#COLECTIV. Arafat îi răspunde lui Cioloş: "Şi la Bruxelles oamenii au fost resuscitați pe caldarâm"Corpul de Control al premierului Cioloș a criticat în termeni duri intervenția de la #COLECTIV, în seara zilei de 30 octombrie 2015. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, îi răspunde premierului, într-un document de 30 de pagini. "La Boston, Paris și, recent, la Bruxells, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv", îi transmite Arafat lui Cioloş.

Raed Arafat, raspuns dur pentru Dacian Ciolos
Raed Arafat, răspuns dur pentru Dacian Cioloş

Documentul Guvernului, care conţine 84 de pagini, analizează reacția autorităților la ceea ce cei din Palatul Victoria numesc "cel mai mare dezastru provocat de om cu care s-a confruntat societatea românească în ultimii 25 de ani".

În timp ce Ambulanța București primeşte calificative pozitive, în timp ce Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) și Ministerul Sănătății nu primesc note de trecere.

Mai mult, în raport se arăta că acordarea primului ajutor victimelor din clubul Colectiv s-a făcut în condiţii improprii, direct pe caldarîm sau pe paleţi de lemn, deşi se creaseră condiţii pentru instalarea spitalului mobil . Instalarea cortului medical dura 18 minute, dar medicul Raed Arafat a hotărât că nu este necesar, precizează documentul.

În urma acestui raport, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat a trimis un document de 30 de pagini către premierul Dacian Cioloș în care apare punctul de vedere al instituțiilor subordonate acestuia: ISU, SMURD și DSU, potrivit tolo.ro.

Răspunsul lui Raed Arafat este dat pe puncte, fiind redirecţionat de către premier către Corpul de Control. În acelaşi timp, șeful DSU nu a detaliat nici el răspunsul trimis lui Dacian Cioloș.

CITEŞTE ŞI #COLECTIV. RAPORT GUVERN: Intervenţia din club, o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie 

"Da, e normal ca să existe și punctul de vedere al instituțiilor analizate în raport. Documentul DSU a ajuns la Corpul de Control. Se vor întîlni și vor discuta. Mai multe nu vă putem spune", a confirmat o persoană din Executiv.

Reconstituit din surse concordante, provenind din ambele părți, punctul de vedere al celor de la DSU, SMRD și al pompierilor conține mai multe argumente.

1. De ce nu s-a ridicat "spitalul de campanie" mobil?

Corpul de Control: "Decizia de neinstalare a posturilor medicale avansate a fost o decizie de oportunitate luată de șeful DSU (...) Resuscitarea victimelor a fost făcută în condiții improprii, pe asfalt".

Răspuns DSU: În toate marile catastrofe, activitatea de salvare a vieților este prioritară. "La Boston, Paris și, recent, la Bruxells, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv. Vă atașăm fotografii din care puteți vedea cum și acolo oamenii au fost resuscitați și îngrijiți, inițial, pe caldarîm". Ei au răspuns că în resuscitare nu poți întrerupe manevrele mai mult de 10 secunde.

Cei din Corpul de Control consideră că decizia medicală nu e de comentat, dar constată că există informații potrivit cărora instalarea "cortului – spital mobil" ar fi început, dar s-a oprit. Ei arată că instalarea ar fi durat 18 minute, iar din momentul sosirii primei ambulanțe și pînă cînd s-a evacuat ultimul rănit în viață, ora 00:20, au trecut circa o oră și patruzeci de minute.

2. Ce trebuia să coordoneze Raed Arafat?

Corpul de Control: ”Șeful DSU ajuns la fața locului ar fi trebuit să coordoneze, potrivit legislației în vigoare, TOATE activitățile de intervenție, nu doar cea de ajutor medical calificat”.

Răspusul DSU: Incendiul a fost stins în aproximativ trei minute de cînd primele echipaje de pompieri au ajuns acolo. ”La 22:47-22:48 incendiul a fost stins. Coordonatorul DSU Raed Arafat a ajuns la Colectiv în jurul orei 23:20, cînd nu mai ardea nimic și doar operațiunea de salvare medicală mai era în plină desfășurare”. Prin urmare e incorect să i se reproșeze că nu a coordonat ceva ce nu mai exista.

Sistemul de urgență din România este recunoscut și dat ca exemplu de multe țări europene. Nu e normal să fim judecați pe argumente emoționale”, spun cei de la DSU.

Raed Arafat a postat, joi, şi un mesaj pe Facebook:

"Referitor la raspunsul la raportul Corpului de Control al Guvernului, am dat ieri seara din partea DSU, un raspuns documentat, tehnic , la aspectele care am considerat ca trebuiesc clarificate.

Nu vreau sa se intleaga prin faptul ca raspund la unele aspecte ca ar exista o problema, ca persoana,intre mine si domnul Priministru cum incearca unii sa insinueze. Era normal sa raspund sefului corpului de control in mod institutional.

Urmeaza sa afisam raspunsul integral, cu anexele, in mod public pt. a da celor interesati posibilitatea sa inteleaga punctul nostru de vedere in ce priveste unele aspecte din raportul corpului de control. Acest demers este unul normal si nu inseamna ca sunt in conflict cu cineva din punctul meu de vedere!"

Etichete: #Colectiv, ciolos, colectiv, Corpul de control, Corpul de control al primului ministru, dacian ciolos, Raed Arafat, raport corpul de control, raspuns isu, raspuns raed arafat

0/4 COMENTARII
PETRE
31 Mar 16:39
+0
VOTURI
-0
LA NOI SE PROFITA CASUNTEM O COLONIE A PUTERILOR STRAINE SI O VACA DE MULS PENTRU MAFIA DE AFARA DE ACEIA LA VARF S-AU FORMAT FEL DE FEL DE CLANURI PERICULOASE CARE CICA FAC POLITICA LA NIVEL DE STAT DAR SUNT CONSTIENTI CA DE AFARA NU-I ZGUDUIE NIMENI PENTRU ASA ZISUL STATUL DE DREPT DIN ROMANIA SI PENTRU DREPTURILE OMULUI PENTRU CARE SE MAI ZBAT UNII PRECUM ARAFAT ,,ADICA PREA PUTINI ,,CARACATITA ASTA A CLANURILOR MAFIOTE CARE SUG DINAUNTRU ROMANIA DE BANI ESTE PE PLACUL STRAINILOR ADICA TOT A CLANURILOR MAFIOTE DAR DE AFARA ,,,SI UITE ASA LA NOI SE FACE AN GRO POLITIE POLITICA MAI CEVA CA IN ANII ''50 CAND OAMENII DISPAREAU PUR SI SIMPLU DE LA COLT DE STRADA LA CEAS DE SEARA ,,,SI ACUM SECURISTII LUI CEAUSESCU SUNT MAI PUTERNICI CA INAINTE DE '89 CAND DEJA ERAU LA CONDUCEREA CELEI MAI MICI SOCIETATI CA NU MAI VORBESC DE CELE MARI ,,,SI UNITATI CA MINERITU,,SILVICULTURA ,,PORTURILE ,,TRANSPORTURILE ,,SUNT LA MANA SECURITATII REINVIATE DE BASESCU,,,
Mihail Viorel Anghel
26 Mar 10:40
+0
VOTURI
-0
Domnule, ametitul care a facut raportul corpului de control al guvernului, evident, nu stie despre ce vorbeste. Tampenia cu spitalul mobil este colosala! Ar fi murit zeci de oameni in cele cateva zile cat ar fi durat instalarea acelui spital! Cel mai important lucru in aceste cazuri este primul ajutor, resuscitarea si transportul imediat in unitatile de specialitate. Cei care au facut acest raport nu au cunostinte medicale nici cat puricii de pe cainele meu! Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca ei ar fi gestionat evenimentul de la Colectiv. Va puteti da seama ce dezastru ar fi fost dupa cum "gestioneaza" cazul bebelusilor infectati cu Escherichia Coli!
Marius
25 Mar 15:56
+0
VOTURI
-0
Vrei sa câstigi bani în timpul liber? Nimic mai simplu: vino în echipa noastra, studiaza cele 12 lectii
pe care ti le oferim gratis si vei avea instrumentele necesare … SPOR LA TREABA SI LA BANI!!!!
NU îti oferim bani, ci posibilitatea de a munci 2-3 ore pe zi în timpul tau liber, acasa, pentru a câstica bani!
Cautam urgent colaboratori part-time pentru activitati de promovarea electronica a cartilor.
Acest proiect vizeaza si piata americana a cartilor electronice. Oferim contract de comision.
Îti trebuie doar un calculator cu conexiune Internet, cunostinte minime de utilizare PC,
perseverenta si rabdare. Poti câstiga între 100 si 285 EURO înca din prima luna,
sau 25000 EURO înca din primul an. Începe chiar acum trimitand mesajul “Detalii PROIECT”
la una dintre adresele de e-mail: proiect.online_2016@yahoo.com
Cataleya
25 Mar 05:05
+0
VOTURI
-0
Se doreste PRIVATIZAREA ambulantelor>>!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h