Clădirile mai multor spitale din Bucureşti, în stare AVANSATĂ de DEGRADAREMulte spitale din Bucureşti şi din ţară ignoră, în continuare, norme elementare de igienă menite să protejeze pacienţii de infecţiile nosocomiale. Noile reguli impuse de Ministerul Sănătăţii privind curăţenia în spitale şi policlinici nu sunt aplicate.

Cladirile mai multor spitale din Bucuresti, in stare AVANSATA de DEGRADARE
Clădirile mai multor spitale din Bucureşti, în stare AVANSATĂ de DEGRADARE

O anchetă realizată de agenţia de ştiri MEDIAFAX în spitalele Foişor, Marius Nasta, Universitar, Colentina şi Policlinica Vitan ilustrează starea avansată de degradare a clădirilor unora dintre cele mai importante unităţi medicale din România.

Toaletele, pe care de multe ori le folosesc şi medicii şi pacienţii şi vizitatorii, sunt neigienizate, cu bazine şi chiuvete ruginite, pereţi găuriţi şi obiecte sanitare lipsă.

Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta"

Cu o istorie de aproape un secol, Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta" din Bucureşti este una dintre cele mai vechi unităţi medicale din România. La fel de vechi sunt, însă, şi cele mai multe clădiri din curtea institutului. Unele dintre acestea au fost renovate, dar nici până acum nu a fost construită o clădire nouă, care să respecte standardele internaţionale de siguranţă şi igienă. Iar în unele zone nici măcar normele elementare de igienă nu sunt respectate.

Grupul sanitar de la parterul clădirii principale, pe care îl folosesc atât pacienţii internaţi cu diverse boli de plămâni, cât şi persoanele care vin la un simplu consult, ori medicii, are un aspect dezolant. Uşa de lemn are balamalele ruginite, iar vopseaua se decojeşte de la un capăt la altul al tocului. Faianţa este căzută pe aproape jumătate din latura unuia dintre pereţi, caloriferul de lângă intrarea în grupul sanitar este şi murdar şi ruginit. Robinetul de la chiuvetă este corodat, iar apa rece abia curge. Suportul pentru prosoapele de hârtie este rupt, la fel şi unul dintre capacele unui vas de toaletă, care a fost aruncat pe un dulap metalic aflat în spatele uşii. La geam, plasele de păianjen au capturat zeci de frunze uscate şi mucuri de ţigară, căzute peste un strat gros de praf, necurăţat de luni de zile probabil. Pervazul şi faianţa de sub geam sunt pline de mizerie, iar straturile de vopsea date în anii trecuţi se curăţă acum puţin câte puţin. Instalaţia de apă este, de asemenea, ruginită şi nici vorbă de un suport pentru hârtia igienică.

Chiar managerul Institutului, doctorul Gilda Popescu, recunoaşte că un astfel de grup sanitar nu respectă normele de igienă elementare, cu atât mai puţin pe cele impuse de Ministerul Sănătăţii pentru a combate infecţiile nosocomiale. Aceasta spune că are la dispoziţie încă din primăvară 450.000 de euro pe care ar urma să îi folosească pentru a renova întreaga clădire, inclusiv toaletele, de aceea nu s-au făcut investiţii în repararea sau înlocuirea instalaţiilor sanitare corodate. Dar, din cauza birocraţiei nu a reuşit să investească nici măcar un cent.

"Este total necorespunzător! Dar haideţi să vă spun de ce nu s-a făcut deocamdată nimic. Eu nu ştiu de unde să apară aşa ceva pentru că, dacă nu zilnic, la două-trei zile străbat tot institutul ăsta şi verific. Această zonă intră în reparaţia pe care noi am reuşit să o facem cu proiectele norvegiene. Dintr-o economie pe care am făcut-o în cadrul proiectului avem 450.000 de euro. Pe data de 7 septembrie s-a deschis licitaţia şi a fost o singură ofertă. S-a trimis la ANRMAP ca să ne dea avizul, să putem da drumul lucrărilor şi am trimis şi la Primăria Sector 5 să îmi elibereze certificatul de urbanism. Banii sunt din primăvară la noi, dar toată procedura, pentru că a trebuit făcut un proiect, licitaţie, toate sunt mâncătoare de timp", a explicat managerul Institutului.

De mai bine de 10 ani, spune Gilda Popescu, se încearcă ridicarea unei clădiri noi, dar proiectul a fost abandonat până în toamna anului trecut, când s-au reluat lucrările. Acestea ar putea fi încheiate până la finele anului 2016, iar din 2017 tratare a bolnavilor de tuberculoză să se facă în noua unitate. Lipsesc, însă, o serie de avize de la autorităţile locale şi de la pompieri, fără de care unitatea nu va putea fi inaugurată, spune managerul, iar obţinerea acestora ar putea întârzia deschiderea noului pavilion. De aceea, Gilda Popescu e de părere că legislativul sau Ministerul Sănătăţii ar trebui să găsească o modalitate prin care birocraţia pentru astfel de investiţii să fie mult diminuată.

"Vin ploile şi o să înceapă să plouă în saloane. Banii îi am, sunt în contul institutului, dar fără aceste avize eu nu pot începe (renovarea -n.r.). Poate măcar pentru unităţile sanitare ar trebui să avem nişte facilităţi, în momentul în care prind nişte bani şi finanţatorul îmi şi semnează ca eu să pot să desfăşor acea activitate, poate ar trebui să fim ajutaţi pentru că nu îl iau la mine acasă", a declarat managerul Institutului.

Policlinica Vitan

Inaugurată la mijlocul anilor ’60, Policlinica Vitan era una dintre cele mai moderne clinici din Europa, construită pentru a trata ambulatoriu aproape toate categoriile de bolnavi. Holurile curate, pline de plante şi saloanele dotate cu aparatură modernă ilustrau o stare de prosperitate a Capitalei.

Timp de o jumătate de secol, însă, pare că nimeni nu s-a mai ocupat de întreţinerea clădirii. Sunt cabinete de consultaţii la toate etajele, dar foarte puţine au fost recondiţionate. Iar una dintre toaletele acestei policlinici are un aspect înfiorător. Peretele din jurul uşii de lemn este crăpat, semn că ori vântul, ori cei care au folosit grupul sanitar au trântit-o până au dărâmat zidul. Micul calorifer de fontă este corodat, la fel şi robinetul de la chiuvetă. Vopseaua de pe geamurile de lemn, care de mult nu au mai fost şterse, este pe jumătate exfoliată. Şi tencuiala de pe pereţi se exfoliază, dar cea mai înspăimântătoare imagine este a unuia dintre stâlpii de rezistenţă ai clădirii. Un sfert din el este prăbuşit, iar parte din armătura ruginită atârnă în exterior. Aşadar, nu numai că acest grup sanitar nu respectă normele de igienă impuse de Ministerul Sănătăţii, dar chiar securitatea imobilului este îndoielnică.

Reprezentanţii unităţii sanitare nu au putut fi contactaţi, până la momentul transmiterii ştirii, pentru un punct de vedere.

Citeşte articolul integral pe mediafax.ro

Etichete: infectii nosocomiale, institut marius nasta, mizerie spitale, policlinica vitan, spitale bucuresti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE