Climatolog: Ne îndreptăm către un nou record. Comunitatea ştiinţifică este uimităLuna mai a fost a 13-a lună consecutivă care a depăşit recordul absolut de temperatură al perioadei respective, a declarat la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea precizează că până şi oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de această evoluţie a schimbărilor climatice.

Climatolog: Ne indreptam catre un nou record. Comunitatea stiintifica este uimita
Climatolog: Ne îndreptăm către un nou record. Comunitatea ştiinţifică este uimită

Roxana Bojariu afirmă că "ne îndreptăm către un nou record. Luna mai a fost a 13-a lună consecutivă, care a depăşit recordul absolut al perioadei respective şi începând din februarie, depăşirile nu au fost deloc mici, din contră, au fost depăşiri foarte mari, peste un grad. Pentru luna mai e în apropiere de un grad Celsius faţă de media intervalului 1951-1980.

Aceste recorduri consecutive sunt recorduri care şi prin amplitudine au uimit comunitatea de oameni de ştiinţă, oameni obişnuiţi cu cifrele".

"Pe de altă parte, avem recorduri legate de extinderea gheţii în Arctica şi luna mai a însemnat o extindere foarte redusă, un record pentru luna mai şi aceste recorduri de suprafaţă din ce în ce mai mică acoperită cu gheaţă din Arctica durează din iarnă, ceea ce e un semnal îngrijorător.

În Groenlanda s-a declanşat topirea sezonieră cu o lună şi ceva înainte şi acum procesul este foarte intens. Pe de altă parte, avem valuri de căldură în India, s-a depăşit temperatura de 51 de grade Celsius acolo, ceea ce înseamnă foarte mult", explică cercetătoarea.

Etichete: climă, Roxana Bojariu, schimbari climatice, temperaturi record

0/1 COMENTARII
Maximus
17 iun 12:13
+0
VOTURI
-0
In Romania am avut o primavara rece.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE