Comisia juridică a C. Deputaților va discuta un proiect care dezincriminează conflictul de intereseComisia juridica din Camera Deputatilor va discuta un proiect legislativ prin care o serie de dispozitii din sfera Conflictului de interese sunt dezincriminate. Discutia va avea loc in sedinta de marti.

Pensii speciale pentru functionarii din Parlament- proiect avizat de senatorii juristi
Pensii speciale pentru funcţionarii din Parlament- proiect avizat de senatorii jurişti
Foto: cdep.ro

Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 1 aprilie, dupa ce a fost adoptat tacit de catre Senat, informeaza Hotnews.ro.

Initiatorii proiectului sunt cinci deputati si senatori: deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minoritati Ion Marocico si deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.

In forma actuala, Conflictul de interese este definit, la art.301 din Codul Penal, drept:

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

Prin initiativa legislativa, cei cinci parlamentari propun modificarea titlului articolului 301 prin inlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", precum si modificarea alin. (2) in sensul adaugarii unor situatii pentru care dispozitiile alin. (1) sa nu fie aplicabile, si anume: investirea unei persoane intr-o functie publica indiferent in ce mod si sub ce forma se realizeaza aceasta; exercitarea atributiilor de serviciu.

Etichete: Camera Deputatilor, comisia juridică, conflict de interese

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE