Clienţii cu credite în franci elveţieni protestează astăzi în CapitalăClienţii cu credite în franci elveţieni protestează astăzi în Piața Victorie din Capitală. Mitingul va avea loc  între orele 15,30-18,30.

Un bucurestean a castigat, in instanta, reducerea ratei la banca
Un bucureștean a câștigat, în instanță, reducerea ratei la bancă
Foto: realitatea.net

Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) organizează, duminică, un protest în Piaţa Victoria.

"Au trecut 5 luni de când explozia cursului de schimb leu-franc a scos, încă o dată, la iveală faptul că sistemul bancar a lansat pe piață un produs toxic din dorința de a acumula profit maxim de pe urma cetățenilor, în ciuda riscurilor pe care acest produs le presupunea. Deși riscurile au fost cunoscute de către instituțiile bancare și BNR, deși sunt vinovate de dezinformarea în masă a clienților, băncile sunt în continuare protejate de asumarea oricărei responsabilități, timp în care client, îi suportă toate costurile lăcomiei sistemului bancar: dobânzi majorate, rate dublate de evoluția agresivă a cursului valutar, comisioane abuzive de risc valutar sau de administrare", notează organizatorii protestului, într-un comunicat de presă, citat de romaniatv.net. 

La finele lunii ianuarie 2015, peste 700 de oameni s-au adunat în Piața Constituției din Capitală pentru a cere conversia în lei a creditelor în valută, aceștia scandând lozinci împotriva Băncii Naționale și a băncilor comerciale.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate însă, numărul împrumutaţilor în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

Peste o treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit BNR.

 

Etichete: credit, franci elvetieni, miting, Piaţa Victoriei, protest

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h