Clădirile istorice abandonate ar putea fi cumpărate de Guvern şi reabilitate din bani publiciGuvernul vrea să cumpere clădirile istorice abandonate de la proprietarii care nu le vor consolida într-o perioadă de timp dată, urmând să le reabiliteze cu bani de la bugetul de stat, potrivit Strategiei Naţionale de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării.

Cladirile istorice abandonate ar putea fi cumparate de Guvern si reabilitate din bani publici
Clădirile istorice abandonate ar putea fi cumpărate de Guvern şi reabilitate din bani publici

Pentru început, statul va obliga prin lege proprietarii de clădiri istorice să-şi îmbunătăţească imobilele într-o anumită perioadă de timp, care nu a fost încă stabilită, se arată în documentul citat, potrivit capital.ro.

„În cazul în care acest lucru nu este realizat, autoritatea administraţiei publice locale trebuie să poată achiziţiona/dobândi aceste structuri pentru a le consolida/reabilita, cu finanţare de la bugetul local sau bugetul de stat, după caz", se precizează în strategia Ministerului Dezvoltării.

La fel, statul vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune la cumpărarea clădirilor certificate ca monumente istorice, care sunt vacante şi neutilizate pe o perioadă extinsă şi care sunt avariate. Statul ar putea cumpăra aceste imobile prin Ministerul Culturii conform legii privind protejarea monumentelor istorice.

„Acest cadru legal trebuie să permită conservarea, regenerarea şi, dacă este posibil, schimbarea destinaţiei acestor clădiri", precizează autorii strategiei.

Etichete: cladiri istorice, cladiri istorice abandonate, cladiri istorice bucureşti, reabilitare cladiri istorice

0/9 COMENTARII
Erick
24 Jul 16:45
+0
VOTURI
-0
Si cladirile istorice care apartin statului, cine le cumpara ca sa le renoveze?!!!
hefziiiii
24 Jul 15:46
+0
VOTURI
-0
ba muie....ii dai tu bani sa o repare? cine nu si-ar repara casa si poate ar inchiriao, daca ar avea posibilitatea...crezi ca iti ajunde salariul sau pensia sa repari asac ceva?
hefzii
24 Jul 15:42
+0
VOTURI
-0
nu e chiar asa cum cred toti mucosii si retardatii...casele astea au ajuns in halul asta doar fiinca s-au gasit o societate de jegosi sa le cofiste abuziv...
Casele astea au fost mari valori la vremea lor; ele au fost confiscate abuziv si au fost folosite zeci de ani in detrimentul proprietarului de drept; si au fost si lasate sa se degradeze. Tu nu i-ai redat proprierului de drept casa in stare perfecta de functionare; sau chiar aproape noua in unele cazuri; tu i-ai restitui o ruina care nu mai valoreaza nici macar 5% din valorea de piata a unui imobil echivalent care e functional si in stare buna....doar terenul mai face ceva bani. Mai mucosilor... confiscare ar inseamna automat despagubire la valoare reala a terenulu si a cladirii si tot noi am platii banii respectivi. Poti insa sa-i propui un pareneriat; cum ar fi sa p repari tu si sa o inchiriezi sai sa ia primaria 50% din chirie timp de 20-30 de ani de exemplu etc . El se poate pisa pe ea; el poate nu vrea sa investeasac; poate doreste doar sa scape de ea si nu gasete cumparator...
vlad
21 Jul 11:12
+0
VOTURI
-0
Cumparate?? De la cine daca sunt abandonate??? Daca au proprietar, il amendezi saptamanal pana se apuca de renovare (urmarita de primarie sa se faca bine). Tot nu vrea... pai atunci da, poti cumpara cladirea... evident cu bani putini, pt ca fiind caldiri istorice, nu pot fi daramate, modificate, nu au potential de dezvoltare, deci pretul pe m2 ar trebui sa fie mult mai mic decat zona.

Asta ca sa nu mai spun ca normal ar fi de fapt sa se confiste cladirea direct, daca isi bate joc de ea, sau de imaginea orasului (dar asta nu stiu daca e chiar legal, conform legislatiei europene si probabil si romane)
Vlachus
21 Jul 00:37
+0
VOTURI
-0
Daca s-ar introduce confiscarea, atunci legea probabil ar pica la CCR din motive de violare a dreptului de proprietate...
aaa
20 Jul 19:07
+0
VOTURI
-0
REABILITEAZA -> NU POTI -> VINDE -> NU VREI -> CONFISCAT
alex
20 Jul 18:36
+0
VOTURI
-0
sunt de aceeasi parere cu cei de mai jos...de ce nu sunt confiscate? In conditiile in care acele imbobile sunt lasate in mod intentionat sa se degradeze, punand viata trecatorilor in pericol si devenind adevarate focare de infectie, iar drept "multumire" le mai dam si bani acestor mafioti.
ion
20 Jul 16:33
+0
VOTURI
-0
Ar trebui CONFISCATE. De ce sa plateasca statul de n ori unor persoane care doresc ca aceste cladiri sa pice?
Statul le-a intretinut atatea ani. Vine asa zisul propietar le revendica si castiga apoi le abandoneaza. Dupa aia vine statul si ii da bani pe o cladire subreda unui individ care nu avea degand sa o intretine. Si mai apoi statul da bani pentru reparatii.
Vai de noi
Ionut
20 Jul 16:30
+0
VOTURI
-0
De ce cumparate si nu confiscate? De ce sa platim noi unora care isi tin casele in paragina?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE