CNA, AVIZ NEGATIV privind obligarea staţiilor radio/ TV private de a intona zilnic Imnul NaţionalConsiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a dat aviz negativ, marţi, pentru un proiect de modificarea a Legii 75/1994, iniţiat de mai mulţi deputaţi, care propune obligarea difuzării zilnice a Imnul Naţional de către toate staţiile româneşti de radio şi televiziune care emit în România.

CNA
CNA

Consiliul a analizat în cadrul şedinţei de marţi, 24 mai, o adresă prin care se solicita „opinia motivată" a CNA privind „susţinerea sau respingerea inţiativei legislative", aceasta vizând, printre altele, ca toate televiziunile şi radiourile „româneşti care emit pe teritoriul României" -această sintagmă incluzând astfel staţiile private- să difuzeze în fiecare zi Imnul Naţional, la începutul programului, scrie Mediafax.

În prezent acestă obligativitate este prevăzută (şi respectată) doar în cazul Televiziunii şi Radioului Public. Potrivit CNA, Radio România Actualităţi difuzează imnul la ora 04:51, iar TVR (1, 2, 3 şi Internaţional), la ora 06:55.

Propunere legislativă trimisă către CNA spre avizare (care poate fi accesată la acest link: http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2016/000/50/9/pl59.pdf) este pentru modificarea Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile publice. Acesta este semnată de depuatul PSD Iacob Sorin Avram, unul dintre iniţiatori.

Proiectul propune şi modificarea articolului 10, alineat b) din acestă lege, astfel imnul ar fi urmat să fie difuzat „La deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor Radio România şi Televiziunea Română, precum şi la deschiderea emisiunilor tuturor staţiilor radio şi de televiziune româneşti care emit pe teritoriul României, în interpretare vocală", cu menţiunea că în cazul televiziunilor, „în timpul intonării Imnului Naţional, pe fundal va apărea drapelul naţional şi mesajul scris cu majuscule: Imnul Naţional al României".

Valetin Jucan şi-a exprimat dezaprobarea faţă de acestă prevedere, spunând că seamănă cu o obligativitate cu care acesta nu a fost de acord. Jucan a fost de părere că Televiziunea Română are rolul de a difuza imnul, rol pe care îl respectă.

Avizul negativ (concret - trimiterea punctului de vedere formulat de Serviciul Juridic al CNA) a fost votat de opt dintre cei nouă membri prezenţi la discutarea acestui punct de pe ordinea de zi - Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Călin Cristea. Vasile Buda a votat împotrivă.

Etichete: aviz negativ, CNA, imn national posturi radio, imn national posturi tv, imnul national, intonatie imn national, obligare staţii radio/ TV

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE