Colectarea selectivă a gunoiului în Bucureşti a fost respinsăgunoi
gunoi

Amenzile erau prevăzute în Proiectul Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind colectarea selectivă a deşeurilor de către persoanele fizice şi asociaţiile de locatari ce a fost supus votului legislativului Capitalei miercuri. Consilierii generali au considerat însă inoportună măsura, aşa că proiectul a fost respins.

Proiectul ar fi avut două etape de implementare: până în anul 2012, proprietarii şi asociaţiile de locatari aveau obligaţia să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor de hârtie-carton, mase plastice/folii/PET şi metal, iar din anul 2012 – colectarea selectivă a deşeurilor de hârtie-carton, mase plastice/folii/PET şi metal şi sticlă, potrivit proiectului.

Operatorii de salubrizare ar fi fost şi ei obligaţi să doteze asociaţiile sau proprietarii individuali cu recipienţi sau saci de plastic inscripţionaţi cu tipul de deşeu selectiv colectat. Tot operatorii ar fi stabilit, împreună cu persoanele fizice şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari, o dată şi un orar pentru ridicarea deşeurilor colectate selectiv.

Conform proiectului, asociaţiile sau proprietarii individuali care nu vor respectau prevederile hotărârii riscau o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, în vreme ce neîndelpinirea obligaţiilor de preluare a deşeurilor colectate selctiv, precum şi nerespectarea orarului stabilit le-ar fi adus operatorilor de salubrizare amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 lei.

O altă prevedere a proiectului era aceea că, pentru persoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv, tariful de evacuare a deşeurilor menajere ar fi fost majorat cu 50%, în vreme ce tariful ar fis căzut cu până la 25% din valoarea acestuia. Cantităţile minime de deşeuri evacuate lunar pentru care se diminua tariful de evacuare a deşeurilor sunt: deşeuri hârtie-carton – 0,75 kg de persoană pe lună, deşeuri mase plastice – 1 kg de persoană pe lună, deşeuri de sticlă 0,5 kg de persoană pe lună.

Iniţiatorii proiectului l-au motivat prin îndeplinirea obligaţiilor asumate de România la aderarea la Uniunea Europeană.

Etichete: amenzi, gunoi, proprietar, realitatea, salubritate

0/0 COMENTARII
george
27 iul 15:18
+0
VOTURI
-0

O idee buna,dar mai bine se ocupa de cainii agresivi de pe strada.Solutii sunt .Numai sa se vrea.

Viorel
27 iul 14:20
+0
VOTURI
-0

Reciclarea selectiva a gunoiului e o idee buna,dar greu de aplicat la noi,asa peste noapte!Nu cred ca amenzile sunt o solutie:mai repede ar functiona un sistem de stimulari,adica reduceri la taxa de salubrizare sau ceva similar!Sorin Oprescu,municipalitatea si firmele de salubrizare vor avea ceva de furca,pana acest sistem va functiona!

Elliana
27 iul 20:56
+0
VOTURI
-0

nu sunt de acord, imi pare rau.oricare dintre noi - roman sau nu - reactioneaza la amenzi. afara cum crezi ca s-a facut? au recunoscut si strainii de multe ori ca fara sa-i arda la buzunar pe oameni, nu ar fi reusit niciodata!asa ca da, sa se dea amenzi peste amenzi, ca sa invatam si noi odata ce e disciplina si bunul simt! macar cu forta daca cu vorba buna nu. pentru ca totul pana la bani - cum te arde, o sa fii mai atent ce si unde arunci. parerea mea.

Stratov
27 iul 00:46
+0
VOTURI
-0

Ba, da daca ma musca un caine, primaria plateste amenda ? Iar aia tiganii smecheri care arunca pe jos gunoiul, sa vad eu cu cati mascati le dati amenda, ca doar cu un politist nu o sa aveti curaju nici macar sa le faceti observatie. Da lasa ca arunc si eu gunoiu cum pot si daca e sa ma prinda il cinstesc pe sefu cu 100 de lei si nu mai platesc nici o amenda. Traiti bine.

unu'
26 iul 21:22
+0
VOTURI
-0

bah boilor, de 5 ani astept sa apara pubelele separate, pentru sortare, in bucuresti. dar nu sunt, 98% din populatia acestui oras nu are asa ceva lan'de mana.si primaria vorbeste de amenzi?

praf in ochi pentru prosti. ca si cum primaria "si-a facut treaba", acum e randul nostru....

Costel
26 iul 18:39
+0
VOTURI
-0

Buna dimineata primarie si consiliu general! De ce mai vreti voi sa inventati roata? Aceste lucruri se intamplau la inceputuri, acum tehnologia a evoluat, de ce sa nu aplicam tehnologia din momentul asta? In 90% din judetele tarii sunt deja proiecte cu bani europeni aprobate pentru construirea unor centre de management integrat al deseurilor. Ce presupune asta? Cu "gunoierele" sau cu containerele, basculezi gunoiul pe o rampa, de acolo intra intr-o statie de sortare, care il scoate pe categorii :plastic, metal, hartie, sticla, menajer, etc. De aici de duc ori in prese care le baloteaza, ori in incinerator, de unde iese o cenusa care se poate folosi ca si ingrasamant pentru terenurile agricole. cam asta e pe scurt si in termeni domestici...

ghi
26 iul 18:12
+0
VOTURI
-0

Eu triez de cand au aparut containerele colorate amplasate in diverse locuri. Ma duc cu sacii cu PET-uri, sticla, hartie si conserve si le arunc acolo, fiecare in containerul respectiv. La ridicarea saptamanala a gunoiului menajer abia daca mai am un sac de gunoi, in timp ce la vecini pubelele sunt arhipline. Diferenta intre mine si ei: doar faptul ca eu vreau sa fac asta si ei nu. Inteleg sa dau din timpul meu pentru ceea ce cred ca e folositor.

Eu
26 iul 18:03
+0
VOTURI
-0

in alte tari , cum e de exemplu italia , nu iti da amenda , dar nu iti ridica gunoiul daca nu e diferentiat . Si stai in fata casei cu gunoiul , pe caldura , pana saptamana viitoare , cand vine racolta pentru plastic , sau hartie , sau sticla , sau menajer umed etc. Si daca ai gunoi in fata casei iti cam iei amenda de la politia locala . Ia sa se aplice si la noi , sa vezi ce grijulii ar fi locatarii..........

gogol
26 iul 16:38
+0
VOTURI
-0

Daca e vorba ca amesteca doar de pubelele colorate, unii salubristi nu le iau separat hartie la hartie, plastic la plastic, le iau pe toate la un loc, carton+plastic+sticla, tot ce e reciclabil, si le mai sorteaza inca o data la statia lor de colectare. Oricum multi oameni pun aiurea, cartonul la plastic sau alte exemple, asa ca tot le vor sorta la statie. Nu inseamna ca se colecteaza selectiv degeaba, inseamna doar ca le transporta impreuna, dar numai cele reciclabile.Daca salubristii pun si gunoiul menajer in aceeasi masina cu reciclabilele, atunci da, e degeaba, trebuie amendati bine de tot. Trebuie anuntat la primarie ca sa fie amendati.

Elliana
27 iul 20:50
+0
VOTURI
-0

sunt super incantata ca, in sfarsit, cineva intelege diferenta! bravo!e vorba de ridicarea laolalta a deseurilor din containerele colorate. asta mai vad unii si altii din cand in cand.si asta e si parerea mea, ca daca sunt toate reciclabile, nu sunt pierdute.

si, adevarat spui, oamenii oricum le amesteca, nu arunca doar platic la plastic, ci si la hartie, de exemplu. deci oricum sortarea se face la salubrist in curte.nu incurajez ridicarea impreuna, din contra, dar asta nu e un motiv real sa spunem ca nu mai colectam. e un fals motiv! ca sa ne ascundem indiferenta si comoditatea! cine vrea, face!

mada
26 iul 16:37
+0
VOTURI
-0

nu inteleg mai multe lucruri1. cum se va aplica aceasta masura: "Asociaţiile sau proprietarii individuali care nu vor respecta prevederile hotărârii vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei"

Adica daca vecinii mei amesteca deseurile voi fi si eu amendata pentru ca fac parte din acceasi asociatie de proprietari? Cum o sa identifice cineva al cui a fost pet-ul de plastic aruncat in tomberonul de hartie?2. Cum adica " Pentru persoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv, tariful de evacuare a deşeurilor menajere va fi majorat cu 50%. Pentru persoanele fizice şi juridice care colectează selectiv, acelaşi tarif va scădea cu până la 25% din valoarea acestuia."

sa inteleg ca poti sa optezi pentru un fel sau altul de evacuare: selectiv sau la gramada?

cum ramane cu amenda atunci?

Spita Romanian
26 iul 16:05
+0
VOTURI
-0

ce ironie imbecila. eu sortez gunoiul dar vorba celui de mai sus, tot intr-un mare camion se varsa toate, fara sa le proceseze nimeni

Andrei Ionel
26 iul 16:00
+0
VOTURI
-0

Cocalarii (caci nu despre tigani e vorba) vor fi intotdeauna, prin natura lor, elemente antisociale, ineducabile, inamendabile de catre nimeni. Nu ai cum sa amendezi puradelul care rastoarna pubela de gunoi pe jos. Nu de alta, dar nu are acte, nici adresa, nici resurse de a plati amenda :) Nici el, nici parintii lui respectabili :)

cristian
26 iul 15:58
+0
VOTURI
-0

Amenda? Pentru ce? Pentru ca nu sortez materialele ca altii sa ia bani pe ele .. ar mai lipsi un container pentru colectionat fier vechi langa cele curent existente:) .. In orice tara in care reciclatul este obligatoriu ai posibilitatea sa iti recuperezi o parte din bani (de exemplu pt sticlele de plastic).Sunt pentru recilat, dar nu sa fie o afacere la cheie pentru altii precum cea cu ridicatul masinilor din bucuresti.

Bogdan_
26 iul 19:47
+0
VOTURI
-0

Exista deja colectarea sticlelor de plastic contra cost > Supermarket Auchan Titan ofera 0,06 bani per sticla. Sunt semne ca ceva incepe mai misca.:)

andreea
26 iul 15:40
+0
VOTURI
-0

pentru tigani se vor aplica aceleasi amenzi oare?

de acord
26 iul 15:37
+0
VOTURI
-0

Sunt de acord cu sortatea si chiar o sustin practic la serviciu pt ca am colectoare diferentiate pe tipurile de deseu. Dar asa cum spunea mai devreme colegul de post ele ajung in aceeasi bena.

bogdan
26 iul 15:23
+0
VOTURI
-0

La compania unde lucrez, gunoiul este sortat in mai multe containere in functie de clasa din care face parte. In momentul in care soseste firma colectoare de deseuri, toate containerele cu deseuri selectate se rastoarna in bena de gunoi a masinii colectoare. Acelasi lucru se intampla si in ansamblul rezidential unde locuiesc. Cand am cerut explicatie firmei colectoare, mi-au spus ca il sorteaza la centru si ca nu pot veni cu masini pentru fiecare tip de deseu in parte. Concluzia?? O trageti voi, domnilor.

Mihai Baciu
27 iul 16:08
+0
VOTURI
-0

Sa se faca o pubela portocalie pentru gunoiul de PDL, asa cu siguranta nu vor mai confunda oamenii categoriile de gunoaie.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h