Prima concluzie în cazul acuzației de plagiat la adresa lui Copos: Număr mare de similitudiniComisia de Etică a Universității București cere formarea unei comisii de experţi care să examineze una dintre lucrările scrise de George Copos în penitenciar, din perspectiva suspiciunii de plagiat. La o primă analiză a Comisiei de Etică, s-a constatat un "număr mare de similitudini, de mai multe tipuri" între lucrarea fostului patron al Rapidului și lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene, susţinută în 2005, la Facultatea de Istorie.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti cere examinarea cartii lui George Copos,acuzat de plagiat
Comisia de Etică a Universității București cere examinarea cărții lui George Copos,acuzat de plagiat

Comisia de Etică a Universității București cere formarea unei comisii de experţi care să examineze una dintre lucrările scrise de George Copos în penitenciar, din perspectiva suspiciunii de plagiat. 

Solicitarea vine după ce Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a realizat examinarea preliminară a sesizării de plagiat formulate de Cătălin Parfene, membru al comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, autorul lucrării de disertaţie "Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)", susţinută în 2005, la Facultatea de Istorie.

Acesta a făcut o sesizare de plagiat privind volumul "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI", apărut sub semnătura lui George Copos, la editura Niculescu, în 2014.

Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conţinut şi nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, de tipul copy-paste. Potrivit acesteia, numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie, scrie Digi24.ro.

Astfel, Comisia de etică va solicita înfiinţarea unei comisii de experţi care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei şi eventualele sale consecinţe vor fi făcute publice.

Omul de afaceri George Copos susţine că proporţia pasajelor din cartea sa susceptibile ca fiind plagiat este de 2 la sută, "limită acceptabilă", aceasta fiind concluzia unui raport al plagiarism-detector.com, un software de detectare a plagiatelor.

George Copos a fost eliberat condiţionat pe 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare. Printre motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.

Etichete: comisia de etică, George Copos, plagiat, Universitatea Bucureşti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h