#COLECTIV. Noi măsuri luate de Guvern pentru sprijinirea persoanelor rănite în incendiuGuvernul a luat, miercuri, o serie de măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului din 30 octombrie 2015 în Clubul #Colectiv, precum și pentru familiile celor care și-au pierdut viața în tragicul eveniment.

COLECTIV. Noi masuri luate de Guvern pentru sprijinirea persoanelor ranite in incendiul din club
COLECTIV. Noi măsuri luate de Guvern pentru sprijinirea persoanelor rănite în incendiul din club

Printr-o Hotărâre adoptată miercuri, au fost stabilite modalități suplimentare de sprijin pentru aceste persoane grav afectate și pentru familiile lor. Astfel, acordarea ajutorului financiar însoțitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât și pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu.

CITEŞTE ŞI Ajutoare financiare de câte 20.000 lei pentru familiile victimelor din #Colectiv

Familiile victimelor tragediei din Club Colectiv care domiciliază pe raza Sectorului 4 vor putea primi fiecare câte 20.000 de lei de la Primăria Sectorului 4. Tot până la 20.000 de lei ar urma să primească și răniții din Club Colectiv, dacă fac dovada cheltuirii banilor pe medicamente. 

De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze și însoțitorii răniților aflați la tratament în țară, în localitatea de domiciliu. Aceștia vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu.

Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite prin HG 925/2015, respectiv:

Ø un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi), pe perioada spitalizării, și 1.500 de euro pentru transport.

Ø un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.

Ajutoare financiare de 10.000 de lei vor primi și familiile victimelor din Club Colectiv de la Primăria Sectorului 3, dacă locuiesc pe raza acestui sector. DETALII, AICI. 

Totodată, potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în țară sau în străinătate în statele membre UE, ale Spațiului Economic European sau în alte state, dar nu mai târziu de împlinirea termenului de 6 luni de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial. Această perioadă de până la 180 de zile este suplimentară față de perioada/perioadele de spitalizare.

Ajutoarele suplimentare se acordă în baza unei cereri depuse la agenția județeană pentru plăți și inspecție socială, repsectiv a municipiului București, însoțită de copia actelor de identitate ale persoanei rănite și însoțitorului. În situația în care rănitul și însoțitorul se află în străinătate, documentele se depun la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Aceste ajutoare suplimentare se plătesc din bugetul pentru 2016 al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin agențiile de plăți și inspecție socială.

Printr-o a doua Hotărâre, Guvernul a extins reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru familiile persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului din 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv.

Astfel, acest sprijin va putea fi acordat și în cursul anului 2016, familiilor persoanelor decedate în urma tragicului eveniment, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgență.

Ajutorul este în cuantum de 5.000 de lei și va fi acordat în baza unei cereri adresate agenției pentru plăți și inspecție socială din raza teritorială a domiciliului și a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgență se efectuează de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în funcție de domiciliul familiilor.

Decizia a fost luată de Guvern având în vedere că până în prezent au fost plătite ajutoare de urgență pentru familiile a 42 de persoane care și-au pierdut viața în urma incendiului din Clubul Colectiv.

 

Etichete: ajutoare Colectiv, colectiv, Guvern ajutoare Colectiv, incendiu colectiv, victime colectiv

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h