Senat: Demnitarii aflați în incompatibilitate sau conflict de interese pot ocupa alte funcțiiComisia juridică a Senatului a dat raport favorabil, marți, propunerii legislative de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate (ANI), care prevede că persoanele aflate în incompatibilitate, pe anumite funcții, nu vor putea ocupa aceleași funcții pe o perioadă de trei ani de zile, dar vor putea deține alte funcții care nu au legătură cu această interdicție.

Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil propounerii de modificare a legii ANI
Comisia juridică a Senatului a dat raport favorabil propounerii de modificare a legii ANI

"Persoana eliberată sau destituită din funcție (...) sau față de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor ocupate în urma unor alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioada de 3 ani cu funcțiile sus menționate", se arată în inițiativa legislativă aprobată de senatorii juriști.

Proiectul introduce texte noi, care prevăd că, dacă persoana a fost primar, viceprimar sau consilier local, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioada de trei ani de la încetarea mandatului. Dacă persoana a ocupat funcția de președinte al consiliului județean, vicepreședinte al consiliului județean sau consilier județean, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibilă cu aceste funcții, mai arată proiectul. Un alt text al proiectului stabilește că, dacă persoana a ocupat funcția de deputat, senator sau parlamentar european, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Dacă persoana în legătură cu care a fost constatată incompatibilitatea sau conflictul de interese la data constatării nu mai ocupă o funcție de demnitate publică, interdicția de trei ani rămâne valabilă de la data raportului de evaluare sau a deciziei definitive și irevocabile a instanței. Deputatul UDMR Marton Arpad, inițiator al proiectului, a declarat, la ședința comisiei, că această propunere legislativă este o clarificare a Legii ANI, în urma deciziilor Curții Constituționale.

"Inițiativa este o clarificare. S-a constatat că judecătorii nu prea înțeleg articolul din actuala lege, adică ce înseamnă sintagma "aceeași funcție". Este o propunere mare, stufoasă, dar pe înțelesul tuturor. Din punctul de vedere al teoriei juridice, dacă cineva este condamnat, nu trebuie să nu mai profeseze acea profesie prin care a comis o infracțiune. Dacă este medic, nu mai poate fi medic și nu se extinde la profesor. Dacă face o infracțiune cu o mașină, i se confiscă acea mașină, nu toate mașinile. Este o formulare mai clară a ceea ce înseamnă "aceeași funcție"", a explicat Marton Arpad.

Ministerul Justiției nu susține propunerea legislativă pe motiv că deciziile Curții Constituționale arată că interdicția de ocupa "aceeași funcție" trebuie înțeleasă ca fiind vorba de orice funcție eligibilă.

Reprezentantul ANI, director general al direcției juridice, Ioana Lazăr, a arătat că, dacă se adoptă această propunere legislativă, activitatea ANI va rămâne fără efect.

"În situația în care se va adopta acest proiect în această formă, Parlamentul își asumă și faptul că persoane care au averile confiscate definitiv și irevocabil și care au prejudiciat iremediabil anumite valori care sunt ocrotite și de Legea 161 și de Constituția României vor putea să desfășoare în continuare funcții publice. Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive și irevocabile de către persoane care au ocupat funcții publice. (...) Un alt efect ar fi că activitatea ANI practic va rămâne fără efect și persoane aflate în funcții publice în stare de incompatibilitate, cu averi nejustificate definitiv și irevocabil sau persoane aflate în conflict de interese nu vor mai putea fi sancționate", a mai spus reprezentantul ANI.

Inițiatorii proiectului sunt deputații Adam Luminița-Pachel și Eugen Nicolicea (UNPR), Kerekeș Karoly și Marton Arpad-Francisc (UDMR), Niculae Mircovici (minorități), Daniel Florea, Cosmin Necula, Ciprian Nica, Victor Roman (PSD). Raportul Comisiei juridice urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional. Proiectul de lege a fost adoptat tacit în decembrie anul trecut de Camera Deputaților. ANI a comunicat marți că modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice va avea ca efect eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților.

Modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice va avea ca efect eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților, subliniază Agenția Națională de Integritate (ANI) într-un comunicat.

''Prin această modificare legislativă se viciază considerabil activitatea ANI prin eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților. Mai mult, modificările la Legea nr. 176/2010 vor institui posibilitatea rotirii în funcțiile publice a sute de persoane care intră sub incidența interdicției de a ocupa o funcție eligibilă pe o perioadă de trei ani, ca urmare a stării de incompatibilitate sau de conflict de interese. Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul incompatibilităților în exercitarea calității de ales local (un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului'', se arată în comunicatul citat.

ANI precizează că modificarea se află în contradicție cu Decizia Curții Constituționale nr. 418/2014, în care se arată faptul că ''a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept''.

Conform ANI, legislația privind regimul incompatibilităților are menirea de a sancționa orice abatere în procesul decizional administrativ a cărei principală menire este de a asigura protejarea interesului public, însăși rațiunea legiuitorului a fost aceea de a sancționa orice atitudini potrivnice legislației în vigoare, în ideea în care cei care aduc atingere interesului public să fie privați de a mai ocupa funcții publice, tocmai pentru a preveni recidiva și situațiile în care interesul public continuă să nu fie respectat de către cel care a fost declarat în stare de incompatibilitate.

"Propunerea legislativă afectează grav capabilitatea ANI de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, angajamente care privesc lupta împotriva corupției instituționale și asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice. Atribuțiile ANI privesc inclusiv competența de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza cărora să poată fi aplicate sancțiuni descurajatoare, fiind cuprinse în Planul de acțiune — Condiționalitatea 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1346/ 2007", se mai arată în comunicat.

Etichete: ANI, Comisia juridică a Senatului, propunere legislativă, Senat

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE