COȘMAR pentru bucureşteni, lângă Catedrala Neamului: praf până la cer și gălăgie infernală, zi de ziBucureștenii care locuiesc în blocurile din jurul Şantierului Catedralei Mântuirii Neamului sunt disperați, la propriu. De când a început construcția mega-lăcaşului de cult, aceştia susţin că trăiesc un adevărat coșmar: utilajele fac un zgomot infernal, iar praful care se ridică fac aerul irespirabil. Lucrările încep dis-de-dimineață și se termină după miezul nopții, după cum susţin locatarii din zonă. Culmea, vecinii spun că nu mai au linişte nici în weekend, constructorii de la Catedrala Mântuirii Neamului lucrând chiar și în zilele de sărbătoare. 

Horia Alexandru, un bucureștean care locuiește într-unul din blocurile de lângă şantierul Catedralei Mântuirii Neamului ne-a semnalat mai multe probleme cu care se confruntă locuitorii din toate imobilele din jur, cât și cei care trec prin zonă. 

În fiecare zi, începând dis-dimineață, de la ora 8 sau chiar mai devreme, până după miezul nopții, utiliajele și camioanele care lucrează la Catedrala Mântuirii Neamului scot un zgomot puternic, aducându-i pe oamenii care locuiesc în apropiere la disperare. Nu mai pot dormi, nu se pot odihni și, în permanență, au praf în casă, iar gestul de a deschide dimineața geamul și de a inspira aer curat a devenit un lux pe care nu-l şi-l pot permite. 

"Inspir tot timpul praf, nici nu mai știu cum e să inspiri aer curat. Mai ales atunci când bate vântul, e groaznic. Acum, de când a început căldura este și mai rău", a declarat Horia Alexandru pentru B365.ro.

El a povestit că pentru construcție se folosesc foarte multe utilaje care fac un zgomot infernal. "Noaptea se claxonează camioaenele, se anunță că și-au terminat programul pe la 1 noaptea. E innacceptabil, nu pot dormi. Acum s-au mai potolit, să zic așa. Dar înainte... mă simțeam ca într-un port, efectiv. E o harababură totală", punctează Horia. 

Pe lângă zgomot, șantierul de la Catedrala Mântuirii Neamului poluează aerul și-l umplu de praf. "Folosesc utilaje care suflă foarte puternic... tratează cimentul cu o substanță printr-un jet foarte puternic. Se face praf și zgomot de-ți vine să fugi", descrie Horia. 

Bucureșteanul a trimis plângeri către firmele constructoare ale Catedralei, dar nu a primit niciun răspuns până la acest moment. Horia Alexandru a precizat că lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului se fac chiar și în zilele de sărbătoare, deși religia creștin-ortodoxă interzice categoric acest lucru. 

Bărbatul precizazează că soluții pentru diminuarea disconfortului ar putea fi găsite, dar constructorii nu s-au gândit la oamenii din jur. "Ar trebui niște garduri de protecție, niște plase care să împiedice degajarea prafului din interiorul șantierului către exterior. Consider că această mega-construcție trebuia făcută undeva la marginea Bucureștiului, nu în mijlocul blocurilor", concluzionează bărbatul care a realizat şi un filmuleţ privind disconfortul provocat locatarilor de lucrările la Catedrala Neamului. VIDEO:

Vecinii lui Horia se declară la fel de deranjați de șantierul Catedralei Neamului. "E o nebunie. Gălăgie mereu, nu pot să mă odihnesc, praf, aer poluat. Oricum noi aici nu mai avem liniște, asta este ceea ce trebuie să știți. Mă mir c-am rezistat atât. Trebuie să facem ceva să remediem, că de acum o să fie și mai și. Păi nu pot dormi noaptea, nu pot să stau liniștit pe o bancă, nimic..", a spus un locatar de aproximativ 50 de ani.

În jurul nostru s-au adunat alți trei bătrâni care-i dădeau dreptate și declarau că nu pot să mai aibă liniște în cartierul în care locuiesc de atâta timp. "Zice lumea că ești norocos dacă locuiești în buricul târgului. Dar de unde... numai noroc nu-i ăsta", a spus un alt vecin reporterilor B365.ro.

Oamenii au spus că au vorbit cu majoritatea locatarilor și vor să semneze și să trimită o plângere colectivă către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii în care să-și spună oful și să ceară o rezolvare.  

Patriarhia Română: "Lucrările se desfășoară corect, respectând toate normele"

La rândul său, și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica susține că oamenii nemulțumiți de modul în care se desfășoară lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să adreseze cu plângeri instituțiilor abilitate ale statului: "Acești oameni trebuie să se adreseze cu plângerile organelor abilitate. Mai mult, organele abilitate au stabilit că lucrările se desfășoară corect, respectând toate normele, nu au fost înregistrate nereguli. Toate standardele sunt respectate de firma constructoare. Nivelul de zgomot nu depășește limitele maxime admise în București. Într-adevăr, a mai fost înregistrată o plângere în legătură cu un compresor, acum vreo două săptămâni, însă s-au făcut verificări și s-a constatat că au fost luate toate măsurile corespunzătoare", a declarat pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica

Catedrala Mântuirii Neamului va depăși Casa Poporului ca înălțime

Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va surprinde prin grandoare şi va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime. Vizibil din orice punct al Capitalei, lăcaşul de cult va cost aproximativ 400 milioane de euro.

Catedrala Mântuirii Neamului se va ridica până la 120 de metri înălţime, va avea tot atâta lungime şi va putea adăposti aproximativ 5.000 de credincioşi. Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. 

Vezi aici cum arată acum interiorul Catedralei Mânturiii Neamului. 

Ansamblul arhitectural ce se construieşte în Dealul Arsenalului cuprinde, pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului, şi patru centre socio-culturale purtând numele sfinţilor apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca. 

Cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului vedeți în videoclipul de mai jos:

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie gata, în varianta “la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, la finalul anului 2014.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport şi adăpost antiatomicB365.RO a prezentat, în exclusivitate, funcţiunile complete ale Catedralei aici.

Alături de Bulevardul Uranus, Catedrala Neamului este considerată una dintre cele mai mari greşeli urbanistice, susţine şeful arhitecţilor din România. De ce, vezi aici. În timp ce pentru Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate a fost necesară intervenția premierului Victor Ponta pentru a asigura continuarea lucrărilor, la Catedrala Mântuirii Neamului construcția evoluează într-un ritm alert.

Bucureştiul se află pe primul loc în clasamentul privind donaţiile făcute până în prezent pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, Arhiepiescopia Bucureştilor a contribuit cu aproape un sfert din fondurile strânse până acum la nivel naţional, bucureştenii donând în jur de 2,5 milioane de lei în acest sens. La aceştia se adaugă o sumă de zece ori mai mare, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului, adică 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni.  Etichete: Catedrala Mântuirii Neamului, galagie, muncitori, plângeri, poluare, praf, realitatea, santier catedrala neamului

0/9 COMENTARII
Ovidiu
17 iul 17:22
+0
VOTURI
-0
Acum se vaita de praf si zgomot, peste doi-trei ani or sa ceara niste preturi astronomice pe apartamentele lor cu vedere la catedrala,ca doar e zona premium, nu-i asa? Cei care nu vor sa stea in oras au intotdeauna optiunea vietii la tara.
georgel
16 iul 23:24
+0
VOTURI
-0
Daca nu va mai convine langa ,,Casa Poporului " mergeti in Ferentari.
Apropo ! Cum ati ajuns langa grandiosul palat ceaisist ?
mars cu vaicareala, ca alti au murit muncind acolo. Catedrala e si pentru ei!!!!!!
eeehe
16 iul 23:06
+0
VOTURI
-0
Metroul are o utilitate, catedrala e doar pentru mofturile popilor care nu inceteaza sa se bage tot mai adanc in viata si banii nostri.
Fox
16 iul 17:54
+0
VOTURI
-0
Sunt langa un santier a unui mare hypermarket, de doua luni, se construieste cu viteza luminii, sunt bani privati si multa munca. Este galagie, este prsf dar stiu ca acolo vor fi locuri de munca, si in loc de maidan si sobolani vor fi oameni si civilizatie. Si mai stiu ca daca stau si ma plang ca o baba de 80 de ani ca aoleu ce galagie este si ce praf... oricum nu o sa opresc santierul. Asa ca mai bine in loc sa ma isterizez vad partea plina a paharului si imi fac viata mai frumoasa. Nu aveti decat sa va plangeti de mila si sa va dati cu fundul de pamant ca ce nenorocire a cazul pe capul vostru, ca niste tanci rasfatati de 5 ani. Capitala inseamna oras economic, cel mai economic al tarii, inseamna dezvoltare, inseamna sacrificii. Vreti sa pricepeti bine, nu vreti... treaba voastra. Nu aveti decat sa traiti in lumea voastra bacoviana si sa cautati doar necazurile. Cine cauta - gaseste! Bafta
WOLF
16 iul 16:06
+0
VOTURI
-0
Vedea-te-as langa un santier! Asa ca sa simti evolutia si progresul pe propria-ti piele.
Fox
16 iul 10:30
+0
VOTURI
-0
Reclamagii gasesti peste tot! Sunt aceeasi care atunci cand te muti si renovezi iti bat in teava ca nu pot sa stea in liniste. Liniste o sa aveti in mormant cata vreti. atat timp cat traiti e firesc sa fie agitatie, energie, viata. Da! Santier inseamna evolutie, inseamna progres, inseamna ca se misca ceva. Auzi colo... ce chestie .. pe santier sa fie praf si galagie... Ce ghinion!
vlad
16 iul 10:02
+0
VOTURI
-0
Mi se pare ridicol ca lucreaza si duminicile si in sarbatorile religioase. Cat fariseism, incredibil :(. Cat despre santier, asta este... nu-i ajuta autoritatile locale?? pai sa tina minte data viitoare la alegeri. Pe cat facem pariu ca astia l-au votat pe Oprescu? :). Sa stea linistiti ca imediat ce se termina santierul catedralei o sa inceapa santierul pentru pasajul Uranus.
Oprescu
16 iul 09:16
+0
VOTURI
-0
Nu trebuie sa va surprinda. Puterea dupa ce a obtinut voturile milioanelor de romani, si-a legiferat actiunile de defrisari de arbori, in care au inclus si BRAZII, pentru a putea sa-si extinda spatiile lor de constructii. Urmeaza ca de pe lista arborilor protejati sa fie eliminati si teii, aflati pe spăatiile vizate de unii proiectanti de BETON. Ei nu stiu ca pomii sunt filtre pentru praful care se ridica in atmosfera.
ALEX47
16 iul 07:25
+0
VOTURI
-0
AVETI PUTINTICA RABDARE...CA VOR BATE CLOPOTELE PENTRU TOTI DIN JUR ....
OARE CAND S-A LUCRAT LA DAMBOVITA SI LA METROU NU A FOST LA FEL , AVEA CINEVA CURAJUL SA DESCHIDA GURA , SA FACA SCANDAL CA NU POATE DORMI ZIUA SAU NOAPTEA ???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE