Comisia Europeană a emis o alertă privind infectarea cu E.Coli a brânzei de oaie din RomâniaComisia Europeană a emis o alertă privind infectarea cu E.Coli a unui produs de brânză din lapte de oaie din România. Potrivit CE, ţările afectate de măsură sunt România, Italia, Franţa şi Germania.

Comisia Europeana a emis o alerta privind infectarea cu E.Coli a branzei de oaie din Romania
Comisia Europeană a emis o alertă privind infectarea cu E.Coli a brânzei de oaie din România

Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF), atrage atenţia asupra riscului existenţei bacteriei "Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România".

Comisia Europeană avertizează că există risc "grav" de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire. Conform datele Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania şi Franţa.

Comisia Europeană a luat decizia de a emite o astfel de alertă după o sesizare făcută de Italia.

În Sistemul de alerta rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autoritățile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România. Notificarea transmisă prin intermediul RASFF este clasificată ca "alertă".

Un copil român în vârstă de 14 luni este spitalizat în oraşul italian Florenţa cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de la o firmă din România, informează site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florenţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Vineri, Amalia Şerban, director adjunct Direcţia de asistenţă medicală şi sănătate publică din Ministerul Sănătăţii, a declarat, , că, părinţii şi copilul de un an şi două luni, internat la un spital din Florenţa cu sindrom hemolitic, mâncase brânză de burduf produsă în România.

Amalia Şerban a anunţat, într-o conferinţă de presă la Spitalul Marie Curie, că părinţii copilului au cumpărat brânza de burduf produsă în România în 1 martie, că au consumat-o împreună cu copilul în 5 martie, iar o zi mai târziu întreaga familie a început să aibă diaree, scrie news.ro.

Ea a mai spus că autorităţile sanitare din Italia au informat autorităţile din România că s-a dispus retragerea din magazine a produsului după ce copilul a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic şi s-a descoperit bacteria E-coli în brânza de burduf

Potrivit Amaliei Şerban, concluzia experţilor a fost că există "trei evidenţe clare ale legăturii între cazul din Italia şi cazurile copiilor din România diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic".

Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an şi două luni din Florenţa internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunţat vineri Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today.

Analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli.

Etichete: alerta branza oaie, Brădet, branza Romania, Comisia Europeană, ecoli, shu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h