Concurență mare pentru șefia Parchetului General. Patru persoane, înscrise în cursăMinisterul Justiției a anunțat că patru procurori și-au depus, până miercuri, candidatura pentru funcția de procuror general, printre aceștia numărându-se și fostul șef al Consiliului Superior al Magistraturii Oana Schmidt-Hăineală și adjunctul procurorului general Codruț Olaru.

Concurenta mare pentru sefia Parchetului General. Șase persoane, inscrise in cursa
Concurență mare pentru șefia Parchetului General. Șase persoane, înscrise în cursă

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, pentru ocuparea funcției de procuror general al PÎCCJ și-au depus candidatura: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Andrea Schmith-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM, Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

Conform sursei citate, întrevederile cu ministrul Justiției se vor desfășura potrivit calendarului anunțat în data de 17 februarie.

Calendarul prevede că între 18 și 22 martie sunt programate dialogurile cu ministrul Justiției, iar pe 23 martie propunerea va fi transmisă CSM pentru avizare. După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justiției va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis, până pe data de 22 aprilie.

Candidații la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate și profesionalism.

Criteriile de integritate vizează obiectivitatea și imparțialitatea în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea și onoarea profesiei, standarde etice ridicate și capacitate de decizie obiectivă, precum și absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății.

În privința profesionalismului, pe lângă condițiile prevăzute de lege (vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare și nicio sancțiune disciplinară primită în ultimii trei ani), candidații trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcției. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experiență profesională relevantă, capacitate decizională și asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situațiilor de criză, motivare și capacitate de relaționare și comunicare.

Ministerul Justiției a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu.

Oana Schmidt-Hăineală este membru ales în CSM, pentru un mandat de șase ani și coordonator Comisie pentru relația cu UE și organizațiile internaționale din cdrul CSM.

Etichete: candidaţi, concurs, Parchetul General

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE