COD ROȘU de avalanșă în Munții Făgăraș și BucegiHidrologii au amis COD ROȘU de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi, valabilă până sâmbătă la ora 20. Riscul de avalanșă este mare în Munții Făgăraș (nivelul 4 din 5) și însemnat (nivelul 3 din 5) în Munții Bucegi.

COD ROȘU de avalanta in Muntii Fagaras si Bucegi
COD ROȘU de avalanță în Munții Făgăraș și Bucegi
Foto: jurnalul.ro

Avertizarea este valabilă în perioada 22 ianuarie 2016 ora 08 – 23 ianuarie 2016 ora 20, pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic).

Conform INMH, riscul de avalnșă este mare (de gradul 4) în Făgăraș, unde zăpada căzută în ultimele 24 de ore este însemnată (cca 60 cm nou depuşi în platforma staţiei meteorologice), iar pe văi depozitele formate sunt mai consistente.

"Zăpada este pulver, uşoară şi fără coeziune şi s-a adăugat celor circa 20 cm de zăpadă uşoară deja existenţi; sub acest strat, zăpada este mai compactă, sunt prezente cruste de gheaţă şi cristale fine, iar spre sol cristale feţe plane şi cristale tip cupă. În aceste condiţii, riscul declanşării de avalanşe de dimensiuni medii şi mari este MARE", avertizează INMH.

Pentru masivul Bucegi, INMH anunță risc însemnat (de gradul 3).

"La altitudinea de peste 1800 de metri, este prezent un strat de zăpadă pulver la suprafață, viscolită şi înghetaţă, care nu prezintă coeziune cu stratul mai vechi şi stabilizat, peste care se vor mai depune circa 10 cm de zăpadă proaspătă în urma ninsorilor din următorul interval. Acest strat se va adăuga la stratul instabil de la suprafaţă, amplificând riscul ca acesta să alunece peste cel vechi. Depozitele însemnate prezente pe unii versanţi şi în zonele adăpostite, pot duce la declanşarea spontană a avalanşelor pe pante suficient de înclinate, aceasta fiind amplificată chiar şi în condiţiile unei supraîncărcări slabe.", informează sursa citată.

În ceea ce privește zonele de sub 1800 de metri altitudine, INMH adaugă: "Stratul de zăpadă de la suprafaţă s-a tasat uşor. În intervalul următor, acestui strat format din zăpadă pulver, uşoară şi uscată i se vor adăuga cca. 10 cm de zăpadă proaspătă. Pe văi şi în zonele adăpostite, acumulările existente reprezintă zone de risc. Pe versanţii suficient de înclinaţi, zăpada puţin sau deloc stabilizată poate aluneca, atât spontan, cât şi la suprasarcini mici, ducând astfel la declanşarea avalanşelor."

Etichete: avalansa, Munţii Bucegi, Munții Făgăraș

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h