 183 de clădiri.

Numărul clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic se numără 171 de clădiri.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A CLĂDIRILOR

CITEŞTE ŞI Două clădiri cu bulină roşie din centrul Capitalei, CONSOLIDATE de Primărie

În luna martie, primarul general interimar, Razvan Sava, declara că, în evidentele municipalitatii, figureaza 73 cladiri consolidate, 18 prin programul derulat de Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei, iar restul din sursele proprii ale proprietarilor.

CITEŞTE ŞI Arhitect: Planul autorităţilor de consolidare a clădirilor cu risc seismic din Bucureşti este HILAR

Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii martie, Programul de acțiune pentru 2016 privind proiectarea și executarea lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcțiile cu destinație de locuință multietajată. Astfel, Executivul alocă în acest an 25 de milioane de lei.

"E vorba de un program care cuprinde 80 de clădiri, dintre care 66 sunt clădiri renominalizate din programul de acțiune din 2015. Alte 14 sunt clădiri nou intrate în acest program. Pentru 33 dintre aceste clădiri va fi elaborată documentația tehnico-economică, alte 47 vor beneficia de actualizarea documentației. 25 de milioane de lei este alocarea bugetară pentru acest program pentru 2016", anunţa purtătorul de cuvânt al Guvernului,

CITEŞTE ŞI LISTA clădirilor cu risc seismic din Bucureşti ce ar urma să fie consolidate în 2016

Programul este elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în baza propunerilor Consiliului General al Municipiului București și ale consiliilor județene, avizate de Comitetul Municipiului București, respectiv de comitetele județene pentru situații de urgență și, ulterior, de Comisia Națională de Inginerie Seismică.

CITEŞTE ŞI REGULI NOI pentru consolidarea clădirilor cu bulină. Ce vrea să schimbe Guvernul

Potrivit proiectului, un număr de 62 de clădiri de locuit multietajate din Bucureşti, dintr-un total de 80 la nivel de ţară, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, sunt incluse în programul din 2016 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic. 

CITEŞTE ŞI BLOCUL cu coloane de la Piaţa Romană, încadrat la categorii de urgenţe 1

Ministerul Dezvoltării susţine că, în România, "condiţiile seismice sunt printre cele mai severe din Europa, principala sursă seismogenă Vrancea generând cutremure cu magnitudine de peste 7,0 grade pe scara Richter."

Potrivit documentului, cutremurele din sursa Vrancea afectează, în principal, clădirile înalte din localităţile situate pe axa Iasi – Focşani – Bucureşti - Olteniţa, cu propagarea undei seismice pe direcţiile Galaţi - Brăila –Tulcea şi Ploieşti – Braşov – Făgăraş – Covasna;

Pe de altă parte, zonele seismogene Banat, Munţii Făgăraş, frontiera de nord-vest, Târnave, Dobrogea de sud prezintă activitate seismică resimţită pe suprafeţe restrânse, care poate afecta structura de rezistenţă a construcţiilor existente.

În document se mai arată că Municipiul Bucureşti este capitala europeană cea mai vulnerabilă la cutremure, în principal datorită: poziţiei geografice - la cca. 100-170 km. de zona epicentrală Vrancea;  existenţei clădirilor cu peste P+3 etaje, cu structură din beton şi/sau zidărie de cărămidă, construite înainte de anul 1940, în zona centrală a Bucureştiului, şi ale căror structuri, proiectate numai la acţiuni gravitaţionale, sunt degradate urmare cutremurelor puternice produse în anii 1940, 1977, 1986, 1990;  inexistenţei la nivel mondial şi în România, în perioada construcţiei acestor clădiri, a cunoştinţelor şi normelor tehnice necesare realizării unor structuri rezistente la cutremure puternice; condiţiilor locale de teren caracterizate prin manifestarea unor perioade predominante lungi ale mişcării terenului la cutremure de magnitudini medii şi mari, care conduc la amplificarea acţiunii seismice, cu efecte distructive asupra structurilor existente; perioadei proprii de vibrație de 1,4 – 1,7 sec. caracteristică clădirilor înalte, construite cu precădere în perioada interbelică şi care corespunde de regulă perioadei de vibrație indusă de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment în care se produce fenomenul de rezonanță, cu efect distrugător, de prăbușire, a clădirilor înalte.

Programul de acţiuni pe anul 2016 include un număr de 80 clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, în vederea execuţiei lucrărilor de intervenţie şi a elaborării proiectării lucrărilor de intervenţie.

Dintre cele 80 de clădiri, 66 sunt renominalizate din Programul de acţiuni pe anul 2015, iar alte 14 clădiri de locuit multietajate sunt nominalizate de Primăria Municipiului Bucureşti.

VEZI AICI LISTA CU TOATE CLĂDIRILE DIN BUCUREŞTI ŞI DIN ŢARĂ, INCLUSE ÎN PROGRAMUL DIN 2016

Din totalul celor 80 de clădiri, programul pe 2016 prevede execuţia lucrărilor de intervenţie la 33 clădiri de locuit multietajate, din care:

 municipiul Bucureşti: 29 clădiri de locuit;
 judeţul Prahova, municipiul Câmpina: 1 clădire de locuit;
 judeţul Tulcea, municipiul Tulcea: 2 clădiri de locuit;
 judeţul Covasna municipiul Sfântu Gheorghe: 1 clădire de locuit.

Pentru restul de 47 clădiri de locuit multietajate va fi realizată elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi, după caz, actualizarea documentaţie:

 municipiul Bucureşti: 33 clădiri de locuit;
 judeţul Bacău, municipiul Bacău: 5 clădiri de locuit;
 judeţul Prahova, municipiul Ploieşti: 7 clădiri de locuit;
 judeţul Suceava, municipiul Suceava: 1 clădire de locuit;
 judeţul Mureş,municipiul Târgu Mureş: 1 clădire de locuit.


Etichete: cladiri bulina rosie, cladiri bulina rosie Bucuresti, cladiri pericol public Bucuresti, cladiri risc seimic, cutremur Bucureşti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE