Se cere revocarea comisiei de evaluare de la Teatrul Odeon. Ce spune primarul CapitaleiConsilierii generali nemulţumiţi de randamentul teatrelor din Capitală pentru care bugetul Municipalităţii cheltuie anual între 1 şi 2 milioane de euro au votat miercuri o hotărâre prin care se va înfiinţa o comisie de evaluare a activităţii teatrelor. Prima instituţie care va fi verificată este Teatrul Odeon. 

Se cere revocarea comisiei de evaluare de la Teatrul Odeon. Ce spune primarul Capitalei (Foto cefacemimi.ro)
Se cere revocarea comisiei de evaluare de la Teatrul Odeon. Ce spune primarul Capitalei (Foto cefacemimi.ro)

Comisia de evaluare a activităţii teatrelor va fi compusa din consilierii Gabriel Fatu, Remus Campeanu, Boaja Minica, Popa Maria si Alexandre-Fontoura Lacramioara.

Printr-o scrisoare deschisă, mai mulţi oameni de teatru şi film din România au cerit revocarea acestei comisii de evaluare. În replică, primarul general Marin Ştefănel Dan susţine că nu poate face acest lucru întrucât comisia a fost votată de CGMB. 

Vezi aici punctul de vedere al primarului. 

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-a aflat un proiect de hotărâre prin care aleşii vor decide înfiinţarea unei comisii de evaluare a Teatrului Odeon. "Faptul că vom începe cu Teatrul Odeon este o pură întâmplare. Comisiile de cultură trebuie să verifice aceste instituţii, teatrele şi muzeele. Vedem ce s-a întâmplat cu Palatele Brâncoveneşti, unde noi nu am verificat şi a venit DNA-ul. Până acum nu s-au putut face aceste verificări pentru că Sorin Oprescu dăduse un ordin intern prin care documentele nu puteau fi verificate în comisie fără aprobarea sa special. Noi doream să ştim cum s-au cheltuit banii, pentru că proiectele managerilor nu se respectau, dar cheltuielile creşteau", a declarat, pentru Puterea, consilierul general PNL, actorul Mihai Voicu.

Potrivit consilierului PNL, managerul unui teatru face un proiect dimensionat la echipa pe care o are şi pentru un număr de premiere. Însă, s-a constatat că, în loc de 5 premiere pe an, anunţate şi finanţate, au loc doar 3. În plus, se constată că sunt actori care nu joacă, dar sunt plătiţi colaboratori, şi astfel cheltuielile Primăriei Capitalei cresc în timp ce unii stau degeaba.

"Este o lipsă de randament. La 2 milioane de bucureşteni, acoperirea locurilor în sală este de 18%. Municipalitatea plăteşte între 1 şi 2 milioane de euro pe an şi aduce din vânzarea biletelor 100.000 de euro. Teatrele au spectacole trei zile pe săptămână, de vineri până duminică, în restul zilelor sunt închise. S-au înregistrat între 12 şi 18 mii de spectatori pe an. Vara se invocă lipsa aerului condiţionat din săli şi actorii iau vacanţă sau pleacă în turnee. Trebuie reţinut că teatrele şi actorii sunt plătiţi pentru bucureşteni. Ieşirea din Capitală nu este subvenţionată. O altă statistică arată că 60% dintre bucureşteni îşi petrec acasă concediile, iar grădinile de vară stau goale", spune Mihai Voicu.

Consilierul dă exemplul Grădinii Herăstrău, pentru renovarea căreia s-au plătit circa 14 milioane de euro, iar teatrele ar putea să monteze vara spectacole în aer liber. El spune că sunt şi alte grădini de vară care ar putea să fie mai bine exploatate. "Numai pentru actul artistic, un spectacol ne costă pe an în jur de 20 de milioane de euro. Nu punem la socoteală costurile de producţie şi investiţiile", comentează actorul Mihai Voicu.

Soluţia susţinută de consilier este ca teatrele bucureştene să fie trecute în coordonarea Centrului Cultural ARCUB sau a CREAT, fosta şcoală populară de artă.

Potrivit consilierului Mihai Voicu, Teatrul Ţăndărică este singurul care nu a fost renovat. În urmă cu trei ani, CGMB a votat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru renovarea faţadei şi modernizarea teatrului, dar banii nu s-au alocat şi studiul nu a mai fost făcut. "Nici măcar nişte perne de buret nu au fost cumpărate să-şi pună copilaşii care stau pe rânduirile din spatele sălii pe scaune să se înalţe. Cei din spate nu văd nimic pe scenă. Şi acum sunt scaune din lemn. Teatrul Ţăndărică are anual 112.000 de spectatori, este cel mai rentabil produs cultural, nu financiar, pentru că biletul costă 8 lei. El va intra în renovare pe bugetul anului viitor", a mai spus actorul Mihai Voicu.

Etichete: comisie de evaluare, dan marin stefanel, Teatrul Odeon

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h