COD PORTOCALIU de ninsoare, în 2 judeţe: CAUCIUCURILE DE IARNĂ, obligatorii pe drumurile cu problemeCAUCIUCURILE DE IARNĂ sunt obligatorii pe drumurile pe care s-a aşternut zăpada. Cum iarna s-a instalat deja în nordul ţării, două judeţe fiind sub cod portocaliu de ninsoare până luni la ora 10.00, şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu ANVELOPE DE IARNĂ pentru a evita amenzile.

COD PORTOCALIU de ninsoare, in 2 judete: CAUCIUCURILE DE IARNA, obligatorii pe drumurile cu probleme
COD PORTOCALIU de ninsoare, în 2 judeţe: CAUCIUCURILE DE IARNĂ, obligatorii pe drumurile cu probleme

CAUCIUCURI DE IARNĂ. Odată cu venirea primelor ninsori, şoferii trebuie să fie echipaţi corespunzător pe drumurile cu probleme. Codul Rutier stipulează clar că, în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, fără a preciza perioada. Ordonanța de Guvern 5/2011 prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

ANVELOPE DE IARNĂ. Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.

Reamintim că, în timp ce Bucureştiul şi cea mai mare parte a ţării se află sub cod galben de ploi, două judeţe din nordul ţării se află sub cod portocaliu de ninsori, până luni la ora 10.00.

Trafic aglomerat, din cauza ploii, şi semafoare defecte, în Capitală. Recomandările Brigăzii Rutiere

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S", „M.S.", „MS" sau „M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons".

CAUCIUCURI DE IARNĂ. Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești "mud" and "snow", care înseamnă "noroi (nămol)" și, respectiv, "zăpadă".

Şoferii, amendaţi pe bandă de poliţiştii de la Rutieră: 315.000 amenzi, date din 2014 şi până acum

ANVELOPE DE IARNĂ. Anvelopele denumite comercial „all seasons" sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

Etichete: amenzi, anvelope de iarnă, cauciucuri de iarnă, codul rutier

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE